Compozitorul s-a hotarat sa ia atitudine impotriva 'dusmanilor'

Compozitorul s-a hotarat sa ia atitudine impotriva "dusmanilor"

Asa cum era de asteptat, in urma scandalurilor din ultima saptamana, piesa "Dracula, My Love", interpretata de Simplu si Andra si compusa de Marius Moga, a fost marea favorita a publicului in cadrul celei de-a doua selectii nationale a Eurovision-ului. Melodia s-a detasat considerabil la televoting, avand peste 9.000 de voturi in fata urmatoarelor clasate. Iar zvonurile spun ca si juriul a votat conform publicului. in afara de Simplu si Andra, pentru finala Eurovision de sambata viitoare s-au mai calificat: Ionut Ungureanu, Marcel Pavel, Tibi Scobiola, Trupa Veche si Desperado feat. Toni Poptamas.

Marius Moga este indignat de reactia anumitor compoztori din Romania fata de piesa lui, "Dracula My Love", si de faptul ca acestia inca o considera o melodie plagiata dupa "When Religion Come To Town" a trupei E-Type. Acestea in contextul in care el a demonstrat prin doua expertize ca nici macar nu se pune problema de un astfel de "furt intelectual" intre cele doua melodii. Desi atat un specialist renumit din Marea Britanie, cat si un juriu format din compozitori romani au dat verdictul "Nevinovat", anumite personalitati din lumea muzicala, cum ar fi compozitorii Cornel Fugaru, Ionel Tudor si Cristian Faur inca il acuza pe Marius de palgiat. Ceea ce lui i se pare inadmisibil. Prin urmare, si-a luat inima in dinti si, sfatuit de avocatul sau, s-a hotarat sa-i dea in judecata. "Nu se poate asa ceva. Nu-mi vine sa cred ca ei inca mai spun ca am plagiat cand s-a demonstrat clar ca nu este asa. Orgoliul in Romania este mult prea mare, iar ei nu vor sa recunoasca faptul ca au gresit. E timpul sa iau atitudine si m-am hotarat sa-i dau in judecata. Azi, fiecare dintre cei care m-au acuzat, va primi citatia pentru a se prezenta la tribunal", a spus Moga.

"Martin Erickson de la E-Type m-a felicitat"

Dupa mai multe incercari, Marius a reusit sa vorbeasca si cu Martin Erickson de la E-Type, care chiar auzise de "scandalul plagiatului" din Romania. Acesta a spus ca nu are sub nicio forma intentia de a-l da in judecata pe compozitorul roman si chiar l-a felicitat pentru piesa "Dracula, My Love". "Martin a recunoscut faptul ca melodia lui, "When Religion Come To Town" are influente orientale si ca a fost compusa intr-o vizita in Grecia. Mai mult decat atat, el a spus ca piesa mea i se pare mai buna decat a lui si chiar mi-a urat bafta la concurs. Evident, nu are niciun fel de gand de a ma da in judecata, sau ceva de genul acesta", a spus Moga. Acesta a adaugat ca Martin chiar i-a dat cateva sfaturi in legatura cu modul in care ar putea imbunatati piesa in ceea ce priveste orchestratia.

inainte de inceperea semifinalei de sambata seara, Marius a spus ca este lipsit de orice grija, afirmand ca "ce-o fi, o fi". Aceeasi stare a avut-o si Smiley de la Simplu, care a spus ca "li s-a cam luat de Eurovision", dupa cum chiar el s-a exprimat. "Noi vrem sa facem un lucru profesionist si ni se da in cap. Nu vrem sa mergem la Eurovision pentru noi, mergem acolo ca sa reprezentam Romania. Iar ei, cei care ne acuza, nu inteleg acest fapt. Am vorbit cu Martin de la E-type, el ne-a felicitat, iar in tara ne lovim de toate aceste obstacole", a spus Smiley, dezamagit de situatia creata. Solistul a adaugat ca ei nu pun mare pret pe notele juriului, avand in vedere ca exista acolo cateva persoane care sunt impotriva lor. Cel mai mult, in opnia lui, conteaza parerea publicului. Iar publicul a fost de partea lor, acordandu-le peste 10.000 de voturi si oferindu-le increderea ca pot reprezenta cu succes Romania la finala de la Helsinki, din Finlanda.

Protest marca Indiggo

Anul acesta, fetele de la Indiggo au facut scandal "in absenta", in primul rand sfidand regulile concursului. Mai intai, nu s-au prezentat la filmarea videoclipului care trebuia sa le promoveze piesa participanta. Ulterior, melodia lor, "Lovestruck" a fost supusa unei expertize pentru a identifica daca reprezinta sau nu un plagiat. Acest fapt le-a indignat foarte mult pe gemenele Modorcea si pe mama lor, care au hotarat sa protesteze si sa nu se mai prezinte la repetitii, precum si sa atace reprezentantii TVR in stilul caracteristic: "Fetele aveau cele mai mari sanse de castig. Este inadmisibil ca o piesa ce apartine unuia dintre cei mai mari compozitori suedezi (n.r. Thomas G. Son), sa fie pusa sub semnul plagiatului. Noi am cerut sa ni se dea numele unei singure persoane care a facut o astfel de acuzatie la adresa noastra. Nu ni s-a dat si de aceea am hotarat sa protestam. TVR-ul a fost preocupat sa distraga atentia de la concursul propriu-zis", a declarat mama gemenelor.

Batalia se da intre Simplu&Andra, Ro-mania feat. Rednex si Locomondo

Acestea sunt marile favorite ale concursului, obtinand cele mai multe voturi, atat din partea juriului, cat si din partea publicului, la cele doua semifinale. Cei mai relaxati par a fi Simplu si Andra, poate si datorita expunerii excesive, care le-a adus si satisfactii, dar si critici severe. Cei de la Ro-mania par cei mai inversunati, avand in vedere ca platesc chiar si reclama intr-o anumita publicatie pentru a se promova. Iar cei de la Locomondo au devenit din ce in ce mai siguri pe ei. "Avem incredere ca juriul nu va trimite in finala de la Helsinki o piesa care seamana cu nu-stiu-ce", a spus Kamara (Locomondo). Dar pana sambata se mai pot schimba multe...

Ordinea intrarii in finala va fi urmatoarea:

1. Nico - "Dulce-amaruie"

2. Trupa Veche - "Deci 20"

3. Morandi&Wassabi - "Crazy"

4. Marcel Pavel - "No podre vivir"

5. Desperado si Tony Poptamas - "Where Were You"

6. Tibi Scobiola - "Nu pot sa uit"

7. Rednex feat. Ro-Mania - "Well-o-wee"

8.Simplu&Andra - "Dracula, My Love"

9. Locomondo - "Liubi, Liubi, I Love You"

10. Ionut Ungureanu (Provincialii) - "Time"

11. New Effect feat. Moni-K - "Sinada"

12. Desperado si Tony Poptamas- "European a beautiful sin"

Dana Enache


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.