Richard Hamilton, unul dintre fondatorii curentului pop art, a murit la varsta de 89 de ani.

Richard Hamilton a facut parte dintr-un mic grup de artisti independenti care au folosit in anii '50 cultura urbana moderna ca sursa de inspiratie si au contribuit astfel la aparitia curentului pop art britanic, noteaza MEDIAFAX.

Hamilton a avut succes inca de la inceput gratie picturilor, colajelor si sculpturilor sale, in care artistul britanic lua in deradere simbolurile societatii de consum.

Richard Hamilton lucra in ultimele luni la o retrospectiva majora a operei sale, ce urma sa fie expusa la Los Angeles, Philadelphia, Londra si Madrid.

Una dintre cele mai cunoscute opere ale sale este un colaj realizat in 1956 prezinta un barbat culturist care pozeaza intr-un apartament modern si are titlul "Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing?" (Care este acel lucru care face casele din ziua de astazi sa fie atat de diferite, atat de atragatoare?).

Acest colaj este considerat de istoricii de arta din zilele noastre drept una dintre primele opere din curentul pop art.
Colajul, realizat de artist in mai multe versiuni, reia imagini publicate in reviste americane, iar titlul copiaza o reclama celebra din acea epoca.

Richard Hamilton a realizat si coperta celebrului "album alb al trupei The Beatles" din 1968, intitulat "The Beatles". Acesta este singurul disc din cariera trupei britanice care nu ii are pe coperta pe cei patru muzicieni, iar coperta sa este complet alba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.