Unul dintre putinele lungmetraje de animatie realizate in Romania dupa 1989, Crulic Drumul spre dincolo, regizat de Anca Damian, va avea premiera in Romania vineri, 7 octombrie, de la 19.00, la Cinema Patria, in deschiderea Festivalului International de Film de Animatie Animest.

Aparut pe o piata mai degraba inactiva in ultimii 20 de ani, „Crulic” sparge gheata in animatia autohtona.

DSG, studioul de efecte vizuale, animatie si postproductie care a realizat animatia peliculei, isi propune sa continue proiectele in aceasta directie si sa coaguleze in jurul sau o comunitate de animatori.

O expozitie cu desenele animatorilor pentru „Crulic – Drumul spre dincolo” va fi inaugurata in holul Cinema Patria, vineri, inainte de premiera filmului. Publicul va avea ocazia sa vada cum a prins contur unul dintre cele mai apreciate lungmetraje romanesti ale anului.

  • Documentarul produs de apArte Film si selectionat in competitia Festivalului de la Locarno a fost realizat, pe partea de animatie, de o echipa de sase tineri, la studioul DSG din Bucuresti. Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragos Stefan, Tuliu Oltean si Roxana Bentu au conceput stilul vizual al peliculei, sub coordonarea Ancai Damian, care semneaza si scenariul.

Doi dintre artisti, Dan Panaitescu si Dragos Stefan, au fost si trainerii primului workshop de animatie Anim’est – Animation Worksheep – ale carui lucrari vor fi prezentate inaintea proiectiei „Crulic”. Ei vor participa si la lansarea DVD-ului cu scurtmetraje recente de animatie „Romanian ReAnimation”, joi, 12 octombrie, de la 12.00, la Cinema Union.

Cu resurse limitate, animatorii reuniti la DSG au creat un produs artistic care a facut deja turul unor festivaluri importante, de la Locarno la BFI Londra, Namur, Telluride, Varsovia si Pusan. Povestea tragica a romanului decedat intr-o inchisoare din Polonia, dupa luni de greva foamei, a fost reconstituita de Anca Damian din documente, marturii, fotografii, filmulete. Vizual, acest puzzle a fost recompus utilizand tehnici diferite de animatie.

  • „Crulic” contine animatie 2D traditionala – cadru cu cadru – cut out animation, stop-motion, motion graphics, colaje, desene peste fotografie, dar si 3D, in special la decoruri.
  • Personajele din secventele animate 2D au fost desenate cu mana, apoi scanate si colorate pe computer.
  • Lucrul a durat aproximativ un an, iar bugetul intregii productii a fost mult sub cel obisnuit pentru lungmetrajele de animatie – circa 290.000 de euro.
Citeste si:
"Crulic - drumul spre dincolo" premiat la Jihlava si Astra
"Crulic - drumul spre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.