Cariera cinematografa a lui GÈrard Depardieu, cel mai mare actor francez al ultimilor ani si cel mai atipic sex symbol, a luat sfarsit odata cu incheierea filmarilor la pelicula "Michou d'Auber", relateaza presa internationala. Declaratia a fost facuta chiar de Depardieu, vinerea trecuta, intr-un interviu pentru publicatia "Le Parisien", pe platourile de filmare ale peliculei mai sus menationate unde se trageau ultimele secvente.

Depardieu, 57 de ani, un personaj cu adevarat dependent de munca, care a filmat pentru nu mai putin de cinci filme in ultimele cinci luni, a precizat ca este fericit ca aceasta este ultima sa aparitie pe marile ecrane. Sub privirile stupefiate ale colegilor de film, Depardieu si-a continuat declaratia precizand ca s-a decis sa puna punct cariera sale cinematografice: "Nu am nimic de pierdut. Am jucat in peste 170 de filme si nu mai am nimic de demonstrat. Nu am de gand sa joc in continuare ca un imbecil".

Totusi, el a refuzat sa precizeze cum va reusi sa se eschiveze de rolul din "Asterix at the Olympic Games" (Asterix la Jocurile Olimpice), la care filmarile sunt programate sa inceapa anul viitor, avand in vedere ca exista un contract in acest sens.

O posibila explicatie a acestei decizii, considerata de multi drept temporara, ar putea avea legatura cu un oarecare numar de esecuri profesioanle inregistrate de actor in ultimii ani. Criticii sunt de parere ca Depardieu nu a mai reusit in ultima vreme sa-si egaleze performantele actoricesti pe care le-a avut de la sfarsitul anilor '70 pana la inceputul anilor '90 (perioada in care a interpretat o serie de roluri devenite legendare in pelicule precum Cyrano de Bergerac, Green Card sau Jean de Florette). O alta explicatie ar putea fi starea sa nu tocmai exceptionala de sanatate, Depardieu suferind o operatie pe cord in iulie 2000 iar doctorii recomandandu-i ulterior mai multa odihna.

Aceasta este a doua declaratie soc a lui Depardieu in mai putin de o luna de zile. El a reusit sa-si supere conationalii, luna trecuta, cand, dupa lansarea cartii sale de bucate in Marea Britanie, spunea ca "englezii au un simt al umorului incredibil de dezvoltat. Francezii sunt niste cretini". Pe de alta parte, actorul francez, care detine culturi de vita de vie in Franta, Spania, Maroc si Argentina, isi exprima recent dorinta de a-si dedica mai mult timp restauranelor si vinurilor sale. Cea mai mare proprietate a sa, Chateau de Tigne de pe Valea Loirei, produce annual peste un milion de sticle de vin. Printre vinurile sale se numara si CuvÈe Cyrano rosu, botezat astfel dupa rolul care i-a adus o nominaliazare la Oscar.

Cariera si premii

Cariera sa a inceput in anii '70, dupa numai cativa ani ajungand unul dintre cei mai apreciati actori de cinema. Rolul care l-a adus in atentia opiniei publice este cel din pelicula lui Francois Truffaut's - "La Femme d'� cÙtÈ" - unde a avut-o ca partenera pe Fanny Ardant. Primul CÈsar din cariera sa, la categoria cel mai bun actor in rol principal, l-a primit pentru prestatia sa din "Le Dernier mÈtro" (1980, in regia lui Francois Truffaut). "Cyrano de Bergerac" (realizat 1990 de Jean-Paul Rappeneau) ii aduce un nou CÈsar, o nominalizare la Oscar si aprecierea criticii si publicului deopotriva.

Tot la inceputul anilor '90, Depardieu reuseste sa cucereasca definitiv continentul nord-american odata cu aparitia sa in comedia romantica "Green Card", alaturi de nu mai putin celebra Andie MacDowell. Are doi copii, Guillaume si Julie, rezultati in timpul mariajului cu Elisabeth Depardieu, iar din 1997 pana in 2004 a fost implicat intr-o relatie cu actrita Carole Bouquet. Pe langa faptul ca este considerat cel mai bun actor al momentului , Depardieu conduce detasat si in ceea ce priveste banii incasati pe film. Impresarul actorului, Claude Davy, a precizat ca "nu crede sub nici o forma" declaratia lui Depardieu cu privire la retragere, mai ales pentru ca actorul face astfel de declaratii "de zece ani incoace".

Cu toate acestea, el a recunoscut ca vedeta "s-a saturat" de cinema si ca vrea sa faca altceva, sugerand caeste posibil ca Gerard Depardieu sa joace in mai putine filme. "Depardieu s-a saturat de cinema. Nu mai este incantat sa joace in filme", a declarat impresarul actorului. "Gerard vrea sa faca afaceri, vrea sa faca si altceva decat sa fie actor", a adaugat el.