Trupele romanesti care s-au miscat "mai cu talent" in ultimii ani si au ajuns in topurile europene au retete diferite de succes.

Succesul imens pe care baietii de la O-Zone l-au avut acum citiva ani prin Europa a creat un precedent in muzica romaneasca. Nu vom sti niciodata daca ritmurile vesele si usor de dansat i-au urcat pe cei trei basarabeni de la O-Zone in virful topurilor europene sau versurile lor universal valabile, care depasesc barierele limbii: "Alo, alo, sint eu, Picasso/Ti-am dat beep si sint voinic/Dar sa stii, nu-ti cer nimic". Cert este ca nu te puteai duce in nici o tara mediteraneana in concediu fara sa ai tot timpul senzatia ca esti pe plaja la Mamaia, fredonind "Dragostea din Tei".

Succesul international a insemnat, implicit, bani "fara numar" din drepturi de autor si din concerte, urmat de scandalul cu membrul trupei "Unu", Bogdan Popoiag. Acesta sustine ca a compus piesa "Dragostea din Tei" si nu s-a bucurat de nici un drept de pe urma ei. Scandalul a trecut, cei de la O-Zone au ramas si cu faima, si cu banii, intre timp s-au despartit, dar nu inainte de a deschide drumul pavat cu ritmuri de petrecere si versuri usor de memorat al succesului international.

Muzica pozitiva si versuri indraznete

Cei care au calcat pe urmele celor de la O-Zone au fost baietii de la Akcent, care au cucerit Europa cu acelasi cocteil de dance compus cu tastatura, "muzica pozitiva si versuri indraznete", dupa cum declara Andi Sana, membru Akcent.

Pacat insa ca publicul roman nu a fost tratat cu acelasi pozitivism. Baietii de la Akcent l-au sedus cu "Te astept cu un buchet de trandafiri", dar citeva luni mai tirziu ii cintau plini de repros: "Oare cine te-a vrajit, cind m-ai parasit/ Eu cu tine, stii bine cit de mult am cheltuit".

"Jokero" in Top 10

Acum citeva luni, Akcent a dat lovitura cu piesa "Kylie", care a fost prezenta in Top 10 in aproape toata Europa, iar urmatorul single, "Jokero", urmeaza acelasi traseu. "Actualmente desfasoara un turneu promotional in Suedia in urma semnarii de catre Roton a unui contract cu Warner Music", spune Catalin Muraru, A&R Manager la Roton.

"Roton urmeaza sa lanseze Akcent si in Marea Britanie, unde speram sa se bucure macar de acelasi succes pe care il are in restul Europei", completeaza el.

Hiturile vin din tarile calde

Mihai Traistariu recunoaste fara complexe ca a avut noroc. "Am inceput sa am succes din perioada Eurovisionului. Grecii au crezut ca sint principalul concurent al Annei Vissi, reprezentanta lor, si m-au promovat in exces, crezind ca voi cistiga. Asa am fost invitat la multe emisiuni radio si tv, si m-am trezit pe locul I in topurile din Cipru, Malta si din Grecia", spune solistul, a carui piesa a fost difuzata in 23 de tari europene, conform raportului efectuat de casa de discuri care il reprezinta, Roton. Albumul "Tornero" a fost lansat in unsprezece tari. "Saptamina asta am fost la un festival foarte mare de la Stockholm, unde am cintat pentru 13.000 de spectatori. Tot atunci am semnat si contractul cu Warner Bros pentru a lansa albumul in tarile scandinave", a declarat Traistariu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.