Devenita, de ieri, studenta la doua facultati, fosta mare campioana Catalina Ponor se pregateste pentru viata postcompetitionala si chiar daca nu stie cu precizie ce va face, stie exact ca nu vrea sa se faca antrenoare de gimnastica. Intr-un moment de sinceritate, fosta gimnasta a dezvaluit pentru "7plus" ca nici pina azi nu a scapat de traumele nemiloaselor antrenamente. Tocmai de aceea, Catalina isi permite (dupa ani intregi de sacrificii pentru gimnastica) sa spuna parintilor: "Nu va dati copiii la gimnastica, sau daca vreti s-o faceti, ginditi-va de zece ori inainte".
De la Nadia Comaneci incoace, romanii s-au simtit mindri ca fetele noastre de aur "impusca" medalii dupa medalii si stirnesc admiratia mapamondului. Putini si-au pus intrebarea de ce legea in gimnastica era facuta doar de tarile comuniste.

Daca ar fi facut-o, ar fi putut descoperi ca performanta in gimnastica olimpica s-a facut cu ajutorul unor tratamente de cele mai multe ori inumane si profund traumatizante, care nu erau acceptate in statele civilizate. Abia dupa caderea comunismului, valul a disparut si a inceput sa se afle adevaratul pret al succesului. Rind pe rind, fostele campioane au lasat sa se inteleaga din declaratiile lor ca acest sport era tratat mai degraba ca activitate militara de catre vechii spartani: antrenamente la singe, cantonamente interminabile, copilarii distruse, traume fizice si psihice etc. Amintirea zilelor de chin le marcheaza pe cele mai multe fete definitiv. Catalina Ponor este una dintre acestea.

"Numai eu stiu cit m-am chinuit"

Catalina intra acum intr-o noua etapa a vietii. De ieri este studenta a Universitatii Ovidius din Constanta, unde va urma cursurile a doua facultati: stiinte economice si educatie fizica si sport. Chiar ea recunoaste ca nu a fost niciodata stralucita la invatatura, dar niciodata nu a neglijat scoala, un capitol important in viata. Intr-o convorbire cu reporterii nostri, Catalina a admis ca nu stie cu exactitate ce va face in viitor, dar de un lucru este sigura: nu se va face antrenoare pentru ca nu vrea sa "chinuie copiii". "Numai eu stiu cit m-am chinuit, cite am indurat, cite am sacrificat. Sportul este minunat, dar depinde cit de mult iti doresti sa-l practici si daca esti dispus sa te sacrifici. E bine ca un copil atras de sport sa stie dinainte ce il asteapta. Au fost momente de cosmar peste care nu pot trece nici acum. Inca nu mi-am revenit dupa socurile traite".

"Copilaria nu ti-o mai da nimeni inapoi"

De altfel, ea e aproape sigura ca nu-si va da copilul sa faca sport de performanta. "Nu voi insista ca odrasla mea sa urmeze o cariera ca a mea. Daca va vrea sa o faca din placere, e ok. Poate in primii ani il voi duce intr-o sala unde am muncit eu din greu sa vada prin ce a trecut mama lui, dar in niciun caz nu-l voi obliga. Eu stiu cit m-a costat sa fiu mereu pe podium cu medalii la git. Nu vreau sa chinuiesc copiii, eu stiu prin cite chinuri grele am trecut. Poate cel mai mare pret platit pentru toate realizarile mele a fost copilaria. Nu am avut asa ceva", a punctat Catalina. In opinia fostei gimnaste, parintii care isi doresc sa-si vada copiii pe podium ar trebui sa stie ce ii asteapta. Sacrificiile sint de ambele parti, dar cel mai mult sufera copiii: "Daca acei parinti dornici sa-si dea copiii la gimnastica vor sa afle cit de dur este acest sport, eu pot sa le spun. Sint traume de care nu poti scapa usor, mai ales cele din cantonament, lovituri la antrenament, tot felul de probleme pe care nu are rost sa le mai spun.

In mod normal cind un copil se loveste, apare imediat un parinte si il ingrijeste. Noi, de cite ori ne loveam, trebuia sa ne ridicam si sa luam antrenamentul de la capat. Vreau sa uit toate aceste lucruri, vreau sa las trecutul in urma". In concluzie, Catalina Ponor a tinut sa precizeze ca e frumos sa-ti amintesti de toate realizarile, dar acestea nu pot acoperi chiar toate lipsurile. "Copilaria nu ti-o mai da nimeni inapoi. La acest lucru ar trebui sa se gindeasca acei parinti care isi doresc ca odraslele sa faca sport de performanta. Dar sa se gindeasca de zece ori inainte", a conchis fosta campioana.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.