Vineri seara, pe 23 iunie, pe stadionul Lia Manoliu din Capitala a avut loc ceea ce mass-media romanesti anuntasera a fi “concertul anului”. Si a fost poate chiar, fara a exagera, “concertul deceniului”.

Aceasta reprezentatie face parte din turneul de promovare al ultimului album al formatiei si se numeste "Touring the Angel", fiind primul concert pe care Depeche Mode l-a sustinut in tara noastra. Cei de la Depeche Mode a spus adio publicului cu mesajul "We rush for you", asa poate fi caracterizat, in cateva cuvinte concertul de exceptie sustinut vineri seara de catre legendara trupa britanca.

Show cu audienta record: 43.000 de spectatori
43.000 de spectatori, care au asteptat ani in sir Depeche Mode, au venit, vineri seara sa-i vada "live" pe idolii lor. Acesata audienta reprezinta un numar record, intrucat nici un alt artist sau formatie nu a mai strans un public atat de numeros la concertele organizate pana acum, in tara noastra. Intrarea pe stadionul "Lia Manoliu" s-a facut cu incepere de la ora 16.00 prin strazile Ion Coravu si Bulevardul Basarabia.

In timp ce primii spectatori intrau pe terenul de fotbal acoperit cu o folie speciala, o tanara cu aripi de inger (n.r. turneul Depeche Mode s-a intitulat "Touring the angel") se plimba pe o bicicleta, ca intr-o poveste suprarea-lista, iar jandarmii de la filtre verificau, cu multa rigoare, ca nimeni sa nu intre pe stadion cu obiecte nepermise. In orele care s-au scurs pana la inceperea concertului zeci de mii de tineri si-au ocupat locurile fie pe gazon, in sectorul A sau B, fie in peluza - aici fiecare a respectat locul inscris pe bilet. In jurul orei 20.00 pe scena adusa din Germania pentru turneul Depeche Mode au urcat Suie Paparude care au sustinut un recital de 15 minute - au cantat trei piese si nu au convins pe nimeni ca meritau sa fie in deschiderea concertului.

Dupa Suie Paparude a fost randul baietilor de la Sistem sa-si demonstreze virtuozitate. In tot acest timp fanii curgeau pe portile stadionului, iar in loja oficiala de pe "Lia Manoliu" si-a facut aparitia Elena Basescu, fata cea mica a presedintelui, dar si prefectul Capitalei, Mioara Mantale. In jurul orei 20.30 pe stadion a venit si premierul Calin Popescu Tariceanu care, impreuna cu sotia sa, au preferat sa mearga in peluza si nu in loja oficiala.

Concertul a inceput cu o intarziere de 35 de minute
Daca cele doua trupele care au cantat in deschidere, au intrat pe scena la ora stabilita, concertul celor trei baieti de la DM a inceput cu o intarziere de aproximativ 35 de minute. Astfel, la 21.35, Dave Gahan, Martin Gore si Andrew Fletcher au urcat pe scena in aplauzele fanilor, care strigasera in cor minute in sir: Depeche Mode! Depeche Mode! Cand cei trei "ingeri" si-au facut aparitia pe scena, publicul era in delir acalmandu-si idolii. Cei trei britanici erau toti imbracati in negru. Lui Dave, vocalistul formatiei, nu i-ai fi dat mai mult de 25 de ani, desi a implinit recent 44 de ani (pe 9 mai). Martin Gore, compozitorul si chitaristul DM, era fardat si a purtat la inceput o caciulita neagra cu creasta, pe care insa a dat-o jos ulterior.

Inainte de a urca pe scena, la scurta conferinta de presa pe care cei de la DM au sustinut-o, ei au au precizat ca regreta ca nu au venit in Romania pana acum. "Nu avem nici o scuza, dar concertul din seara asta sunt sigur ca va fi fantastic", a spus Martin Gore si Depeche Mode s-a tinut de cuvant.

"Personal Jesus" a isterizat multimea
Concertul a debutat cu "The pain that I am use to" de pe ultimul album - "Playing the angel", - aranjamentele video, in sepia si tonuri post-moderniste socand publicul din primul minut. A urmat apoi un cantec mai vechi de-al lor, "A Question of Time", inclus pe albumul "Black Celebration" din 1986. David deja se incalzise, si-a dat jos sacoul si vesta - acest membru al trupei fiind recunoscut ca un adevarat show-man. David a dansat, s-a plimbat pe scena incitand imaginatia admiratoarelor participante la spectacol.

Urmatoarele doua melodii au fost de pe "Playing the Angel", "Suffer Well" si "Precious", dupa care au interpretat un hit din 1993, "Walking In My Shoes", de pe albumul "Songs of Faith and Devotion", si "Stripped" din 1986. Si de aceasta data, fanii Depeche Mode stiau toate versurile formatiei lor preferate, au cantat in tandem cu David, vrand parca sa arate ca nu sunt mai prejos decat ceilalti depeseri din alte tari. Cei din public si-au aprins brichetele si isi leganau mainile in aer, la cel mai mic semn al solistului.

In timp ce Gahan a luat o pauza, Martin Gore a interpretat doua piese, "Home" si "It Doesn’t Matter Two". In semn de multumire, fanii au inceput sa-i strige numele iar acesta le-a raspuns cu un zambet. Cand temperamentalul Gahan a revenit pe scena, multimea era extaziata. Doar era un concert pe care il asteptasera de ani de zile. Din repertoriul trupei nu au lipsit hit-uri precum "In Your Room", "I Feel You" (din 1993), sau "Behind the Wheel", de pe albumul Music For the Mases din 1987. Baietii de la Depeche Mode au mai interpretat si trei melodii de pe "Violator", albumul lansat in 1990: "World In My Eyes", "Personal Jesus" si "Enjoy the Silence".

La auzul acestor super hitruri multimea s-a isterizat de-a dreptul. Concertul Depeche Mode s-a terminat dupa mai bine de 90 de minute cu celebra "Never let me down" si cu mesajul catre fani "We rush for you". Dupa ce si-au luat la revedere de la public, spre fericirea fanilor, cei trei Depeche Mode au mai cantat inca doua piese: "Leave In Silence" (Martin Gore) si "Photographic".

O echipa de 300.000 de oameni a contribuit la succesul concertului Depeche Mode
Pe langa show-ul de exceptie gandit de staful de aproximativ 300 de oameni al celor de la Depeche Mode, vocea lui David Gahan si solourile lui Martin Gore au asigurat condimentele necesare spectacolului. Au urmat apoi piese celebre precum "A question of time" sau "Walking in my shoes", piese care au alternat cu "Precious" de pe noul album sau "John the revelator". In toata aceasta perioada un banner urias alb, pe care erau scrise cu negrul initialele DM, circula, din mana in mana, prin multime. "I feel you" a fost precedata de o serie de mesaje, pe ecranele stadionului aparand scris, pentru o fractiune de secunda, cuvantul "SEX", suficient ca multimea sa se isterizeze


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.