In spatele zinei surprizelor mocnesc valente de matematician. Chiar daca nu se vede la Observator, Lucian Mindruta poate vorbi despre misterele hidrotehnicii, iar Urania nu citeste doar in stele, ci prefera de fapt istoria si teoria artei. Educatia personajelor-cheie din mediul TV da masura star-systemului in tranzitie: inginerie, medicina, economie sau filosofie, garnisite cu studii de jurnalism in strainatate.

Visul american poate exista si in Romania, dupa declaratiile de prezentare ale vedetelor autohtone. E de ajuns sa iti doresti foarte mult si sa iti placa ceea ce faci. Unii mai adauga norocul, altii soarta. Studiile pe care le-au absolvit arata ca nu conteaza backgroundul daca stii sa exploatezi carisma pe sticla. Cel putin asta spun prezentarile vedetelor de pe site-urile oficiale ale televiziunilor de la noi.

Din dragoste pentru instalatii

Diploma in Stiintele exacte, urmata de Scoala BBC, este una dintre cele mai batute cai de catre prezentatorii TV, indiferent daca sint la pupitrul stirilor sau pe platoul unei emisiuni de divertisment. Mircea Radu a urmat cursurile Facultatii de Instalatii Bucuresti, dupa care a cotit radical spre Columbia School of Journalism si Scoala de Jurnalism BBC. A devenit apoi prezentatorul celei mai sentimentale emisiuni TV de la noi, iar coronita a primit-o de la TV Mania, care l-a promulgat "cel mai sexy star TV". "Cind l-am primit, pe scena, dupa ce am multumit celor care m-au votat, am spus ca aceasta distinctie e cel mai bun mod de a arata ca se poate lua premiu nefacind nimic", a marturisit prezentatorul de la "Din dragoste".

Chimie si BBC

Andreea Marin si Raluca Moianu, alte doua prezentatoare ale productiilor marca Lazarov, au tot o pregatire in domeniul Stiintelor exacte. Gazda emisiunii "Iarta-ma!" este absolventa Facultatii de Chimie de la Universitatea Bucuresti, iar mediatoarea suprizelor de simbata seara a urmat cursurile liceului cu profil matematica - fizica. Cele doua vedete ale postului public s-au specializat apoi in jurnalism, Moianu la Scoala de Radio-jurnalism a BBC-ului, iar Andreea Marin la "Thompson Fundation" si la Universitatea din South Carolina.

Printre personalitatile de pe sticla cu inclinatii spre "real" se numara si Mircea Badea, care a terminat Liceul de Informatica si Facultatea de Cibernetica, Gianina Corondan, care a aprofundat atit ASE-ul, cit si regia si productia de film/TV la UNATC sau Lucian Mindruta, care a constatat insa "ca matematica il depaseste" si a mers la scoala in SUA, pentru a studia jurnalismul.

Stiri umaniste

Andreea Esca, veterana stirilor de la noi, are la activ Scoala Superioara de Jurnalism si o serie de programe de pregatire profesionala la Centrul pentru Jurnalism Independent, Praga, Atlanta sau Atena. Principala sa concurenta, Alessandra Stoicescu, a lucrat in televiziune de la 18 ani, urmind un parcurs asemanator: Scoala BBC de Televiziune si Bursa Freedom House. Postul public a lansat-o in competitia stirilor pe Dana Razboiu, licentiata in psihologie. Gabriela Vrinceanu Firea a combinat stiintele exacte cu cele umaniste: licentiata in Filologie la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Litere, Specializarea "Stiinta informarii" si doctorand in economie, ASE.

Baschet si teatru antic

Din rindul celor care combina umanul cu realul face parte si Dan Negru, care a terminat Liceul Economic la Timisoara, "Facultatea de Drept, fara licenta, Facultatea de Jurnalistica cu licenta, dar degeaba", dupa cum povesteste el. Cosmin Cernat, in schimb, si-a dorit sa ajunga medic chirurg, in timp ce tatal sau il indruma spre constructii, ca sa ajunga, pina la urma, la Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport, terminind la specializarea baschet.

Catalin Stefanescu si Radu Moraru completeaza rindurile filologilor din TV, gazda de la "Garantat 100%" scriindu-si lucrarea de licenta despre teatrul antic din Grecia, iar Nasul avind o diploma in psihologie-sociologie. "Am fost o eleva excelenta, numai cu note maxime, coronite si premii, pina in clasa a opta", spune Mihaela Radulescu. "Odata cu intrarea la Liceul de matematica-fizica «Petru Rares» am lasat-o mai moale cu invatatul la obiectele care nu-mi placeau si am facut pasiuni doar pentru limba romana, franceza, istorie, matematica, chimie si... baieti. Am inceput trei facultati (trei ani de IEFS, doi de Filologie si unul de Psihologie), dar n-am reusit sa-mi dau licenta la nici una dintre ele. Nu e timpul pierdut...", crede Mihaela Radulescu.