Harper Lee, cunoscuta scriitoare americana care a cistigat premiul Pulitzer in anul 1960 cu romanul "Sa ucizi o pasare cintatoare", are acum 80 de ani.
In mod ciudat, dupa ce a publicat un roman care i-a adus faima mondiala, autoarea abia daca a mai scris citeva rinduri, pe ici, pe colo: o biografie a unui ucigas in serie si citeva articole in presa. In rest, tacere. La insistentele moderatoarei Oprah Winfrey, in iulie va aparea o mica lucrare autobiografica, in care batrina doamna povesteste cum la virsta de sase ani scrisese deja un mic roman, doua articole pentru ziar (care n-au fost publicate) si o poveste. Si de ce, dupa succes, n-a mai scris? Tot Harper Lee raspunde: "Pentru ca o data cu Truman Capote a plecat si sufletul meu". Truman Capote, un alt autor american de renume, autorul romanului "Cu singe rece" si al nuvelei "Breakfast la Tiffany`s", a copilarit impreuna cu Harper Lee in Monroeville, Alabama. El era cu doi ani mai mare si fusese trimis "la tara" dupa divortul parintilor.

Harper Lee spune ca ea l-a convins sa scrie "ce vede", pentru ca are talent. De altfel, Capote a fost modelul ei, fiind personajul "Dill" din romanul "Sa ucizi o pasare cintatoare". Capote insusi dezvaluie in romanul "Cu singe rece" ca o tinara "Lee" l-a ajutat sa scrie. "Asa este. L-am ajutat", admite ea abia acum. in schimb, la vremea respectiva gurile rele au spus ca el ar fi scris romanul ei! Intr-o scrisoare trimisa matusii sale, Truman a recunoscut ca n-a contribuit cu nimic la romanul ei si, mai mult decit atit, a admis ca e mai talentata decit el. El a murit in 1984, dupa o lunga perioada de agonie din cauza betiilor fara numar, fiind casatorit cu alta femeie.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.