Filmul "Dupa dealuri", in regia lui Cristian Mungiu, premiat la Festivalul de la Cannes anul acesta, va deschide festivalul Rekonstruktion.

Pe langa creatiile unor cineasti reputati, festivalul prezinta filme de debut si scurtmetraje ale unei noi generatii de regizori, un film de animatie multipremiat si doua documentare speciale, potrivit MEDIAFAX.

Rekonstruktion. Filmland Rumanien II, un festival care se va desfasura in perioada 11 - 16 decembrie, la Berlin, prezinta in "Anul Caragiale 2012" doua lungmetraje adaptate din opera celui mai important dramaturg roman. "De ce trag clopotele, Mitica?", de Lucian Pintilie, si "Nu te teme, Iacove!", al lui Radu Gabrea, au fost lansate la inceputul anilor 1980. Lungmetrajul lui Pintilie, care traia in exil parizian, a fost interzis inca din timpul filmarilor, in vreme ce pelicula lui Gabrea a fost produsa in Germania. "De ce trag clopotele, Mitica?" a fost prezentat in premiera abia in 1990. In acelasi timp, filmele germane ale lui Gabrea revin in ultimul timp in programul retrospectivelor cinematografice romanesti.

Din selectia de filme romanesti fac parte titlurile "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, "Din dragoste cu cele mai bune intentii", de Adrian Sitaru, "O luna in Thailanda", regizat de Paul Negoescu, "Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, "Killing Time", de Florin Piersic Jr., si "Visul lui Adalbert", de Gabriel Achim.

De asemenea, in festival vor fi proiectate scurtmetrajele "Asteptand zorile", in regia lui Mihai Sofronea, "De azi", regizat de Dorian Boguta, "Stremt '89", de Anda Puscas, Dragos Dulea, Alexandru Baciu, "Tabara din Razoare", de Cristi Iftime, "Tipatul", de Sebastian Cosork, si "Blu" de Nicolae Constantin Tanase.

"Vorbitor", de Radu Muntean, si "Noi doi", de Claudiu Mitcu, sunt cele doua documentare care vin sa completeze programul festivalului.

Citeste si:
George Burcea a dat lovitura în cinematografie! Ce rol va...
George Burcea a dat lovitura...

Seria de filme Rekonstruktion. Filmland Rumanien II este prezentata de Institutul Cultural Roman din Berlin in colaborare cu Zeughauskino, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.