Academia Romana va lansa, sambata, in Sala de expozitii a Bibliotecii Academiei, cu ocazia sarbatoririi a 155 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, primul volum de manuscrise facsimilate ale poetului.
Volumul, in format mare, este primul rezultat al reluarii de catre Academia Romana a vechiului proiect de editare a manuscriselor lui Eminescu, lansat in anii '30 de un grup de eminescologi, printre care Nicolae Iorga si George Calinescu. Ulterior, la sfarsitul anilor '60, Constantin Noica a revenit asupra ideii, dar initiativa sa s-a incheiat fara victorie la mijlocul anilor '80.

Manuscrisele lui Eminescu, pastrate de Titu Maiorescu si donate Academiei, au fost legate in 45 de caiete, fara o cronologie stricta si fara o ordine tematica.
Primul volum a aparut la Editura Enciclopedica, fiind tiparit la Regia Autonoma Monitorul Oficial intr-o editie de lux, si este insotit de un CD. In volum se regasesc selectii ale poetului din perioada ieseana (1866-1878): piese de teatru, traduceri, versuri, publicistica, cronica dramatica, dictionar de rime. Printre poemele incluse se numara "Mortua est", "Calin Nebunul", "Scrisoarea II", "Calin (file de poveste)" si "Atat de frageda".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.