Acestia interzic doua sarcini intr-un an

La doar cateva zile dupa ce Irina, primul copil al familiei Columbeanu, s-a nascut, Monica si Irinel si-au exprimat dorinta de a redeveni parinti cat mai curand. Iar curand inseamna chiar anul acesta, pe la sfarsitul lunii decembrie, dupa calculele celor doi. Numai ca exista o problema in acest sens: medicina si recomandarile medicilor, care fac dezacord cu dorinta familiei Columbeanu.

Inca nu se poate spune exact care sunt motivele pentu care Moni si Iri isi doresc sa mai faca un copil chiar atat de repede. Poate fi vorba de un imens sentiment de bucurie prilejuit de acest eveniment fericit din viata lor, care este atat de placut incat vor sa-l retraiasca cat mai repede cu putinta sau poate fi vorba despre o noua excentricitate a celor doi. Sau poate chiar de o anumita inconstienta.

Decizia cuplului de a deveni inca o data parinti in jurul datei de 21 decembrie pare a fi de neclintit. Cei doi isi permit chiar sa faca glume pe marginea acestui subiect, spunand ca daca ar avea doi copii de aceeasi varsta, ei ar putea sa mearga la scoala impreuna si sa fie colegi de clasa. In acest fel, Irinel ar scuti drumurile cu barca pentru ca cei doi copii ai sai sa ajunga la scoala din satul Izvorani.

"Organismul are nevoie de noua luni ca sa se refaca"

Contactat telefonic in legatura cu acest subiect, seful clinicii de Obstetrica si Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta Elias, domnul conferentiar universitar doctor Radu Vladareanu, care este si ginecologul Monicai, ne-a declarat: "Posibilitatea de a ramane din nou insarcinata dupa o nastere este foarte redusa, deoarece tine de lactatie. Atat timp cat Monica va alapta, ea nu va putea ramane insarcinata. Chiar daca intretine relatii sexuale, ea nu poate avea ovulatie, deci nu poate ramane insarcinata". Intrebat daca totusi din punct de vedere medical exista restrictii in ceea ce priveste nasterea a doi copii intr-un singur an, domnul Vladareanu a spus: "Nu poti sa faci restrictii medicale. Exista totusi niste recomandari conform carora trebuie sa treaca o perioada de timp de aproximativ un an pentru ca organismul sa se refaca. Dar nu te poti impotrivi dorintei omului de a mai face inca un copil".

Dorind inca o parere in legatura cu acest subiect, l-am contactat si pe vicepresedintele Societatii Romane de Obstetrica si Ginecologie, domnul profesor doctor Gabriel Banceanu, care a fost mult mai vehement: "O femeie care tocmai a nascut nu poate sa ramana gravida de doua ori in acelasi an. In primul rand ca doua, trei luni nu are ovulatie, deci nimeni nu poate sa nasca de doua ori intr-un an. Singura metoda de a fi mama de mai multe ori intr-o perioada asa de scurta este nasterea dubla sau tripla, care se poate obtine prin fertilizarea in vitro". Pastrand acelasi ton de indignare, domnul Banceanu a adaugat ca este necesar sa treaca cel putin noua luni intre momentul unei nasteri si o noua sarcina, deoarece organismul are nevoie sa se refaca. In caz contrar, mama se poate supune anumitor riscuri medicale si ar putea avea destul de multe probleme de sanatate.

Daca Monica va mai ramane insarcinata in decursul acestui an, ramane de vazut. Cert este ca cei doi ar trebui sa gandeasca ceva mai matur din acest punct de vedere si sa nu se mai grabeasca in afirmatii de acest gen. Si sa puna pe primul loc sanatatea, inaintea ambitiilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.