Oamenii de afaceri nu mai au chef de amor la birou
Sotia sa lucreze alaturi de sot la birou? Mai bine nu, productivitatea muncii ar putea fi afectata, considera sapte din zece manageri, iar lucrurile nu stau mai bine nici in cazul amantelor, pe care foarte putini le-ar vrea in biroul de alaturi. Unica femeie bine tolerata la locul de munca este secretara-confidenta. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de revista italiana "Capital", care a intervievat 110 manageri si intreprinzatori, fireste, toti barbati.

O teama de a fi controlati, probleme in relatiile cu colegii si subordonatii, teama de a fi judecati si imposibilitatea de a separa sfera privata de mediul profesional: acestea sint cauzele care ii fac pe majoritatea managerilor sa spuna "nu" posibilitatii de a lucra cu propria sotie: 74% din cei intervievati sint de parere ca acest lucru este riscant chiar si sub aspectul productivitatii intreprinderii. Mai mult, a imparti biroul cu partenera de viata este considerat un pericol si pentru viata de cuplu (55%).

Desigur, nu este "mai bine" nici pentru amanta, "tolerata" doar de 9% din intreprinzatori si manageri, in timp ce 87% din ei spun ca solutia ideala este sa aiba alaturi o secretara-confidenta, cu care sa nu aiba absolut nici o legatura in afara celei profesionale.

Numai 5% din intervievati se declara absolut favorabili prezentei sotiei la locul de munca alaturi de sot, la care se adauga un procent de 11% care declara ca sint "destul de" favorabili. Majoritatea celor chestionati (67%) sint insa impotriva. Mai mult, 9% considera imposibila o buna relatie profesionala cu propria sotie.

Reteta dezastrului

Fara indoiala ca, atunci cind ai alaturi in "jungla" intreprinderii propria tovarasa de viata, te poti bucura de niste avantaje. Intr-adevar, pentru 31% din cei chestionati asta inseamna sa ai alaturi o persoana in care poti avea deplina incredere. O minoritate, ce-i drept redusa (12%), considera ca a impartasi experienta de munca cu sotia poate avea efecte pozitive asupra vietii de cuplu.

Prezenta copiilor in acceasi intreprindere poate genera probleme profesionale, considera 43% din cei chestionati. Un procent apropiat, 39%, recunosc ca nu ar dori sa-si aiba copiii in apropiere deoarece prezenta acestora ar constitui cu siguranta obstacole pentru o eventuala legatura extraconjugala (39%). In general, aproximativ 37% din barbatii chestionati vad in aceasta semnalele unui posibil dezastru atit in plan profesional, cit si personal.

Atunci cind doi soti lucreaza in acelasi birou sau la aceeasi firma, pot aparea probleme de cuplu, mai ales pentru ca acestia petrec prea mult timp impreuna (dupa cum afirma 27% din cei intervievati), fara a tine seama de faptul ca eventualele neintelegeri profesionale nu ar putea decit sa continue si acasa (21%).

La aceasta se adauga neplacerea si ingrijorarea legate de faptul ca nu ai un spatiu propriu, opineaza 14% din cei chestionati, in timp ce un procent de 13a sint de parere ca exista dificultati in ce priveste "iesirea" din rolul jucat timp de mai multe ore la locul de munca atunci cind se afla "in familie".

Ochiul vigilent al sotiei scade randamentul

Dar adevaratul dezastru, potrivit unui numar de 7 intervievati din 10, rezida in mediul de lucru: 32% se arata convinsi ca daca ar trebui sa lucreze cu sotia nu ar reusi sa dea cel mai bun randament, simtindu-se conditionati de prezenta acesteia si de relatia din afara locului de munca.

De asemenea, 18% din barbatii chestionati vorbesc despre ingrijorarea lor legata de faptul ca se simt tot mai mult sub control si mereu "judecati". La problemele in relatiile cu colegii (15%) se adauga, potrivit unui procent de 13%, si posibilitatea ca dinamicile familiale sa aiba repercusiuni asupra muncii. In cazul in care relatiile profesionale cu sotia sint inevitabile, managerii si intreprinzatorii considera foarte distructiv un raport paritar, adica acolo unde ambii au aceeasi functie (27%). Fireste, este greu de acceptat (pentru 19%) ipoteza in care rolul mai important l-ar avea sotia, sau (pentru 17%) situatia in care aceasta ar fi "finantatoarea" intreprinderii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.