Cristian Mungiu va fi omagiat la Festivalul International de Film de la Salonic (2 - 11 noiembrie), in cadrul evenimentului urmand sa fie proiectate filmele cineastului roman, de la scurtmetrajul "Mana lui Paulista" pana la cel mai nou lungmetraj al acestuia, "Dupa dealuri", dublu premiat la Cannes. 

Potrivit MEDIAFAX, tributul adus lui Cristian Mungiu face parte din sectiunea "Balkan Survey" a evenimentului de la Salonic, Grecia, potrivit site-ului festivalului. Programul include prezentarea filmografiei complete a cineastului, dar si lansarea unei carti cu eseuri si cronici referitoare la filmele realizate de Mungiu.

Astfel, in programul-tribut vor rula scurtmetrajele "Mariana" (1997, 16'), "Mana lui Paulista" (1998, 15'), "Nici o intamplare" (1999, 17'), "Zapping" (2000, 15'), "Corul pompierilor" (2000, 30'), "Turkey Girl" 2005, 20') si lungmetrajele "Occident" (2002), "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (2007), "Amintiri din Epoca de Aur" (2009) si "Dupa dealuri" (2012).

"Scurtmetrajele lui Mungiu, incepand cu «Mariana», in 1997, sunt o mostra fascinanta a operei sale. Sunt diferite de lungmetrajele pe care le-a realizat ulterior. In aceste prime eforturi de a regiza, Mungiu isi arata o latura mai inclinata spre umor; de asemenea, exista un grad de suprarealism in aceste filme", se arata pe site-ul Festivalului de la Salonic.

Premiat pentru scenariu si pentru interpretare - Cosmina Stratan si Cristina Flutur - la Festivalul de Film de la Cannes, "Dupa dealuri", cel mai recent lungmetraj al lui Mungiu, numit de reprezentantii Festivalului de la Salonic "o capodopera", este scris si regizat de cineast si inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.