In lumea lor sunt vedete. Ca orice oameni insa, si Andreea Esca, si Cristi Chivu si Anna Lesko au si alte pasiuni cu care incearca sa-si umple timpul liber ori sa se relaxeze. Pe ei ii uneste insa aceeasi pasiune: pictura. Daca unii adora pescuitul, ei prefera sa se aseze in fata sevaletului si sa-si incerce puterile in pretentioasa lume a culorilor. Cat sunt de talentati, ce legatura au cu arta adevarata incercarile de amator ale acestora? Libertatea a cautat aceste raspunsuri la un specialist care a analizat unele din tablourile realizate de cele trei vedete, criticul si istoricul de arta Marian Constantin.. Cristi Chivu

Pasiunea pentru pictura a jucatorului de la AS Roma - caci nici nu stim daca ne mai putem referi la el ca la capitanul nationalei - a inceput de pe vremea in care Chivu juca in Olanda. Dupa cum se vede si in imaginea reprodusa alaturat, fostul capitan al formatiei Ajax Amsterdam s-a inspirat din opera marelui pictor olandez Vincent Van Gogh, ale carui creatii cu tema "Floarea Soarelui" se numara printre cele mai scump cotate din lume. Se pare chiar ca primul lui tablou al lui Chivu a fost adjudecat de un vechi colectionar de arta olandez, cu suma de 5.200 de euro, bani pe care fotbalistul i-a donat in scopuri caritabile.

Andreea Esca

Vedeta si emblema PRO TV a gasit in pictura o oaza de liniste si relaxare. Pasiunea pentru a picta s-a concretizat, acum cativa ani, chiar si intr-o expozitie, Andreea avand timp pentru a realiza, pana in acel moment, numeroase lucrari, din care unele le-a daruit prietenilor. Se pare insa ca in ultima perioada vedeta stirilor PRO TV si-a pierdut din elanul initial si a petrecut din ce in ce mai putin timp in fata sevaletului.

Anna Lesko

Idila pe care solista, care va implini 26 de ani la 10 ianuarie, a trait-o cu miliardarul Irinel Columbeanu i-a alimentat se pare si pasiunea pentru pictura. Presa a relatat despre tablourile ce tronau in impunatoare resedinta a acestuia si care purtau semnatura Annei. Unele din lucrarile ei au fost expuse intr-o galerie de arta si antichitati din vecinatatea Muzeului National de Istorie, si puteau fi cumparate contra unor sume frumusele, intre 500-2.000 $. Carcotasii au vorbit de faptul ca dupa ce a vandut un tablou cu 3.000 $, Anna considera sumele prea mici, fiind convinsa ca opera ei merita chiar 5.000 $ bucata. Oricum, ea marturisea in presa ca a luat lectii de pictura cu Sabin Balasa, care a incurajat-o sa continue, spunandu-i "Rusoaico, pentru mine esti o revelatie!"

Si ei au pictat

* Doctorita Oana Cuzino-Stern a avut pictura aproape de suflet inca din copilarie, tatal ei pictand, iar nasa sa fiind profesoara la Belle Arte. Unele din lucrari, reprezentand in principal flori, decoreaza chiar biroul sotului ei. "imi plac culorile tari, care au viata in ele", declara realizatoarea rubricii "Ce se intampla, doctore?", de la PRO TV.
* Dana Savuica a pictat si ea, in copilarie. Traind in Sri Lanka, acolo unde tatal ei a fost, pentru cativa ani, ambasador, Dana a imortalizat pe panza, intre 10 si 14 ani, tot ceea ce a impresionat-o din realitatea tarii respective. "Majoritatea tablourilor pe care le-am pastrat sunt undeva in podul casei bunicilor, la Targoviste", ne-a spus Dana.
* Dan Chisu, Nadine, designerul Razvan Ciobanu si Anemona, fosta componenta a trupei A.S.I.A., sunt alte nume cunoscute care au cochetat, mai mult sau mai putin, cu pictura.

"O panza semnata Chivu sau Esca valoreaza tot atat cat tricoul fotbalistului sau zambetul crainicei"

Dupa ce a analizat imaginile cu tablourile pictate de cele trei vedete, criticul si istoricul de arta Marian Constantin ne-a comunicat opinia sa de expert in legatura cu creatiile respective si valoarea vehiculata pe piata artistica a unora din ele. ""Realismul" buchetului de floarea-soarelui din tabloul lui Cristi Chivu, impresionanta recuzita cu iz suprarealist iesita de sub penelul Annei Lesko, gama cromatica indrazneata afisata pe panzele Andreei Esca, asociate preturilor incredibile, de mii si mii de euro vehiculate in legatura cu aceste lucrari, imprima ideea creatiei unor valori intrinseci, a unor obiecte de calitate. Cunoscatorii sesizeaza insa imediat ca este vorba de pastise, copii sterile a caror dezinvoltura fortata mascheaza lipsa formatiei riguroase, a vocabularului plastic coerent. Valoarea pe piata artistica a acestor lucrari e tot atat de artificiala pe cat le e calitatea. O panza semnata Chivu sau Esca valoreaza tot atat cat tricoul celebrului fotbalist sau zambetul fermecatoarei crainice PRO TV. Scoase din contextul operelor de caritate ori al relatiilor mondene, picturile simpaticelor staruri revin la starea lor reala: simple diletantisme nevinovate."


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.