S-a scaldat in apa fierbinte a gheizerelor, a mancat "fata imputita de cal" si, spune el, a refuzat avansurile femeilor extrem de insistente din Tara Gheturilor. Ei bine, liderul trupei Spitalul de Urgenta s-a intors din calatorie si ne-a povestit cateva dintre experientele cel putin ciudate pe care le-a trait in Islanda.

Cum de ai ales Islanda ca destinatie turistica?

Am fost sa-mi vizitez sora. Locuieste de cativa ani acolo, impreuna cu sotul ei. Nu stiam de ce prefera sa stea atat de aproape de Polul Nord. Acum mi-am dat seama. In afara de faptul ca nu este asa de frig cum aveam impresia, sunt anumite detalii de-a dreptul fascinante.

Care a fost cea mai ciudata experienta?

Scaldatul in apa fierbinte a gheizerelor. "Gropile" plinele cu apa incalzita de vulcani - sunt 130 de vulcani cat se poate de activi - sunt inconjurate de gheata. Asa ca la doar doua minute dupa ce iesi de acolo ingheti. Eu stateam cu caciula pe cap pentru ca altfel nu puteam suporta temperaturile reci de afara. Asta in timp ce apa trebuie racita sa se poata face baie in ea. Am aflat ca apa aceasta este practic singura sursa de incalzire de pe insula. Si au mai fost si preparatele culinare bastinase.

Ce ai mancat pe acolo?

Fata de cal. Era putrezita. Imputita de-a dreptul! Lasata foarte mult la fezandat. Nu credeam ca o sa pun gura pe asa ceva. Dar mi-au aratat cum se scoate ochiul si cum poti sa detasezi bucatile de carne de pe oase. Si bautura lor traditionala este extrem de ciudata. Are o culoare foarte inchisa si dupa doar doua pahare nu mai poti sa gandesti. E foarte tare si te imbeti instant.

Ai ocolit barurile?

In nici un caz. Chiar daca totul este extrem de scump, nu puteam rata. Am si cantat cu cateva trupe care isi interpretau melodiile in cluburile respective. Un fel de jam-session. Mi-a placut foarte tare atitudinea foarte dezinvolta a oamenilor de acolo. Nu stau sa se ascunda "dupa deget". De exemplu o femeie care te place nu ezita sa te traga de maneca si sa spuna: Hai sa facem sex! Daca vrei, bine. Si nu e vorba de prostituate. Sunt tipe frumoase, care vin in barurile respective la volanul unor masini foarte faine. Deci nu o fac pentru bani, ci doar pentru placere.

Ai primit astfel de propuneri?

Nu le-am dat curs (n.r. - a spus asta pentru a nu-si supara vreuna dintre prietenele care il asteptau acasa). Eram acolo in vizita "de familie".

Vorbeai despre "detaliile fascinante". Care sunt?

De exemplu, Gradina Zoologica. Pentru ei porcii nostri domestici sunt animale "exotice". Asa ca se numara printre animalele de la Zoo. Ma asteptam sa vad si rate sau gaste. Iar copiii lor se jucau cu porcii cum ai nostri se joaca cu maimutele. Apoi insula a fost botezata de vantorii de balene "poarta infernului" din cauza vulcanilor care erup o data la cateva sute de ani. Nu mai spun ca tot din cauza vulcanilor Jules Verne a inceput de acolo "Calatoria in centrul Pamantului". Si ce mi-a placut a fost faptul ca islandezii nu au nume de familie. Au un prenume, de exemplu Asgeir sau Inga, si un al doilea nume care combina numele tatalui si -son pentru un barbat sau -dottir pentru femeie. Din cate am inteles, asta le creeaza si probleme. Atat de multi islandezi au acelasi nume incat in cartea de telefoane pe langa nume si adresa mai e trecuta si ocupatia.

Ce n-ai apucat sa faci?

Am vrut sa schiez pe ghetar, dar nu am putut. A fost unul dintre visurile mele. Vantul batea atat de tare incat riscam sa ma arunce in vreo prapastie. Si asa era destul de greu sa te deplasezi dintr-o parte in cealalta.

Cat a durat aceasta vacanta?

12 zile. Dar am prelungit-o un pic. In drum spre casa m-am oprit doua zile in Londra. Am prins chiar noul an chinezesc, asa ca totul era decorat cu dragoni si lampioane de hartie colorata. Imi pare bine ca am reusit sa ajung la o piesa de teatru in care rolul principal era interpretat de Kim Catral - Sam din serialul "Totul despre sex" - am dat 40 de lire pe bilet, dar a meritat. Chiar daca eram "echipat" ca pentru un drum pe ghetar, iar cei de la paza si-au dat seama ca vreau sa fac poze si au vrut sa ma dea afara din sala.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.