Intr-un interviu exclusiv acordat “Evenimentului zilei”, Moby vorbeste despre noul lui album, “Hotel”

In preajma anului 2000, a scuturat din titini lumea muzicala cu "Play" si "18", mai ales prin amestecul de punk-rock si ritmuri electronice. Pe 28 februarie, vrajitorul revine cu "Lift Me Up", primul single de pe noul lui album, "Hotel". Moby a oferit, in exclusivitate, un interviu pentru "Evenimentul zilei".

Moby, considerat un geniu al muzicii electro, s-a nascut pe 11 septembrie 1965 in cartierul Harlem din New York. Se numeste in realitate Richard Melville Hall si a primit porecla "Moby" la nastere.
A invatat sa cinte la chitara in 1978, iar un an mai tirziu si-a infiintat prima trupa. In 1980 a fondat o formatie de new wave/punk rock, numita Vatican Commandos, iar in 1982 a infiintat AWOL, o trupa ce cinta new wave. Primele inregistrari le face in 1983. Si-a inceput cariera de DJ in 1984, la The Beat, in Port Chester, New York.
Cel de-al patrulea single al sau, "Go", lansat in 1991, a fost primul hit al lui Moby: s-a vindut de atunci intr-un milion de exemplare. O data cu explozia muzicii rave, a avut din ce in ce mai mult succes. A lansat pina acum 14 albume, printre care "Play", "Mobysongs", "I like to Score", "Animal Rights" si "Voodoo Child - the End of Everything".
De ce se numeste noul album "Hotel"?

Intii si-ntii, cind plec in turneu stau intr-o multime de hoteluri, iar lucrul care ma fascineaza cel mai tare la hoteluri este ca, atunci cind te cazezi intr-o camera, te simti intotdeauna ca si cum ai fi prima persoana care pune piciorul acolo. Si totusi, stii in sinea ta ca, sase ore mai devreme, altcineva facea sex in patul tau si ca ieri cineva se certa cu prietena in aceeasi camera. Cele mai intime lucruri se intimpla in hoteluri, si totusi hotelurile sint atit de anonime. Cred ca, intr-un fel, se aseamana cu conditia umana. Ne petrecem foarte putin timp pe lumea asta si dam foarte multa semnificatie actiunilor, emotiilor si identitatii noastre. Iar cind murim, toate urmele noastre sint sterse.
Albumul incepe si se termina cu piese instrumentale. De ce?

Imi place ideea de a da tonul unui album cu o introducere. Ca sa continuam analogia cu hotelul, intr-o oarecare masura "Hotel Intro" e holul. In general, primele impresii determina in foarte mare masura modul in care vei reactiona mai departe.
Unele dintre piese suna foarte aproape de David Bowie. Cit de tare te-a influentat Bowie in general?

Este muzicianul meu favorit din secolul al XX-lea. El si George Gershwin. Nu-mi pun niciodata in gind sa fac melodii care sa-i omagieze pe muzicienii mei preferati, dar cred ca pina la urma ajung sa o fac, fara sa vreau. Una dintre piese, "Spiders", suna foarte aproape de ceea ce face el. Poate e morbid, dar auzisem ca Bowie a avut un atac de cord si mi-am imaginat cum ar fi fost daca David Bowie ar fi murit. Sper sa traiasca 170 de ani...
Primul single de pe "Hotel" este "Lift Me Up". Ce poti sa ne spui despre el?

Asa cum stiti, America tocmai a iesit din niste alegeri foarte agitate si este acum foarte divizata. Lumea, in general, este divizata si o multime de minti luminate se chinuiesc sa-si dea seama ce inseamna diviziunea asta. Urban si rural? Continental si insular? Si din punctul meu de vedere - iertati-ma daca sint pretentios - marea diviziune este cea dintre complexitate si simplitate. Lumea este un loc foarte complicat, e compusa din trilioane de variabile diferite. Asta cred ca a dus la recrudescenta fundamentalismului - in lumea crestina si in cea islamica, oamenii se sprijina pe vechile certitudini, care de altfel nu au fost niciodata certitudini. "Lift Me Up" ("Ridica-ma" - n.r.) se refera in mare masura la simplitate si mentalitatea de gloata.
Ce vei face dupa acest album?

Am lucrat in studio foarte multa vreme si imi place foarte mult sa fac muzica in studio, la fel cum imi place sa plec in turneu pentru a-mi promova albumul. Din pacate insa, e o meserie ciudata fiindca jumatate din timp esti acasa, lucrind intens, dar apoi iti pui cumva viata "in asteptare" si pleci la drum, in turneu, iar cind te intorci iti prinzi viata din mers. Nu e o existenta rea, dar pe masura ce imbatrinesc imi vine sa ma asez la casa mea, caut o viata domestica. Exista oricum o sansa buna ca, de acum in cinci ani, sa fac un album care n-o sa placa nimanui, iar problema mea se va rezolva de la sine.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.