O expozitie recenta a garderobei pictoritei Frida Kahlo a scos la lumina detalii mai putin cunoscute si mai putin placute din viata acesteia,

Pictorita Frida Kahlo, celebra atat pentru lucrarile sale de arta suprarealista, cat si pentru bisexualitatea pe care nu si-a ascuns-o niciodata - legaturi amoroase cu celebra fotografa Tina Modotti si cu cantareata mexicana Chavela Vargas -, a fost considerata un simbol al modei al epocii sale, desi tinutele ei nu se incadrau in tendintele acelei perioade. Frida nu obisnuia sa imbrace nici rochii care sa ii puna silueta in evidenta si nici sa isi aranjeze bucle sofisticate, dupa cum era moda anilor '30, hainele ei fiind, mai degraba, o adaptare personala a vestimentatiei rurale. Pictorita purta rochii largi, stranse in talie cu panglici, camasi incheiate pana la gat si bluze lejere, taranesti, brodate cu flori colorate, scrie MEDIAFAX.

Insa, potrivit lui Circe Henestrosa, curatorul muzeului Frida Kahlo din Mexico City, care va expune hainele artistei pana pe 20 noiembrie, garderoba acesteia era de fapt gandita pentru a ascunde o viata plina de durere fizica si psihica. Frida a avut poliomielita in copilarie, iar un accident de autobuz pe care l-a suferit la varsta de 18 ani a desfigurat-o. Acestora li s-au adaugat traumele unor avorturi si ale numeroaselor relatii extraconjugale ale sotului ei, artistul plastic Diego Rivera.

Astfel, hainele pe care le purta Frida si care au reprezentat nota ei distinctiva erau menite sa ii mascheze imperfectiunile corpului - fustele lungi acopereau piciorul drept, mai scurt si mai subtire decat stangul, in timp ce bluzele lejere nu lasau sa se vada corsetele greoaie si tepene pe care artista le purta pentru durerile de spate.

Printre obiectele care se regasesc in expozitia numita "Aparentele pot fi inselate: Rochiile Fridei Kahlo" se afla o capa scurta, din catifea de matase neagra, cu broderie din dantela pe margine, o bluza din matase cu o broderie rosie cu flori galbene si violet la guler, cam ponosita, si o bluza purpurie, care are imprimate patrate rosii si galbene. Printre articolele vestimentare expuse se mai afla si o fusta rosie imprimata cu floricele albe, o camasa galbena, cu maneci lungi si incretite, imprimata cu frunze uscate si o camasa din muselina de un rosu aprins. De asemenea, vizitatorii expozitiei vor putea vedea celebrul corset alb al Fridei, purtat de aceasta in autoportretul pe care l-a numit "The Broken Column" si despre care se crede ca este un dar din partea pictorului Pablo Picasso, pe care aceasta l-ar fi intalnit la Paris.

Citeste si:
Număr impresionant de vizitatori la expoziția „Grădina Luminilor”...
Număr impresionant de...

Dupa moartea Fridei Kahlo, in 1954, sotul acesteia a ordonat ca hainele ei sa fie inchise intr-un depozit pentru 15 ani. Diego Rivera a murit trei ani mai tarziu si a lasat-o ca administrator al patrimoniului Fridei Kahlo pe colectionara de arta Dolores Olmedo, care a refuzat insa sa ofere accesul la arhiva de scrisori, haine, bijuterii si fotografii a pictoritei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.