Mai mult de jumatate din trupele muzicale din Romania nu sunt inregistrate la OSIM. Astfel oricine le poate "fura" titulatura apeland primul la modalitatea legala de a-si inregistra "marca".

Majoritatea formatiilor muzicale autohtone s-au bazat de la inceputul carierei lor pe succesul pe care il au la public si au omis sa faca primul si cel mai esential pas pentru a exista in legalitate si a-si proteja numele pentru care mucesc. Ideal ar fi fost ca inainte de a se lansa pe piata muzicala sa fi trecut pe la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci si a-si inregistra titulatura.

Luati probabil de valul succesului multi s-au bazat pe faptul ca publicul a ajuns automat sa ii asocieze cu trupa in care presteaza. Totusi, cum ar fi ca intr-o buna zi sa vedeti la televizor alti artisti sub titulatura de Hi-Q, Iris, Sexxy, Impact, Activ, Sistem, Pops sau Bere Gratis? Caci cei enumerati mai sus nu si-au inregistrat numele formatiei la OSIM. Ce inseamna acest lucru? Orice individ din aceasta tara poate apela la acest "Oficiu de stat" si sa depuna primul cererea de depozit al marcii respective. In cazul acesta, desi cunoscuti de public, "autenticii" va trebui sa renunte la numele care i-au consacrat.

Am fost surprinsi sa descoperim ca cele opt titulaturi insirate mai sus sunt, intr-adevar, inregistrate, insa cu alte domenii de activitate. Este vorba de firme care se ocupa cu publicitatea, insecticide, biciclete ("Impact"), legume, fructe, detergenti (Activ), cereale, carne, peste (Pops), ziare, reviste, florarie ("Iris"). Nicaieri nu este prevazuta vreo activitate artistica.

CE SPUNE LEGEA

Legal marca este descrisa ca facand distinctia dintre produsele si serviciile intreprinderii si cele ale concurentei.

Pentru consumator reprezinta cel mai comod mijloc de a recunoaste rapid o categorie de produse si servicii care i-a fost recomandata sau, pe care experienta l-a determinat sa o prefere altor produse sau servicii de aceeasi natura. O marca poate fi opusa altei marci, utilizata de concurenta, numai dupa inregistrarea la OSIM.

Depozitul confera primului solicitant, pentru produsele si serviciile desemnate in cerere, un drept de proprietate, care-i permite sa se opuna contrafacerilor sau imitatiilor ilegale. Cu alte cuvinte, primul venit, primul servit si singurul care are dreptul asupra numelui inregistrat. Inregistrarea marcii confera titularului un drept exclusiv asupra acesteia pe un termen de 10 ani de la data constituirii depozitului. Inregistrarea aduce cu sine interdictia, pentru terti, de a depune sau de a utiliza, fara autorizatie, indiferent sub ce forma, marca sau unul din elementele sale caracteristice, pentru aceleasi produse sau servicii.

Procedeul de inregistare este destul de anevoios, necesitand luni de zile pentru documentare daca deja exista cineva cu acest nume si apoi legalizarea propriu-zisa a cererii.

HI-Q

Proiectul Hi-Q a inceput in 1995, cand Florin i-a propus colegului sau de clasa sa fie solistul trupei. Primul negativ este realizat pe 29 iulie 1996. Prima piesa promovata de NRG!A in primavara lui 1999 este "Nu pot face nimic". Pe 29 martie 1999, Hi-Q apare pentru prima data la "Teo si Mircea Show" (Antena 1), in aprilie la TVR 1, si incepe un tur de forta in toata tara, prezentandu-si noul material in concerte. In paralel, inregistreaza in studio 12 piese pentru adevaratul album de debut "UrasQbesc". Single-ul "Totul va fi bine" devine un hit deschizandu-le celor 3 membri calea spre cariera de prezentatori de televiziune. In 2003, Dana Nalbaru paraseste trupa in favoarea unei cariere solo. Dupa o perioada in care Mihai si Florin continua sa cante doar in formula de doi, in 2004 este cooptata in trupa Nicoleta
Dragan cu care baietii cunosc iarasi noi succese.

SEXXY

Formatia a luat fiinta la inceputul anului 2001. Claudia Patrascanu si Julia Chelaru s-au despartit de formula Exotic cu care se consacrasera alaturi de Andreea Banica (actualmente Blondy) si au format o noua trupa. Duetul feminin Sexxy a sustinut spectacole in Germania. Julia si Claudia au sustinut o serie de concerte la Ingolstadt, München si Nürnberg, fiind prima trupa dance din generatia tanara care a cantat pentru comunitatea romanilor din Germania.
Printre hit-urile formatiei se numara "Este ziua ta", "Sexy si rea", iar, mai nou, interpreteaza "evergreenuri" internationale.

SISTEM

Formatia SISTEM are o structura unica in lume, formata din cinci percutionisti care bat in butoaie, accesorii neconventionale si folosesc un set de tobe. Show-ul lor include efecte speciale cu apa, cu pamant si foc si orice alte obiecte care rezoneaza la lovire. Trupa cuprinde cinci percutionisti profesionisti: Robert Magheti si Florin Romascu - studenti la Sectia de Percutie a Facultatii de Interpretare din cadrul Academiei de Muzica "Gh. Dima" din Cluj -Napoca si trei absolventi ai aceleiasi institutii - Claudiu Purcarin, Ciprian Rogojan si Toth Zoltan. SISTEM a luat fiinta in noiembrie 2000, prin semnarea contractului cu casa de discuri Roton.

ACTIV

Primul proiect initiat de Avi si Rudi, cei doi baieti din trupa, a fost Wetland, care a ramas underground, fiind cunoscut doar de impatimitii genului. In 1999, s-au pus bazele proiectului Activ. Prima piesa semnata Activ, Sunete, a fost trimisa la concursul In Za House organizat de Atomic TV, premiata cu un clip realizat de Atomic TV. A urmat albumul Sunete (1999). O data cu albumul "In transa", Oana Nistor a intregit formula trupei Activ.

IRIS

Grupul s-a format in 1977, evoluand ca trio, in formula Nutu Olteanu, Emil Lechinteanu, Nelu Dumitrescu. De-a lungul timpului, formatia a fost urmarita permanent de "valul schimbarilor" de componenta. Au cantat la IRIS muzicieni extrem de valorosi, precum Lucian Chivu (voce), Sorin Chifiriuc (bass/chitara solo), Marti Popescu (bass), Anton Hasias (bass), Adrian Ilie (chitara solo), Nikki Dinescu (baterie), Florin Ochescu (chitara solo). In cei 28 de ani, grupul IRIS a imprimat 12 albume. Formula din prezent ii include pe Cristi Minculescu (voce), Valter Popa (chitara solo), Boro (Doru Borobeica, bass), Nelu Dumitrescu (baterie).

BERE GRATIS

Alcatuita din Mihai, Robert, Vlad, Marian si Matei, trupa Bere Gratis s-a infiintat in 1998, dar s-a lansat in adevaratul sens al cuvantului in vara anului 2000, o data cu albumul lor de debut intitulat 'De vanzare>>. Numele formatiei i-a facut pe membrii sai invitati constanti ai majoritatii festivalurilor berii, si nu numai. Tinerii rock-eri au traversat tara in lung si in lat, in multe orase fiind invitati sa cante de cate trei-patru ori pe an, fiecare recital Bere Gratis fiind, pentru public, un prilej de distractie adevarata.

CE SPUN EI

Contactati telefonic, managerii sau componentii trupelor Hi-Q si Sexxy sustin ca s-au inregistrat la OSIM si ca au certificatul doveditor la indemana. Ramane de vazut de partea cui se afla adevarul pana la proba contrarie. Si asta pentru ca au existat incidente neplacute in trecut cand doua trupe, Ho-ra si Divas, s-au pomenit peste noapte ca altcineva s-a inscris la OSIM cu respectivele titulaturi, trebuind astfel intr-o singura zi sa isi aleaga alta marca, necunoscuta de public. Practic, a trebuit sa o ia de la inceput cu formarea unei imagini asociate cu noul nume, toata munca depusa anterior fiind astfel intr-o clipa zadarnicita.