Actrita britanica Susannah York, una dintre figurile memorabile ale cinematografiei anilor '60, cunoscuta din filme precum "Si caii se impusca, nu-i asa" si "Tom Jones", a murit sambata, la varsta de 72 de ani, dupa o lunga lupta cu cancerul.

Susannah York era cunoscuta in special din filmul "Si caii se impusca, nu-i asa" (1969), in care a jucat alaturi de Jane Fonda, rol care i-a adus o nominalizare la Oscar. Actrita a devenit cunoscuta pe plan international cu roluri in filme clasice precum "Tom Jones" si "A Man For All Seasons", dar si jucand alaturi de Elizabeth Taylor, Marlon Brando, Montgomery Clift si Peter O'Toole.

"A fost o mama absolut extraordinara si cu picioarele pe pamant. Nimic nu-i placea mai mult decat sa faca o friptura buna duminica si sa stea langa foc in serile de iarna. Intr-un fel, era o fata de casa.", a spus fiul actritei, actorul Orlando Wells, relateaza MEDIAFAX.

O figura britanica tipica, cu par blond, ochi albastri si o piele proaspata, ca si Julie Christie si Sarah Miles, Susannah York era una dintre cele mai cunoscute figuri ale ecranului in anii '60, bucurandu-se de o multime de admiratori.

In anii '70, actrita s-a remarcat mai putin prin rolurile de film, desi a jucat in pelicula cu succes de casa "Superman", insa si-a continuat cariera in teatru.

Cand nu juca, York scria carti pentru copii si era o inflacarata militanta impotriva armelor nucleare. S-a implicat de asemenea in eliberarea israelianului Mordechai Vanunu, care a dezvaluit ca in tara sa era fabricata bomba atomica. Actrita a mers in Israel cand acesta a fost in cele din urma eliberat, in 2004, dupa 18 ani de inchisoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.