Academia Romana va lansa, sambata, in Sala de expozitii a Bibliotecii Academiei, cu ocazia sarbatoririi a 155 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, primul volum de manuscrise facsimilate ale poetului.
Volumul, in format mare, este primul rezultat al reluarii de catre Academia Romana a vechiului proiect de editare a manuscriselor lui Eminescu, lansat in anii '30 de un grup de eminescologi, printre care Nicolae Iorga si George Calinescu. Ulterior, la sfarsitul anilor '60, Constantin Noica a revenit asupra ideii, dar initiativa sa s-a incheiat fara victorie la mijlocul anilor '80.

Manuscrisele lui Eminescu, pastrate de Titu Maiorescu si donate Academiei, au fost legate in 45 de caiete, fara o cronologie stricta si fara o ordine tematica.
Primul volum a aparut la Editura Enciclopedica, fiind tiparit la Regia Autonoma Monitorul Oficial intr-o editie de lux, si este insotit de un CD. In volum se regasesc selectii ale poetului din perioada ieseana (1866-1878): piese de teatru, traduceri, versuri, publicistica, cronica dramatica, dictionar de rime. Printre poemele incluse se numara "Mortua est", "Calin Nebunul", "Scrisoarea II", "Calin (file de poveste)" si "Atat de frageda".