Platit cu bani grei de ANTENA 1, controversatul documentar ar putea deveni moneda de schimb intre «aliatii» PUR si UDMR

Sorin Oancea, director la postul TV Antena 1, si Marius Tuca, realizator si moderator, ne-au confirmat ieri, difuzarea, in data de 10 februarie, in cadrul emisiunii "Marius Tuca Show", a controversatului documentar "Trianonul care traieste cu noi", realizat de regizorul maghiar Koltay Gabor.

"Marius Tuca: Filmul va fi difuzat in data de 10 februarie. Deocamdata nu stiu nimic mai mult, nu am luat inca nici o hotarare despre cei care vor fi prezenti in studio, istorici sau alte persoane. Vom hotari toate acestea saptamana viitoare."

La nici o luna de la scandalul izbucnit in urma difuzarii peliculei in cateva orase din Ardeal, "Trianon", realizat de regizorul maghiar Koltay Gabor, va putea fi urmarit de toata tara. La inceputul lunii ianuarie, ministrul Mona Musca a cerut Centrului National al Cinematografiei sa solicite Ministerului Administratiei si Internelor sa ceara, la randul sau, sa se faca verificari. "Difuzarea filmului documentar este ilegala, intrucat pelicula nu este clasificata in registrul cinematografiei, acest fapt putand afecta protectia minorilor sau inlesnirea unor abuzuri", a declarat, la 11 ianuarie, ministrul culturii. Politiile judetene au inceput cercetarile iar la Cluj au fost retinute pentru cercetari doua persoane dintre cele care au sprijinit difuzarea filmului. Politistii au cercetat infractiuni la Ordonanta de Urgenta 31/2002, referitoare la interzicerea organizatiilor si a simbolurilor cu caracter rasist, xenofob sau fascist, precum si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Pana la urma au fost aplicate amenzi contraventionale de cate 50 milioane de lei. Documentarul nu a mai fost difuzat in nici un oras din Romania.

Intre timp, regizorul Koltay Gabor a fost solicitat de mai multe televiziuni romanesti in vederea achizitionarii drepturilor de difuzare. In urma negocierilor, Koltay a ales sa colaboreze cu Antena 1.

Oancea: Speram sa nu se interzica difuzarea

Sorin Oancea, director Antena 1: Il vom difuza, asa cum s-a scris, in 10 februarie, in cadrul emisiunii lui Marius Tuca, dupa care va fi comentat de niste istorici invitati in studio. Noi speram sa nu se interzica difuzarea lui pe postul nostru de televiziune, pentru ca legislatia in audiovizual este diferita de cea din Cinematografie, care oricum este destul de depasita. Ne impunem o autocenzura si stim ce trebuie sa difuzam. "Trianon" a fost scump pentru un documentar, dar fata de alte productii - cum sunt filmele, de exemplu - a fost cumparat la un pret obisnuit.

Filip: Nu este obligatoriu acordul CNA

Mona Musca, ministrul culturii: Nu mai este problema mea. Nu ma exprim vizavi de continutul acestui film. Eu am cerut doar, conform legii Cinematografiei, sa se faca clasificarea sa de catre Centrul National al Cinematografiei (CNC). Daca s-a intamplat sau nu acest lucru, nu poate sti decat CNC.

Ralu Filip, presedintele CNA : Posturile TV din Romania pot difuza filme fara sa ceara acordul prealabil de la CNA. "Trianonul", pe de o parte, nu are nevoie de aprobarea noastra, pe de alta, cred ca este bine sa-l vedem si sa discutam in cunostinta de cauza. Cred ca cel mai bine este sa facem lucrurile la lumina, decat pe bajbaite.

Ancheta, numai daca a fost incalcata legea

Reprezentantii Inspectoratului General al Politiei Romane au declarat ca, daca se va impune, autoritatile vor interveni in acest caz, pentru a stabili daca difuzarea filmului "Trianon" este sau nu, legala. Ancheta ar putea fi declansata numai dupa difuzarea peliculei la televizor si numai daca exista indicii clare ca a fost incalcata legislatia in vigoare.

Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.