Regizorul, scenaristul si producatorul Blake Edwards, care a realizat peste 40 de filme, printre care comediile "Pantera roz" si drama "Mic dejun la Tiffany", a murit la varsta de 88 de ani, din cauza unei pneumonii.

Un purtator de cuvant al sotiei sale, Julie Andrews, a declarat ca Edwards a murit miercuri noaptea, la St. John's Health Center din Santa Monica, California, actrita si mai multi membri ai familiei sale fiindu-i alaturi, relateaza MEDIAFAX.

In timpul unei cariere care s-a intins pe aproape sapte decenii, Edwardsa castigat inimile criticilor si publicului cu filme precum "Days of Wine and Roses" si "Victoria", dar a avut si multe esecuri.

  • Nascut pe 26 iulie 1922, in Tulsa, Oklahoma, Edwards s-a mutat la Los Angeles la varsta de 3 ani.

A debutat in cinematografie ca actor, cu un rol mic in "Ten Gentlemen from West Point" (1942) si a aparut apoi in peste 20 de filme care nu au avut mare succes. Edwards spunea ca din acest motiv a devenit scenarist.

La sfarsitul anilor '40, Edwards a creat populara serie radio "Richard Diamond, Private Detective" si alte doua show-uri.

Ulterior, a creat doua show-uri de succes pentru televiziune, "Peter Gunn" si "Mr. Lucky". Edwards a primit nominalizari la premiile Emmy pentru scenariul si regia seriei TV "Peter Gunn", dar a decis sa se concentreze asupra lungmetrajelor.

Cariera sa include atat comedii, cat si drame, in care au jucat nume mari de la Hollywood.

BEVERLY HILLS, CA - SEPTEMBER 30: Director Blake Edwards attends Academy Of Motion Picture Arts And Sciences' 'Evening With Blake Edwards' on September 30, 2010 in Beverly Hills, California. (Photo by Valerie Macon/Getty Images)

In 1959, Edwards a obtinut primul sau mare succes, "Operation Petticoat", cu Cary Grant si Tony Curtis.

Dupa ce a realizat "Breakfast at Tiffany's", cu Audrey Hepburn, si "Days of Wine and Roses", cu Jack Lemmon, Edwards a schimbat registrul si a regizat "The Pink Panther", prima dintr-o serie de sapte comedii cu Peter Sellers in rolul ciudatului inspector Clouseau.

Insa in ciuda succesului lor, Edwards si Sellers nu au fost intotdeauna o echipa fericita, din cauza momentelor de depresie si de furie ale actorului, dupa cum spunea Edwards intr-un interviu acordat in 2002, dupa ce a primit un premiu pentru intreaga cariera din partea Sindicatului scenaristilor americani.

  • Edwards, care a primit si un Oscar pentru intreaga cariera, in 2003, a avut parte si de esecuri de box office, precum "Darling Lili" (1970), cu Julie Andrews, care a fost un dezastru atat de mare incat a pus in pericol activitatea studiourilor Paramount Pictures.

Dupa o serie de esecuri care i-au afectat cariera, Edwards s-a reintors cu "10" (1979), un tribut adus crizei barbatului de varsta mijlocie. Filmul i-a avut in distributie pe Andrews, Bo Derek si Dudley Moore.

Andrews a mai aparut in "Victor/Victoria" (1982), nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun scenariu, dar si in comedia neagra "S.O.B.", cu tenta autobiografica.

  • Edwards a fost casatorit de doua ori, a doua lui sotie fiind Julie Andrews, cu care s-a insurat in 1969. Cei doi au ramas impreuna timp de 41 de ani, au crescut cinci copii, trei din casnicii separate si doi adoptati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.