Industria muzicala din Romania poate reprezenta o afacere profitabila, daca o abordezi in mod profesionist. Desi pana in anul 2000 se mai intampla ca artistii sa se confrunte cu diverse "tepe" de ordin financiar de la niste asa-zisi organizatori de concerte, acum lucrul acesta se intampla din ce in ce mai rar. Si asta deoarece de cativa ani au inceput sa apara cativa impresari destul de proceputi, care stiu cum sa negocieze un contract, respectiv sumele pe care artistii impresariati de ei sa concerteze.

Desi onorariile cantaretilor de la noi nu se compara nici pe departe cu cele ale artistilor internationali, se poate spune ca exista si cativa artisti romani care traiesc destul de bine din muzica. Printre aceste nume se numara trupe ca Voltaj, Stefan Banica Jr., Proconsul si Blondy, care anul trecut au strans din concerte sume cuprinse intre 250.000 si 550.000 de euro.

Dintre toti acestia, cel mai mare profit brut il inregistreaza Andreea Banica. In primul rand, datorita faptului ca ea nu trebuie sa imparta banii in mod egal cu nimeni, avand in vedere ca evolueaza ca solista. Andreea nu trebuie sa le plateasca decat pe cele doua danstoare care o insotesc pe scena. In al doilea rand, datorita faptului ca impresarul ei este nimeni altul decat propriul iubit, Lucian Mitrea.

Astfel, comisionul perceput de un impresar, care se situeaza undeva intre 15-50% din suma perceputa pe un concert, ramane tot "in familie".

Andreea si Lucian, cuplul perfect atat in dragoste cat si in afaceri

Andreea Banica nu este artistul din Romania care percepe cele mai mari sume pentru un concert. Nici pe departe. Onorariul acesteia se invarte in jurul sumei de 1.200 de euro, insa datorita lui Lucian ea are un numar foarte mare de spectacole, refuzand foarte putine propuneri in acest sens.

De exemplu, vara, pe litoral, Andreea are pana la cinci-sase concerte pe seara in teatrele de vara din statiuni. Oricum, aceste spectacole, la care participa artisti din toate zonele muzicale, de la muzica dance, populara si pana la manele, sunt cam cele mai prost platite din cursul anului. Un exemplu mai recent este faptul ca Andreea a batut, anul acesta, recordul concertelor din noaptea de Revelion, ea sustinand noua spectacole in locatii diferite. Avand in vedere ca onorariul impus de Lucian s-a ridicat undeva in jurul sumei de 2.500 de euro pe un concert, Blondy a strans intr-o singura noapte 22.500 de euro. Aproape ca mai avea putin si-l ajungea pe Mihai Traistriu care, insa, a beneficiat de un onorariu "grecesc" de peste 21.000 de euro si unul "romanesc" de 10.000, pentru trei spectacole diferite.

Masina de aproape 100.000 de euro

Una dintre slabiciunile Andreei o constituie masinile, ea insasi recunoscand ca a ajuns, pana acum, la cel de-al saptelea model. Dar, in luna noiembrie si-a achizitionat un Audi Q7 de care este foarte mandra si pe care o ingrijeste chiar ea insasi. Totusi, inainte sa si-o cumpere, Andreea si-a vandut vechea masina si recunoste ca a facut un efort financiar considerabil pentru a-si putea achizitiona acest model foarte scump.

Printre celelalte cantarete din Romania care castiga bine din muzica se mai numara Loredana, Anna Lesko si fetele de la Heaven. Anna Lesko si Heaven au acelasi impresar, respectiv Radu Groza, care este considerat, alaturi de Lucian Mitrea, cel mai prolific din Romania la momentul actual.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.