Nichita Stanescu, Dinu Lipatti si Dumitru Tepeneag, trei personalitati marcante ale literaturii si muzicii romanesti din secolul XX, vor fi celebrate in lunile octombrie si noiembrie, la New York, in cadrul ultimelor evenimente organizate de fosta conducere a ICR New York.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, in lunile octombrie si noiembrie, la New York, se desfasoara ultimele evenimente organizate de fosta conducere a Institutului Cultural Roman de la New York (ICRNY), Corina Suteu si Oana Radu, prin care institutul celebreaza trei personalitati marcante ale literaturii si muzicii romanesti din secolul XX.

Astfel, in 3 octombrie, editura newyorkeza Archipelago Books a lansat, in colaborare cu ICRNY, antologia "Wheel with a Single Spoke (Roata cu o singura spita)", ce cuprinde o selectie din poezia lui Nichita Stanescu, in traducerea lui Sean Cotter. Volumul, publicat cu sprijinul programului "Translation and Publication Support" al Centrului National al Cartii, demarat de fosta conducere a ICR Bucuresti, reprezinta cea mai cuprinzatoare antologie in limba engleza dedicata poetului roman.

Evenimentul de lansare a avut loc la sediul Poets House din Manhattan, unde traducatorul Sean Cotter si actorul Vasile Flutur au lecturat, in fata unei sali pline, o serie din poeziile din volum, in engleza si romana.

De asemenea, Saviana Stanescu, poet si dramaturg, a discutat cu traducatorul american despre viata si personalitatea lui Nichita Stanescu, relevanta si semnificatia acestei aparitii editoriale in SUA. In prezent Archipelago Books pregateste traducerea in engleza a romanului "Orbitor" de Mircea Cartarescu.

Pe de alta parte, in 19 octombrie, ICRNY organizeaza la prestigiosul Carnegie Hall un concert extraordinar dedicat dedicat operei componistice a lui Dinu Lipatti, putin cunoscuta in spatiul american si nu numai. "Lipatti and His World" (Lipatti si lumea sa) ii are ca protagonisti pe apreciatii pianisti romani din New York Matei Varga si Vlad Iftinca, carora li se va alatura soprana Laura Tatulescu, stabilita in Germania.

Citeste si:
Raetchi: Domnule Dragnea, nu distrugeti ICR cu politicieni
Raetchi: Domnule Dragnea, nu...

Programul ales de cei doi pianisti prezinta, in premiera americana, trei dintre cele mai importante compozitii ale lui Lipatti, "Nocturna in Fa minor pentru pian", "Fantezia opus 8 pentru pian" si "Cinci melodii pe poemele lui Paul Verlaine op. 9".

Concertul reliefeaza radacinile si evolutia componistica ale artistului roman, prezentand, de asemenea, lucrari ale unor contemporani, unii dintre ei prieteni apropiati, care l-au influentat si inspirat pe Lipatti: George Enescu, Mihail Jora, Constantin Silvestri si Maurice Ravel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.