Toata lumea a auzit de Michael Flatley, "irlandezul zburator", si al lui "River Dance". Ansamblul sau a colindat lumea in pasi de dans si a devenit un adevarat fenomen. Spectacolele lor au parte de un public numeros si entuziast, iar in jurul faimosului grup s-a creat o intreaga industrie. Popularitatea imensa de care s-au bucurat, ani la rand, Flatley si invataceii sai a facut ca din echipa initiala sa-si ia zborul noi si noi "aripi tinere", ajungandu-se, in timp, ca spectatorii sa aiba surprize nu tocmai placute, urmarind pe scena palide incercari de a reda farmecul de inceput al acestei povesti muzicale. Poate nu tot atat de celebri, insa la fel de spectaculosi sunt cei care "traduc" in limbajul miscarii spiritul Anatoliei. 60 de dansatori profesionisti actioneaza sub numele de cod "The Fire of Anatolia", redand lumii mozaicul cultural din diversele regiuni ale locului. Mitologie si istorie turceasca se imbina intr-un ritm ametitor, creand o flacara ce ramane mereu aprinsa.

Membrii ansamblului au fost alesi din peste 750 de participanti la preselectii, iar munca lor se desfasoara sub indrumarea instructorilor de dans, a specialistilor in etnografie si folclor, dar si a dieteticienilor. Desi proiectul a demarat in urma cu doar 3 ani, initiatorul sau, Mustafa Erdogan, a reusit sa faca din "The Fire of Anatolia" un succes de proportii. In 2002, au intreprins un turneu mondial in care au inclus Germania, Elvetia, Olanda, Belgia, Israel, Japonia si China, fiind cel dintai ansamblu de dans care a sustinut un spectacol in cladirea Parlamentului din aceasta ultima tara. Dupa o pauza de 2.300 de ani, au fost primii care au evoluat la Teatrul Antic din Bodrum, iar la Eregli i-au aplaudat, in picioare, nu mai putin de 400.000 de oameni.

Pentru performantele lor, "The Fire of Anatolia" au fost nominalizati la Guiness Book. Poate ca evolutia de la Bucuresti nu le va aduce un nou record dansatorilor turci, insa publicului roman ii va aduce un show fascinant. Anul trecut, la editia concursului Eurovision gazduita la Istanbul, o Europa intreaga i-a urmarit la lucru, in seara de gala. Pe 28 ianuarie, incepand cu ora 19, le este rezervata Sala Palatului din Bucuresti. Biletele au preturi ce variaza intre 1.000.000 si 3.500.000 lei, iar in cazul in care cererea va fi mare se va mai organiza o reprezentatie pe 27 ianuarie. Spectacolul va fi inregistrat de Televiziunea Romana si va fi transmis, ulterior, pe TVR 1.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.