Nino D’Angelo, al carui nume real este Gaetano D’angelo, napoletanul devenit celebru in Romania datorita piesei "Senza giacca e cravata", este cunoscut drept o figura pitoreasca a muzicii, dar si a filmului din Italia ultimilor 20 de ani. Si-a inceput cariera vinzindu-si primul disc pe strada. Ca actor a devenit cunoscut dupa aparitia in filmul "Nu jeans e na maglietta", in 1981. Tot in anii '80, dupa ce a compus imnul formatiei AC Napoli, l-a cunoscut pe idolul orasului din acei ani, fotbalistul Diego Armando Maradona, alaturi de care a jucat acum cinci ani in filmul "Tifosi". Despre toate acestea ne-a povestit chiar Nino D’Angelo.

Primul album l-ati vindut "din usa in usa". A fost o experienta dificila?

A fost o experienta impusa. A trebuit sa merg in locurile sarace ale orasului Napoli pentru ca nu gaseam spatii in cadrul radiourilor importante. Discul l-am imprimat cu bani dintr-o cheta facuta in familie, iar cind mergeam sa il vind spuneam ca este al fratelui meu.

Asta pentru a crea o poveste credibila. Adaugam si povestea "adevarata" a cintecului care da titlul albumului: cea a unui mic hot de buzunare care fura bani pentru a cumpara medicamente mamei sale. Totul in cadrul unei scenete menite sa convinga publicul sa cumpere discul.

In doua-trei luni am vindut 25.000 de discuri. Dar pentru asta datorez mult familiei mele. Un lucru care imi place mult si in Romania este aprecierea de care se bucura valorile familiei, care in Occident se sterg incet-incet.

In ce perioada ati devenit cunoscut in Napoli?

In '81, cind am aparut in primul film "Nu jeans e na maglietta", in regia lui Mariano Laurenti.

In Italia, patriotismul local e destul de puternic, sa cinti in napoletana este un handicap sau un avantaj?

In lume sa cinti in napoletana este un avantaj, in Italia insa nu. Pentru ca Italia este o tara putin rasista, intre nord si sud sint mari diferente. Eu, venind de la Napoli, reprezint Italia saraca, unde trebuie sa muncesti mereu mai mult. E dificil sa te faci inteles in nordul Italiei cind cinti in napoletana. Singurul lucru care te ajuta este muzica. Iar eu sint mindru ca sint napoletan: "O sole mio" este napoletana, nu este italiana. Tarantella este napoletana, nu este italiana.

In anii '70, in Italia erau la moda grupuri gen Beatles, era greu sa cintati o muzica cu influente populare?

E adevarat, toti prietenii mei cintau hiturile Beatles. Toti ma intrebau cum de nu imi schimb stilul. Eu nu stiam aproape nimic despre muzica asta. Crescusem intr-o familie de la periferia orasului si ascultasem numai cintece napoletane.

Ati aparut intr-un film alaturi de Maradona, cum ati trait aceasta experienta?

Eram prieteni inca din '87, cind AC Napoli a cistigat campionatul. Imnul echipei era compus de mine. El era un erou pentru Napoli. A vrut sa ma cunoasca pentru ca in folclor circula o zicala: "La Napoli, trei lucruri merg bine: Maradona, Nino D’Angelo si sfogliatelle (produse de patiserie)". Filmul "Tifosi" a fost realizat cu cinci ani in urma, cind el deja avea probleme foarte mari din cauza drogurilor. M-a intristat mult sa il revad dupa multi ani in starea in care se afla. A fost o situatie destul de neplacuta...

Va place fotbalul?

Foarte mult. In fotbal, ca si in muzica, poti deveni cunoscut chiar daca nu te-ai nascut bogat sau intr-o tara bogata. Pe de alta parte, as minti daca as spune ca nu e bine sa ai bani. Pentru ca iti ofera posibilitatea sa calatoresti mult, de exemplu.

In cariera de actor ati obtinut si citeva premii, care ar fi cel mai important?

Primul a fost Premiul Flaiano, pentru rol secundar, apoi a fost nominalizarea filmului "Il Cuore altrove" la Golden Palm la Cannes. Chiar mi-ar placea daca publicul din Romania ar avea ocazia sa vada si citeva din filmele mele. De exemplu "Aitanic", parodie la "Titanic", in care eu interpretez rolul personajului Leonardo Di Caprio.

Care sint regizorii cu care ati vrea sa colaborati?

Mi-ar placea sa lucrez cu Antonioni si cu Giusepe Tornatore sau cu Roberto Benigni, care imi este unul dintre cei mai buni amici.

Revenind la muzica, "Senza giacca e cravata" s-a lansat la San Remo. A fost o surpriza sa devina un hit in Romania?

A fost ceva foarte ciudat si pentru mine, stirea mi-a parvenit pe Internet. M-am intrebat si eu cum s-a intimplat. Pentru ca muzica pe care o cint eu nu este pop. Am auzit ca "Senza giacca e cravata" a fost difuzat la un post de radio din Romania si de aici a inceput toata povestea succesului piesei. Este placut sentimentul pe care ti-l da sa te afli pe primele locuri cu un cintec care are la baza influente populare, in topuri pline de hituri dance, hip-hop, rock.

V-ati lasat "contaminat" si de alte influente muzicale in afara celor napoletane?

Nu, eu am ales cu buna stiinta o "strada" grea. Poate cel mai frumos lucru a fost pentru mine sa aud ca, venit in Italia pentru un concert, Miles Davis a cumparat citeva dintre albumele mele.

In Italia, idolii generatiei noi sint trupele hip-hop, credeti ca adolescentii sint dispusi sa asculte muzica cu influente populare?

Pentru foarte mult timp nu cred ca am avut parte de atentia publicului tinar. Astazi insa, in Italia, asistam la o redescoperire a muzicii asa-zis "etnice", folclorice intr-un fel. Eu ma bucur ca daca cineva din Anglia, SUA, Germania sau alte tari vrea sa cinte tarantelle trebuie sa ne imite pe noi.

Nino D’Angelo, candidat la Timisoara

Pe panourile electorale din Timisoara a aparut un candidat surpriza: Nino D’Angelo. Organizatorii concertului de la Timisoara al napoletanului au promovat evenimentul pe panouri sub candidatii Aliantei D.A. si peste fetele PSD-istilor care asteapta sa primeasca voturi pentru un loc in parlament.

Autoritatile locale apreciaza ca ilegal modul in care s-a facut afisajul pentru cintaret, dar afirma ca doar politia ar trebui sa ia masuri. "Primaria raspunde de curatirea panourilor. Cei care l-au pus pe cintaret trebuie amendati. Scapa numai in conditiile in care dovedeste ca e candidat la alegerile din Romania", a declarat Sorin Lazar, reprezentant al Primariei Timisoara. Conform Biroului Electoral Judetean, afisajul ilegal este sanctionat de legea electorala, dar are reglementari doar in ceea ce priveste oamenii politici, nu si cintaretii.