Regizorul Geo Saizescu l-a readus pe marile ecrane pe faimosul Pacala. Dupa o adsenta de 30 de ani, unul dintre cele mai nazdravane personaje ale folclorului romanesc trece prin noi peripetii.

Daca in trecut cel care ii dadea viata celebrului personaj era Sebastian Papaiani, de aceasta data, stafeta a fost preluata de actorul Denis Stefan.

''Eu nu am filmat multa vreme pentru Pacala se intoarce, pentru ca am plecat la mare, unde urma sa fac un film de televiziune, cu Alexandru Tocilescu: Bani de dus, bani de intors. Nu am avut timp sa stau decat pentru a-mi filma scenele, adica vreo 7 zile. Aveam scenariul, il citisem, dar nu stiam decorul. M-a amuzat in primul rand casa lui Pacala cel batran, care era construita intre niste craci groase ale unui stejar.

Intr-o rapa, intr-o vale, undeva unde aveai senzatia ca o sa cazi cu casa cu tot. Parca eram, asa cum isi dorea Saizescu, un cuc, un solitar. Numai ca Pacala pana si atunci cand se vaita, este ca hotul care striga "Mi-au furat banii", dar el este cu mana in buzunarul altuia, sau "Sunt singur, sunt singur!", iar in secventa urmatoare il vezi facand dragoste cu o amanta. Si nu cu o amanta oarecare, ci cu nevasta cuiva, ne-a marturisit actorul Sebastian Papaiani, devenit intre timp tatal lui Pacala.
Povestea prezentata este o inlantuire de intamplari comice si satirice, izvorate din snoavele populare ce il au in centru pe tanarul Pacala.

Istet, glumet si mai ales iubaret, acesta este satul de hoinarit prin lume si hotaraste sa revina in locul in care s-a nascut.

Odata cu intoarcerea sa incep si aventurile. Primarul, carciumarul sau popa sunt doar cateva personaje tipice prin care cinefilul este introdus in lumea satului romanesc. Angajandu-se argat la un "popa raspopit", Pacala repune in scena povestirile lui Anton Pann, condimentate cu cateva scene in care protagonistul canta, apare dezbracat sau joaca alaturi de desene animate - soricei sau oi.

Cu un buget de 18 miliarde de lei vechi, "Pacala se intoarce" a fost filmat timp de doua luni in satele din judetele Valcea, Arges si Giurgiu, la Muzeul Satului din Ramnicu Valcea, sau in impresionantul conac al familiei Balcescu.

Coloana sonora este semnata de compozitorul Dumitru Lupu. Muzica ce figureaza pe generic a fost inregistrata in studio numai cu instrumente reci.

Anemona este Pacalita

Anemona Niculescu a interpretat pentru prima data un rol principal intr-un lung-metraj.

''Pacalita este o fata simpla, de la tara, frumusica, isteata foc si curajoasa, careia ii plac extremele si care este, uneori, mult prea razvratita. Inainte de a ajunge sotia lui Pacala a fost capetenie de haiduci. In timpul filmarilor, Anemona era cat pe ce sa se spanzure. ''Am jucat o scena cu un streang care imi statea mai mult pe umeri, motiv pentru care am si reusit sa uit de el, iar cand regizorul a strigat «Stop! Pauza de masa!» si toti au luat-o fericiti la fuga, am sarit si eu de pe butoi. Restul vi-l imaginati voi'', ne-a marturisit actrita.

Zeci de cascadori coordonati de Ion Albu, peste o mie de figuranti, dresori si animale dresate, herghelie de cai, trasuri, sarete si carute intregesc povestea lui Pacala.
Distributia cuprinde nume ca: Sebastian Papaiani, Ileana Stana Ionescu, Valentin Teodosiu, Serban Ionescu, Stefan Sileanu, dar si tineri actori precum Denis Stefan, Anemona Niculescu sau Adrian Stefan.

Geo Saizescu apreciaza ca Pacala este "o chintesenta a inteligentei si umorului national" ce infrunta prostia omeneasca. In raport cu acelasi personaj intruchipat in urma cu 30 de ani de catre Sebastian Papaiani, Pacala in interpretarea lui Denis Stefan readuce acelasi spirit, sustine regizorul.
Daca noua productie "Pacala se intoarce" se va bucura de succes la public, Saizescu viseaza chiar si la un al treilea film cu acelasi protagonist.

Filmul este produs de Nerv Film, sustinut de Mindshare si distribuit de MediaPro Film Distribution.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.