Daca la preselectia nationala pentru Eurovision a iesit scandal inainte sa se termine jurizarea, va dati seama cate mai avem de "indurat" pana la ultima suflare a festivalului! E foarte posibil ca TVR sa ne ofere cu generozitate surprize la minut. Asta da performanta!

Peste 124 de piese au fost ascultate de un juriu prezidat de Horia Moculescu si de producatorul TVR al Eurovision Ioan Duma. Daca Moculescu a avut inspiratia sa exclame "Ce prostie, Andrei Tudor se concureaza pe el insusi", Duma a dat o duma la fel de mare cat functia pe care o detine la acest festival, producator general: un compozitor nu poate sa intre cu doua piese in concurs. Aceasta regula, instituita ad-hoc de "boss-ul" festivalului, n-a ajuns si pe la urechile membrilor juriului. Nici Dan Teodorescu, nici Mihai Alexandru, nici Catalin Maruta n-au auzit de o asemenea "regula de aur". Nu-i vina nimanui, dar domnul producator putea sa faca public acest regulament, pentru a evita scandalul care a izbucnit ulterior.

REVIZUIRI

Compozitorul Andrei Tudor s-a trezit ca cele doua piese ale lui, "All the Time" si "De dragul tau", au fost votate de juriu, trecand astfel preselectia. Minunea a tinut doar cateva ore, pana cand membrii s-au certat la telefon pentru a alege care compozitie a baiatului lui Ionel Tudor sa ramana in etapa nationala. Interesant este faptul ca a iesit invingatoare piesa interpretata de duetul Nico & Mihai Traistariu. Cea incredintata anonimului Lucian Darie a fost taiata de pe lista, desi obtinuse locul trei in clasamentul final, dar revizuit in pozitiile esentiale. Oricum, "el maestro" Horia Moculescu a vrut un duet, cu greutate (vezi Monica Anghel & Marcel Pavel) si s-a ales cu unul aflat sub stigmatul unor cantareti cu renume, Nicoleta Matei si Mihai Traistariu.

LA SIGUR!

Si compozitorul George Popa, care a castigat tot cu doua piese, a avut parte de acelasi tratament ca Andrei Tudor. Desi Delia si Shake s-au prezentat cu doua creatii Popa, a iesit invingatoare cea de-a treia varianta, interpretata de Alexandra Ungureanu. Talentat sa fii, ca noroc n-ai! Bine ca ne-am ales cu POPS, Centru Civic si Mircea Romcescu pe 5 martie, in finala nationala! Chiar daca Loredana s-a lasat cu greu convinsa sa participe la Eurovision, n-are concurenta! Iar Televiziunea Romana nu mai trebuie sa-i mai faca (din banii publici) un videoclip de promovare. Lori il are deja si este pregatita sa atace Kiev-ul! Alte surprize (neplacute) de la preselectie ne-au fost furnizate de Parlament, care a incercat sa intre in concurs cu doua piese, "Altceva" si "Secunda", atat de bune, incat toata lumea se intreba daca nu cumva era mai bine ca Parlament sa se autodizolve. Iar Malina Olinescu a fost descalificata pentru ca a participat cu o piesa care depasea durata stabilita de regulament, si anume trei minute. Neatentia costa!

Asteptam cu nerabdare spectacolul oferit de Televiziunea Romana, care ar strica traditia, daca nu si-ar da si la aceasta editie a Eurovisionului cu stangu-n dreptul! Vom urmari cu mai mult interes prestatia celor 11 finalisti, care n-au nici o sansa in fata Loredanei sa se califice in semifinala de la Kiev. Vi-i reamintim pe concurenti: Nico&Mihai Traistariu, Luminita Anghel&Sistem, Alexandra Ungureanu, Directia 5, Maria Magdalena Danaila, Centru Civic, June, Mircea Romcescu, POPS, Juke Box, Mandinga.

ETAPE

In finala Eurovision de la Kiev, de pe 21 mai, s-au calificat automat 14 tari: primele 10 clasate in editia 2004 si cele patru state fondatoare ale concursului. Pentru a accede in finala, Romania va trebui sa treaca printr-o runda de calificare, pe 19 mai, alaturi de alte 23 de tari. Reprezentantii nostri nu au fost nevoiti sa mai treaca prin semifinala din 2002, cand Monica Anghel si Marcel Pavel au obtinut locul 9 , la Talin, in Estonia.

DIFERENTE

La cea de-a 50 editie a concursului Eurovision participa, in premiera, si Republica Moldova. Daca in jurizarea pieselor din finala din Romania votul publicului va conta in proportie de 25%, restul de 75% fiind decizia juriului de specialitate, basarabenii lasa doar la latitudinea telespectatorilor alegerea unui reprezentant pentru Kiev. Cu alte cuvinte, publicul din Moldova este cel care decide, prin televoting, castigatorul dintre cei 15 concurenti.

"Nu ma dau batut!"

Pentru ca n-a luat examenul la preselectie, talentatul Lucian Darie poate sa treaca neobservat. Are voce, dar n-are spate care sa-i asigure o cariera muzicala. Piesa lui Andrei Tudor, "De dragul tau", a fost scoasa din concurs, pentru ca "All the Time" (compusa de acelasi Andrei Tudor si interpretata de Nico & Traistariu) sa intre in finala nationala.

Jurnalul National: Ai crezut ca Andrei Tudor este de-ajuns ca tu sa treci de juriu?
Lucian Darie: Asa am crezut. Andrei este un compozitor foarte bun si talentul lui era de-ajuns pentru mine ca sa ajung cel putin in etapa finala pentru Eurovision. Dar si eu am crezut ca-i sunt de ajuns lui Andrei pentru ca piesa sa treaca preselectia. Si el a avut aceeasi parere. A fost incantat sa lucreze cu mine si mi-a incredintat multe proiecte.

"Voi ajunge in varful piramidei"

Esti mandru ca ai fost dat la o parte de duetul Nico & Traistariu?
Da. Am iesit pe locul trei, imediat dupa Nico si Mihai. Dar am incredere ca intr-o zi din acest an voi ajunge pe un loc fruntas. Nu-mi pare rau ca am fost descalificat de Nico. O apreciez, dar stiu ca si eu sunt talentat.

De ce ai participat la Eurovision?
Am crezut in piesa lui Andrei. Am vrut cu aceasta preselectie sa-mi incep cariera muzicala. A fost o sansa, pe care am ratat-o. Dar nu ma dau batut. Sunt ambitios si pana la urma voi ajunge in varful piramidei.

Pentru cine canti?
Deocamdata pentru sotie si pentru mine. Dar abia astept sa cant pentru un public, care sper ca ma va ajuta sa ma ridic. Eu stiu ce voce am si ar fi pacat sa treaca neobservata. Nu ma voi lasa pana cand nu va fi auzita de cine trebuie ca sa fiu ajutat sa patrund in show-biz-ul romanesc. Am nevoie de putin ajutor, din partea unei case de productie, ca sa arat cine-i Lucian Darie.

DEMONSTRATIE

"Eu stiu ce voce am si ar fi pacat sa treaca neobservata. Nu ma voi lasa pana cand nu va fi auzita de cine trebuie ca sa fiu ajutat sa patrund in show-biz-ul romanesc. Am nevoie de putin ajutor, din partea unei case de productie" - Lucian Darie, muzician

DOTAT

Lucian Darie s-a nascut pe 21 iulie 1973 la Piatra Neamt. A absolvit Universitatea de Arta din Iasi. La 4 ani a luat chitara in brate si de atunci o tot studiaza. Isi doreste sa-si faca o trupa cu muzicieni adevarati, iar el sa cante cu vocea, dar sa fie si chitarist. Deocamdata, este profesor de muzica la Palatul Copiilor din Piatra Neamt. Cu vocea si ambitia pe care le are in dotare, Lucian Darie ar putea deveni un cantaret de top. Ii mai trebuie un sponsor!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.