Regizorul francez Claude Chabrol, reprezentant al Noului Val francez alaturi de Jean-Luc Godard si Francois Truffaut, a murit duminica dimineata, la varsta de 80 de ani.
A fost "un cineast francez urias, liber, impertinent, politic si prolix", a declarat Christophe Girard, responsabil pe cultura al Primariei din Paris, care a anuntat decesul. Nascut pe 24 iunie 1930 la Paris, Chabrol a regizat pelicule precum "Frumosul Serge" (1958), "Ceremonia" (1995) sau "Multumesc pentru ciocolata" (2000), potrivit MEDIAFAX.

Regizorul Claude Chabrol a fost un reprezentant de seama al "Noului Val" din cinematografia franceza, devenit cunoscut la sfarsitul anilor '50 si inceputul anilor '60. Ca si ceilalti colegi ai sai din "Noul val" - Jean-Luc Godard, François Truffaut, Eric Rohmer si Jacques Rivette -, Chabrol a fost mai intai critic de film pentru influenta revista Cahiers du Cinema, inainte de a incepe o cariera in regia de film.

De multe ori caracterizat drept cel mai comercial dintre regizorii "Noului Val" francez, Chabrol, fost critic de film, specialist in Hitchcock, a ramas un regizor prolific si popular in timpul carierei sale.

Cea de-a doua sotie a lui Chabrol, actrita Stéphane Audran, a jucat in mai multe dintre filmele lui, printre care si "Sotia infidela/ Femme infidèle". Insa cele mai "chabroliene" personaje au fost incarnate de Isabelle Huppert - servitoarea criminala din "Ceremonia/ La cérémonie" (1995) si femeia care practica avorturi ilegale in "Une affaire de femmes" (1988).

In februarie 2009, Claude Chabrol a fost distins cu premiul Berlinale Camera pentru intreaga cariera in cadrul celei de-a 59-a editii a Festivalului International de Film de la Berlin. Cu aceasta ocazie a fost proiectat ultimul sau lungmetraj, "Bellamy", un film politist deprimant si cu multe replici, in care joaca Gérard Depardieu.

Citeste si:
Festivalul Cannes 2022: TOP 10 filme care merită urmărite la ediția...
Festivalul de Film de la...

Claude Chabrol a fost recompensat la Berlinala pentru intreaga cariera, la 50 de ani dupa ce a castigat Ursul de Aur, pentru filmul "Les cousins". Chabrol a mai fost recompensat la Festivalul de la Berlin cu premiul FIPRESCI, in 1973, pentru "Les Noces Rouges".

Chabrol a mai fost recompensat cu un premiu pentru intreaga cariera de Academia de Film Europeana, in 2003.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.