Lipsa de inspiratie sau strategie de marketing in randul compozitorilor?

"Romanul s-a nascut poet", zice un vechi proverb romanesc cu care ne mandrim si pe care-l rostim adesea. Aceasta regula nu se aplica insa si in lumea muzicala, mai exact in cea a textierilor sau a "poetilor", cum le place sa li se mai spuna. De cate ori deschidem televizorul sau radioul, timpanele ne sunt "zgariate" de cantece cu versuri care ne dau impresia ori ca formatiile si-au concediat textierul la jumatatea melodiei, ori ca poetii au fost neinspirati.

Pe langa versuri absurde, mai suntem nevoiti sa ascultam si melodii cu caracter obscen. Din pacate, nimeni nu poate sa faca nimic. Gabriela Stoica, membru CNA, ne-a declarat: "CNA nu are nici o putere. Tot ce putem face este sa impunem televiziunilor sa programeze melodiile cu versuri obscene dupa ora 22.00. In caz contrar, posturile TV sunt sanctionate. Noi putem interzice doar formatiile care incurajeaza consumul de droguri".

Se cer versuri usoare

Specialistii sunt de parere ca acest fenomen al muzicii proaste a luat amploare. Multi sustin ca asta se cere la ora actuala in Romania. Pe langa lipsa de inspiratie a compozitorilor, nici casele de discuri nu fac mare lucru, fiindu-le frica de nou. Producatorii cer muzica usoara pentru ca si cel mai afon om sa inteleaga.

Compozitorul Adrian Ordean este foarte drastic: "Textele sunt facute de poeti, iar daca sunt idioti, atunci sunt idioti. Lumea este plina de pusti care vin si comenteaza ce este bine si ce este rau, fara sa aiba nici cea mai vaga idee despre ce este vorba. Se cer versuri usoare pentru ca prostii le inteleg mai bine. Oricum, este o criza de ispiratie in lumea textierilor", ne-a declarat in trecut compozitorul Adi Ordean.

Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.