Europa cauta raspunsuri, dupa ce trupa monstrilor de la Lordi a reusit sa castige Eurovisionul de la Atena. Cum a fost posibil asa ceva? Unul dintre raspunsuri l-au dat chiar finlandezii de la MTV 3, care au explicat cum se poate frauda votul de la Eurovision doar cu ajutorul unui computer conectat la Internet.

Varianta specialistului in IT de la MTV 3, Patteri Jarvinen, e mai mult decat o simpla teorie a conspiratiei, este o realitate recunoscuta tacit chiar si de organizatori. Modalitatea e absolut simpla si consta in accesarea unui program prin care se pot efectua convorbiri telefonice in strainatate, de tipul Skype.

Dupa cum se stie, cetatenii unui stat nu pot vota pentru tara lor de pe teritoriul acesteia, dar prin acest program se poate "fenta" aceasta clauza. Programul Skype permite utilizatorului sa se conecteze la servere aflate in alte tari si sa efectueze comunicatii vocale dupa sistemul convorbirilor telefonice locale. Odata conectat la serverul din alt stat, teoretic se poate vota ca si cum utilizatorul ar fi pe teritoriul strain.

Andrus Pardle, director de marketing al firmei Skype pentru zona Baltica, a admis posibilitatea fraudarii sistemului de vot. "Toata lumea stie viteza cu care Skype castiga utilizatori noi, asa ca nu inteleg de ce organizatorii nu au gasit o modalitate ceva mai moderna de a-si desemna castigatorii", spune acesta, citat de site-ul "oikotimes.com".

Finlandezii de la MTV 3 au facut un test, simuland un televoting care sa se desfasoare exact ca la Eurovision, adica timp de zece minute. Rezultatul a fost uimitor: voturile au fost contorizate si s-a estimat ca de pe un singur computer se pot efectua mai mult de 60 de voturi in timp de zece minute.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.