Actrita Rodica Tapalaga, in varsta de 71 de ani, a murit in locuinta sa din Capitala, in urma unei boli care s-a agravat in ultimele doua luni si care i-a afectat plamanii si rinichii.
Bogdan Popescu a declarat, duminica, faptul ca Rodica Tapalaga suferea de colagenoza, boala care s-a agravat in ultimele doua luni. Potrivit MEDIAFAX, aceasta a fost spitalizata timp de doua saptamani, dar boala i-a afectat iremediabil plamanii si rinichii, iar tratamentul nu a mai avut efect, a mai spus Bogdan Popescu.

Trupul actritei a fost depus la Biserica "Sfintii Trei Ierarhi - Coltea" din Bucuresti, unde cei care au admirat-o ii vor putea aduce un ultim omagiu.

Rodica Tapalaga s-a nascut la 12 ianuarie 1939, la Dorohoi, fiind sora mai mica a actorului Stefan Tapalaga. Dupa ce a urmat scoala primara si liceul la Dorohoi, Rodica Tapalaga a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti, in anul 1959.

A jucat pe scena Teatrului National din Craiova, precum si in filme, debutand in "Alo! Ati gresit numarul" (1958), dupa care au urmat "Intre oglinzi paralele" - regia Mircea Veroiu, "Artista, dolarii si Ardelenii" - regia Mircea Veroiu, "Sistemul nervos" (2004) - regia Mircea Daneliuc.

In teatru a creat roluri pe scenele mai multor teatre: Teatrul National din Craiova, Teatrul Notarra si Teatrul Mic, iar din 1981 a fost actrita a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucuresti.

Cariera ei a fost recunoscuta cu Premiul de interpetare pentru rolul "Liuba Setova" - Concursul National al Tanarului Actor - 1960, Premiul de interpetare feminina pentru rolul "Ortansa" - Concursul National de Arta Dramatica, Premiul Asociatiei Cineastilor (ACIN) - pentru rolul "Aglae" din "Tanase Scatiu" (1976), Premiul UNITER pentru intreaga activitate (2001).

Actrita Rodica Tapalaga a fost casatorita cu scenograful Ion Popescu-Udriste.

  • Stela Popescu: Rodica Tapalaga era o fata extraordinar de talentata, o personalitate discreta

Stela Popescu a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca Rodica Tapalaga era o actrita extraordinar de talentata si, in acelasi timp, o personalitate discreta.

Rodica Tapalaga "era o fata extraordinara, talentata, desteapta", o actrita "moderna". Totodata, Stela Popescu a spus ca aceasta era un om caruia "nu-i placea sa iasa in fata, sa faca valuri", pe scurt o personalitate discreta.

  • Alexandru Arsinel: Rodica Tapalaga a fost unica in felul ei in peisajul teatral romanesc

Alexandru Arsinel a spus despre Rodica Tapalaga ca a fost "o actrita speciala, o actrita extrem de inteligenta, cu disponibilitati teatrale extraordinare". "Era si o comediana si o tragediana foarte mare, de un spirit deosebit, unica in felul ei in peisajul teatral romanesc", a mai spus Arsinel, care a adaugat ca era foarte bun prieten cu fratele actritei, actorul Stefan Tapalaga.

Totodata, Alexandru Arsinel a mai spus ca a jucat un singur spectacol alaturi de Rodica Tapalaga, "Maior Barbara", de George Bernard Show, la televiziune, adaugand: "O cunosteam, o salutam, o respectam".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.