Favoritele publicului la Eurovision, respectiv "Dracula, my Love", "Well-o-Wee"si "Sinada" au fost eliminate din concurs pentru incalcarea regulamentului.

Ca niciodata pana acum, decizia a fost luata chiar inainte de finala competitiei de catre comisia formata din Dan Dediu (compozitor), Titus Andrei (realizator radio), Virgil Popescu (compozitor), Zoli Toth (cantaret) si Andrei Kerestely (compozitor). Excluderea lor a atras dupa sine si o retragere - Moga a scos din concurs melodia interpretata de Morandi & Wassabi.

Motivele excluderii celor trei piese au fost puse pe tapet destul de tarziu, avand in vedere ca se refereau la incalcarea unei reguli de baza: difuzarea piesei inainte de data oficial stabilita. De ce a trebuit sa treaca prin doua etape de concurs daca nu intruneau conditiile de participare? Sa fie oare o strategie a TVR de a mari audienta?

Rednex si Ro-Mania au fost scosi de pe lista cu patru voturi pentru si unul impotriva, din cauza faptului ca piesa lor se regaseste partial pe un album din 2001. Melodia prezentata de New Effect feat. Moni-K a fost exclusa de toti membrii comisiei dupa ce s-a demonstrat ca a fost difuzata integral pe un post de radio din Brasov. Cea mai controversata piesa din concurs, "Dracula, my Love" interpretata de Andra si Simplu, a obtinut trei voturi nefavorabile, pentru ca a fost cantata partial in cadrul premiilor MTV din 2005. In urma acestei decizii, compozitorul Marius Moga a retras din concurs si piesa interpretata de Morandi & Wassabi. Dan Manoliu, coordonatorul editiei 2007 a Eurovision se declara profund dezamagit: "Ne doare ca organizatori ca avem o finala de doar opt piese. Erau patru dintre cele mai bune dar trebuie sa ne supunem unui regulament."

Eliminarea din cursa pentru finala nu a descurajat-o pe Andra: "Mihai Traistariu este un model pentru noi, artistii. A reusit dupa sapte ani de incercari. Ma supara putin aceasta decizie. Datorita aprecierii publicului si voturilor lui nu am ramas cu un gust amar. Oricum, piesa va fi promovata si va avea un clip".

In ceea ce-i priveste pe cei de la Ro-Mania, Radu Fornea, compozitorul piesei "Well-o-Wee", a declarat: "Sunt decis sa fac contestatie la EBU (forul international care organizeaza Eurovision). In mod evident este o aberatie din partea acestei comisii, care nu e formata din experti, precum s-ar crede. Un conflict care ne depaseste. Casa de discuri a investit sute de milioane in proiectul acesta. Sunt stupefiat pentru ca noi am ilustrat identitatea nationala in piesa asta, folclorul tarii noastre care nu poate fi copiat. Zilele acestea va fi organizata o conferinta de presa".

Ultima ora: Piesa "Dracula, my Love" este sustinuta de o petitie on-line pentru reintrarea in competitia Eurovision. Fanii pot vota pe www.petitiononline.com/esc07ro/ petition.html

"Mi-e scarba"

Marius Moga s-a gandit inca din seara celei de-a doua semifinale sa renunte la participarea lui cu cealalta melodie intrata in finala Eurovision. "Am retras piesa "Crazy" pentru sentimentul de scarba pe care mi l-a produs toata aceasta situatie. Decizia am luat-o inca de sambata, cand i-am spus lui Randi ca daca Andra si "Simplu" vor fi descalificati, ne vom retrage si noi. Le dorim distractie placuta in continuare".

Moni-K a aflat vestea excluderii de la reporterul Averea: "Am fost eliminati? Imi pare rau de piesa. Avea potential pentru "afara". Oricum daca voi mai participa vreodata voi lua toate fraiele in mana - eu voi scrie piesa, o voi inregistra si ma voi asigura ca respecta intocmai regulamentul".

Pentru finala au ramas doar 8 piese:

Nico - "Dulce amaruie",
Trupa Veche - "Deci 20"
Marcel Pavel - "No podre vivir"
Desperado si Tony Poptamas - Where were you"
Tibi Scobiola - "Nu pot sa uit",
Locomondo - "Liubi, liubi, I love you"
Ionut Ungureanu (Provincialii) - "Time"
Desperado si Tony Poptamas - "European, a beautiful sin"


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.