Omul care a schimbat cursul istoriei muzicii pop, John Lennon, ar fi implinit, pe 9 octombrie, 65 de ani. Desi a trecut mai bine de un sfert de secol de cand nu mai este printre noi, carisma lui a supravietuit, iar pentru lumea muzicii, Lennon ramane marele absent.

"Nu trece o zi fara ca eu sa nu ma gandesc la John, dar e oarecum bizar sa mi-l imaginez la 65 de ani si habar nu am ce ar fi facut el acum daca ar fi fost aici", declara Yoko Ono, vaduva lui Lennon. Ea va canta astazi la Tokyo, in sala Budokan, unde Beatles a concertat, in 1966, pentru prima oara in Japonia. "Am impresia ca spiritul lui este inca acolo", spune Yoko Ono, care va interpreta, pentru prima data singura, piesele trupei Beatles.

"Toata lumea ma intreaba in ultimul timp daca acest an va fi unul special pentru mine, avand in vedere ca este anul cand, in loc sa aniversam 65 de ani de viata, aniversam 25 de ani de la acea zi dureroasa. Odata, a fost numit omul deceniului. Asta se intampla acum 35 de ani. Acum el este omul secolului si al viitorului. Munca lui inspira multi oameni, iar vocea lui inca se aude in toate colturile lumii", spune Ono. La inceputul acestei saptamani, ea a participat la lansarea unui dublu CD aniversar, intitulat "Working Class Hero-The Definitive Lennon", cu 38 de piese, dintre care sapte sunt la prima inregistare pe un album.

"Dedic acest album viitorilor chitaristi. John intotdeauna a cantat din inima. Sper sa invatati sa faceti la fel. Bucurati-va de aceasta selectie incredibila de cantece, pline de intelepciune si fiti constienti ca John este acum in inima fiecaruia dintre noi", a declarat Yoko Ono. In luna noiembrie, va aparea pe piata un DVD cu un documentar despre viata lui John Lennon si o versiune a piesei "Imagine", din 1971, nedifuzata pana acum. Piesa "Woman" se va regasi, in memoriam John Lennon, pe noul album al lui Ozzy Osbourne, "Under Cover", iar compania Lions Gate Films va lansa, anul viitor, documentarul "SUA vs John Lennon" , care va spune istoria trasformarii muzicianului Lennon intr-un luptator anti-razboi.

Veritabil conducator de constiinte, John Lennon a fost un muzician exceptional, care a scris o pagina importanta din istoria sonora a secolului XX. Aprig militant pentru pace, britanicul declara:"Nu cred in crime, indiferent care ar fi motivatia lor". In mod ironic, viata sa a fost curmata, la numai 40 de ani, printr-o crima.

S-a nascut in Liverpool, pe 9 octombrie 1940. Batalia Angliei tocmai se terminase, dar razboiul cu Germania era departe de a se sfarsi. Fiul unui emigrant, Lennon este crescut de o matusa. Prietenia cu Paul McCartney ii schimba viata. Compun impreuna piese si pun bazele Beatles, fiind forta creatoare din spatele trupei. Lennon a publicat chiar doua volume de versuri si proza satirica ilustrate cu propriile desene inspirate de lucrarile lui Pablo Picasso.

In 1970, Paul McCartney paraseste trupa din cauza tensiunilor dintre el si John. Un an mai tarziu, Lennon lanseaza popularul album "Imagine", conceput initial ca un imn al sensibilitatii si aspiratiei spre echilibru si visare si incepe, impreuna cu sotia sa, Yoko Ono, campania dedicata pacii mondiale. Pe 8 decembrie 1980 este impuscat de un tanar fanatic. A fost o zi neagra, care a inchis un capitol important din istoria rock-ului mondial.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.