Daca, pina acum, citeam despre Hotelul Ritz prin romane sau il vedeam in filme, iata ca, niste compatrioti de-ai nostri si-au celebrat cununia in acest loc legendar! Sorin Giurgiucanu si-a unit destinul cu acela al iubitei sale, Oana, cu care este impreuna de 11 ani.

Fericitul eveniment a avut loc in Clubul Ritz, recent renovat, intr-o atmosfera luxurianta. Au participat peste 120 de persoane printre care Floriana Jucan, Cosmin Baltateanu, Nicu Moroianu (directorul hotelului Cocor din Neptun), Mihaela Radulescu si sotul ei, Elan Schwarzenberg. Nasii fericitului cuplu au fost Sorin Penes (patronul Editurii Aramis) si sotia sa, Ioana. Cununia religioasa a fost oficiata de un sobor de preoti, la Biserica Romaneasca din Paris, proprietatea statului roman inca de pe vremea Regelui Carol.

Fondul muzical a fost asigurat de un cor care a interpretat cintece religioase specifice evenimentului. Traseul dintre Hotel Ritz si biserica a fost parcurs de invitati in 20 de limuzine Mercedes S. Mireasa a sosit intr-o somptuoasa limuzina americana. Dupa oficierea slujbei, care a durat doua ore, invitatii au fost intimpinati la Hotelul Ritz cu o mica receptie, in cursul careia s-a baut sampanie si s-a gustat sushi si sashimi. A urmat petrecerea de nunta, in splendidul Club Ritz. S-a servit meniul clasic de la Ritz, alcatuit din sapte feluri de mincare si patru feluri de vin, toate de o finete si un rafinament cum numai aici poti gasi. Cea care a intretinut antrenul, a fost Loredana Groza si taraful ei, fapt ce a conferit nuntii specificul romanesc.

Tortul miresei a fost monumental si tot pe atit de gustos. Conform unui obicei mai nou, mirele a rupt cu dintii jartiera miresei. Mihaela Radulescu a parasit - cu mult regret! - petrecerea, plecind, impreuna cu sotul ei, la ora 1,30, pentru a zbura cu jet privat spre Bucuresti, fiindca avea emisiune la Antena 1. Ceilalti nuntasi au dansat, au cintat si s-au veselit pina-n zori. Mirii si-au petrecut noaptea nuntii in apartamentul Imperial care costa 8.200 de euro. Pe noapte.

Ritz, un sinonim pentru lux si perfectiune

Legendarul Cesar Ritz s-a nas-cut la 23 februarie 1850, in satul elvetian Niederwald. Neam de neamul lor, parintii sai s-au ocupat cu pastoritul. Numai ca Cesar voia sa cunoasca lumea, asa ca a plecat la Paris, unde s-a angajat pe post de chelner intr-un restaurant care, insa, s-a inchis in 1870. Tinarul de 20 de ani ajunge maitre d`hotel la marele hotel parizian Splendid.

La doar 20 de ani, devine, apoi, directorul unui hotel din Lucerna, apoi, in paralel, preia conducerea unui alt mare hotel din Monaco. Pionier al hotelurilor de lux, a stiut sa-si seduca musafirii, devenind, in scurt timp, un etalon al elegantei si bunului gust. In 1887, fermecat de spatiul romantic al scuarului din Place Vendome, Cesar Ritz se hotaraste sa deschida aici un hotel de lux fara pereche in lume: "Regele hotelurilor, hotelul regilor"!

Ritz, simbolul bucuriei de a trai

Cladirea din Place Vendome 15 dateaza din secolul al XVIII-lea. Fatada este opera faimosului arhitect Jules Hardouin Mansart. Impreuna cu partenerul sau, Auguste Escoffier, un mare maestru al gastronomiei franceze, Cesar Ritz deschide aici, la 1 iunie 1898, fabulosul hotel ce-i poarta numele. Din acel moment, Hotel Ritz devine locul preferat al inaltei societati. Prin cele 162 de camere si 55 de apartamente, s-au perindat celebritati, s-au pus la cale mari evenimente, s-au consumat bucurii si drame. Aici a venit sa se "cazeze" Charlie Chaplin, pazit de 40 de politisti. Aici au locuit Marlene Dietrich, Greta Garbo, Rudolf Valentino si multi alti monstri sacri ai cinematografiei mondiale.

La Ritz s-a declansat amorul pasional dintre Ernest Hemingway si Mary Welsh, tinara jurnalista de la Times, care avea sa-i devina sotie. Pentru ca aceasta sa nu-l "miroasa" ca a baut, amicul sau, barmanul Bertin, a inventat celebrul cocktail fara miros, Bloody Mary, facut din vodca si suc de rosii. Totusi, Hemingway a fost dat afara, pina la urma, din hotel (in august 1944) dupa ce a consumat o cantitate impresionanta de Dry Martini.

Templu al elegantei si spatiu ideal pentru marile spectacole de moda, Hotelul Ritz a gazduit nenumarate somitati din domeniu. Coco Chanel a locuit timp de 37 de ani in apartamentul care azi ii poarta numele. O noapte in acest apartament costa 5.300 de euro. Tagma scriitoriceasca a gasit la Ritz un izvor nesecat de inspiratie. Au locuit aici Scott Fitzgerald, Marcel Proust, Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir. Capetele incoronate se numara, si ele, printre oaspetii obisnuiti ai palatului din Place Vendome: au locuit aici regii Spaniei, Suediei, Portugaliei, membrii Caselor Windsor si Wales, Sahul Iranului. Aga Khan si Paul Getty au avut apartamente, iar in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, in apartamentul Marie Antoinette se tineau sfaturile de taina dintre Churchill, De Gaulle si Eisenhower.

La Ritz a locuit si a dansat cea mai mare stea a baletului rus, Anna Pavlova.

In 1979, urmasii lui Cesar Ritz au vindut hotelul omului de afaceri egiptean, Mohamed Al-Fayed. Se pare ca tranzactia a avut loc intr-un moment nefast fiindca, de atunci, Ritz-ul apare in centrul unor evenimente tragice. In 1993, Pamela Churchill Harriman, ambasadoarea SUA in Franta, s-a inecat in piscina hotelului, in timp ce inota, ca in fiecare dimineata. La 31 august 1997, Lady Diana, Printesa de Wales, si iubitul ei, Dodi Al-Fayed (fiul noului proprietar al hotelului), pornesc de la Hotel Ritz spre moarte, in masina condusa de Henri Paul!

"Puttin` on the Ritz"

Slagarul cu acest titlu a fost compus in 1929 de Irving Berlin. "Puttin` on the Ritz" inseamna sa te imbraci ca un miliardar si sa arati ca Gary Cooper. Cintecul a fost lansat de Fred Astaire si a fost preluat apoi de nenumarati cintareti, de la Nat King Cole la Tako. Si, pentru ca veni vorba de Gary Cooper, e bine de stiut ca acesta a filmat intr-un apartament al Hotelului Ritz inceputul povestii de dragoste cu Audrey Hepburn, in comedia lui Billy Wilder "Love in the afternoon" (1957). Aceeasi Audrey Hepburn va filma aici, in 1966, o alta scena romantica, de data aceasta cu Peter O`Toole, in "Cum sa furi un milion". Tom Hanks - interpretul lui Robert Langdon, in "Codul lui Da Vinci" - a filmat si el intr-una din camerele hotelului.

Viata extravaganta a locatarilor de la Ritz este descrisa in piesa lui Noel Coward, "SemiMonde". Bret Easton Ellis isi plaseaza romanul de aventuri "Glamorama" tot la Ritz: un grup de teroriste travestite in supermodele arunca in aer hotelul, cu ajutorul unei bombe artizanale…


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.