Lungmetrajul iranian "Jodaeiye Nader az Simin/ Nader And Simin, A Separation", in regia lui Asghar Farhadi, a fost premiat cu "Ursul de Aur' pentru cel mai bun film, la cea de-a 61-a editie a Festivalului Interntional de Film de la Berlin, ce a avut loc sambata seara.

Aceeasi pelicula a fost recompensata cu ambele premii pentru interpretare, respectiv Ursul de Argint pentru cea mai buna actrita si Ursul de Argint pentru cel mai bun actor. Totodata, "Nader And Simin, A Separation" a primit si premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film din competitie, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Anul trecut, Romania a fost reprezentata de doua scurtmetraje: "Derby" ,de Paul Negoescu si "Colivia" ,de Adrian Sitaru. Acestora li s-au alaturat filmele "Eu cand vreau sa fluier, fluier", inclus in competitia oficiala, si "Portretul luptatorului la tinerete".

"Eu cand vreau sa fluier, fluier" a castigat doua distinctii la Berlinala din 2010: trofeul "Alfred Bauer" si Marele premiu al juriului - Ursul de argint
.

Alte premii:


Ursul de Aur pentru Cel mai bun film - "Jodaeiye Nader az Simin"/"Nader and Simin, a Separation" de Ashgar Farhadi (Iran).
Ursul de Argint si Marele Premiu al Juriului - "A torinói ló" /"The Turin Horse" de Bela Tarr (Ungaria).
Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor - Ulrich Koehler pentru "Schlafkrankheit"/"Sleeping Sickness" (Germania).
Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor - Ali-Ashgar Shahbazi, Babak Karimi si Peyman Moadi pentru "Jodaeiye Nader az Simin"/"Nader and Simin, a Separation".
Ursul de Argint pentru Cea mai buna actrita - Farhadi Sarina, Bayat Sareh si Hatami Leila pentru "Jodaeiye Nader az Simin"/"Nader and Simin, a Separation".
Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu - Joshua Marston si Andamion Murataj pentru "The Forgiveness of Blood" de Joshua Marston

Citeste si:
[VIDEO] Homosexualii romani de pe strazile Berlinului, intr-un...
VIDEO  Homosexualii romani...

Dintre premiile juriilor independente este de mentionat Premiul FIPRESCI -Federatia Internationala a Presei Cinematografice- acordat filmului cineastului maghiar Bela Tarr, pentru "A torinói ló" /"The Turin Horse".

In acest an, Romania a participat in competitia Berlinale Shorts cu filmele "Apele tac" de Anca Miruna Lazarescu si "15 iulie" de Cristi Iftime.

Vezi aici lista castigatorilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.