Cu toate ca numarul spectatorilor de film a scazut si in cinematografele americane in 2004, incasarile au crescut. Potrivit cifrelor date publicitatii de Exhibitor Relations, cinematografele din Statele Unite au avut incasari de 9,4 miliarde de dolari.
Se pare ca suma nu ar fi aratat la fel de bine cu o luna inaintea incheierii anului, dar salvarea a venit de la premiera programata pentru jumatatea lunii decembrie, "Meet the Fockers", care a adus 162,5 milioane de dolari in numai doua saptamini.
Depasirea cifrei-record de incasari se datoreaza insa cresterii pretului biletelor, pentru ca numarul spectatorilor din sali continua sa scada. In 2003, s-au cumparat in SUA 1,54 de miliarde de bilete de cinema, ceea ce inseamna o scadere de 4,3% fata de 2002. Anul trecut, s-a mai inregistrat o scadere cu 1,7% a numarului de spectatori fata de 2003. Cu toate acestea, cele 1,51 miliarde de bilete vindute in 2004 au adus mai multi bani o data ce pretul mediu al unui bilet de cinema a crescut la 6,22 dolari de la 6,03 in 2003.

Succesele din 2004

Cu toate acestea, analistii au afirmat ca scaderea numarului de spectatori fata de anul 2002 este normala deoarece in acel an s-au lansat succese neasteptate ca "Omul Paianjen" sau "My Big Fat Greek Wedding" si, de asemenea, s-au inregistrat inca trei continuari ale unor serii importante: "Razboiul stelelor", "Harry Potter" si "Stapinul inelelor".
Cele mai neasteptate succese ale anului au fost doua pelicule controversate: "Patimile lui Hristos", in regia lui Mel Gibson, si documentarul "Fahrenheit 9/11", care au incasat 370,3 milioane si, respectiv, 119,1 milioane de dolari.
Performerul a fost insa, pentru piata americana, un desen animat, "Shrek 2", cu incasari de 436,5 milioane. Analistii s-au aratat incintati de faptul ca majoritatea incasarilor vin de la bilete cumparate de copii.
Pentru 2005, capul de afis in cinematografele americane este reprezentat de pelicule care reiau povesti consacrate pe marele ecran, continuari ale seriilor de succes.
"Razboiul stelelor - episodul III - Razbunarea lui Sith" este asteptat de fanii seriei, dornici sa vada legenda aparitiei lui Darth Vader si moartea lui Mace Windu. La noi, pelicula va avea premiera in luna mai.
"Batman: Inceputul" va ajunge in Romania in iulie 2005. De aceasta data, cei care isi vor lega numele de istoria fantastica a supereroului de la Warner Bros vor fi Michael Caine si Christian Bale.
Un alt film care reia o tema celebra este "King-Kong", o pelicula semnata de Peter Jackson, evident bazata pe succesul clasicului din 1933.
Steven Spielberg promite o noua incursiune in domeniul care l-a facut celebru: SF-ul. "Razboiul lumilor", filmul pentru care Spielberg va lucra cu Tom Cruise, va fi lansat in Romania in luna iunie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.