Rolul dictatorului va fi jucat de Florin Calinescu

Daca in urma cu 15 ani n-ar fi fost executat, astazi ar fi implinit 87 de ani. Chiar si asa insa, de Nicolae Ceausescu ne va lega intotdeauna ceva. Peste numai cateva zile, va veti putea intalni cu o replica a lui pe scena Teatrul Mic din Bucuresti. Ideea ii apartine regizorului Alexandru Tocilescu, dar nu este una tocmai noua: "Am comandat piesa asta lui Denis Dinulescu in urma cu 8 sau 9 ani. Simteam ca e nevoia sa facem un fel de exorcizare, ma rog, macar o mini-exorcizare. Pe vremea aceea, Ceausescu mi se parea foarte prezent in societatea romaneasca. Acum, ideea poate parea caduca, dar atunci tin minte ca am facut lecturi prin birourile mai multor directori de teatru, toti radeau cu lacrimi, dar spuneau apoi "nu e momentul". Acum, nu mai stiu eu daca e momentul, dar a venit propunerea lui Florin Calinescu, asa ca am acceptat." Actorul Florin Calinescu, director al Teatrului Mic, va juca rolul dictatorului, revenind cu acest spectacol pe scena, unde n-a mai fost prezent de mult timp.

In rolul Elenei Ceausescu va juca actrita Coca Bloos, pe care Tocilescu a convins-o destul de greu. Cei 50 de figuranti din spectacol, decorurile lui Puiu Antemir si muzica lui Nicu Alifantis, combinata cu cantece patriotice, vor intregi tabloul unei epoci de care cei foarte tineri nici nu-si mai amintesc. Cat despre viziunea regizorului, Alexandru Tocilescu subliniaza ca ea nu va fi una critica: "Cei doi nu sunt priviti cu cruzime, spectacolul se va situa undeva intre opereta si cabaret. In nici un caz nu e vorba despre o rabufnire de ura. De altfel, cand ma gandesc acum la cei doi dictatori mi se par doi caraghiosi, nimic mai mult. Timpul a aplanat totul. Noi am fost tampiti, ca i-am suportat, sper sa se inteleaga asta si din spectacol. Nu e o privire severa, ci o "jucarica". Nu ne propunem sa rezolvam <>." Primele reprezentatii cu spectacolul O zi din viata lui Nicolae Ceausescu vor avea loc in primul week-end din luna februarie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.