O noua productie realizata de BBC si-a incheiat filmarile in Studiourile MediaPro din Buftea. "Sweeney Todd", povestea celebrului criminal in serie, l-a adus pe platourile romanesti pe actorul britanic Ray Winstone, care are la activ doua nominalizari la premiile Bafta, un premiu Royal Television Society ("Our Boy") si roluri in filme precum "King Arthur", "Ripley´s Game" si "Final Cut". El va da viata legendarului Sweeney Todd, cel mai cunoscut barbier al tuturor timpurilor, in aceasta poveste intunecata despre dragoste, obsesie, crima si, in final, salvare, ce se petrece in secolul al XVIII-lea la periferiile Londrei.

Partenera din film a lui Ray Winstone este Essie Davis ("A Streetcar Named Desire" si "Girl With a Pearl Earring"). Ea interpreteaza rolul domnisoarei Lovett, o tanara care nu este prea pretentioasa nici cand trebuie sa-si aleaga barbatul si nici cand isi alege carnea pentru placintele pe care le face si le vinde in magazinul sau situat langa barbierul Sweeney Todd. Evident, pe parcursul filmului, intre cei doi incepe o relatie complicata si distructiva, clientii disparand cu regularitate.

Distributie romano-britanica

Alaturi de cei doi, din distributia filmului produs de BBC mai fac parte atat actori britanici, precum Tom Hardy ("Band of Brothers", "Black Hawk Down", "Star Trek: The Nemesis"), David Warner ("The League of Gentlemen´s Apocalypse") - in rolul lui sir John Fielding, David Bradley (Filch din "Harry Potter and The Prisoner of Azkaban") - care este tatal lui Sweeney Todd si Ben Walker - loialul ucenic al lui Sweeney, care nu banuieste nimic din ceea ce se intampla -, cat si o serie de actori romani, printre care se numara Adrian Pintea, Radu Banzaru, Vlad Radescu, Gabriel Spahiu si Laszlo Matray (nominalizat pentru "cel mai bun actor in rol secundar" la Premiile UNITER 2005).

Londra secolului XVIII, recreata langa Bucuresti

Pentru a ilustra cum se cuvine aceasta poveste, in studiourile de la Buftea a fost recreata atmosfera Londrei secolului al XVIII-lea, in apropierea "strazii franceze", care a servit filmarilor pentru "Modigliani". Astfel, fosta galerie a doamnei Berthe Weill, care a gazduit prima expozitie a lui Modigliani, s-a transformat in atelierul plin de sange al temutului criminal Sweeney Todd.

In acest peisaj, pe o strada din decor, zeci de figuranti imbracati in costume saracacioase de epoca trebuia sa umble lenes sau enervati in periferia Londrei ploioase si pline de noroi. Pentru noroi, recuziterii au apelat la malul din lacul Buftea, decorand cu el cadrul de filmare, pentru a asigura veridicitatea scenelor.

Demonicul barbier de pe Fleet Street

Povestea lui Sweeney Todd se desfasoara in anul 1765, in Londra. Traind in umbra inchisorii Newgate, Sweeney incearca sa isi construiasca o viata simpla, linistita, pana in ziua in care trecutul sau incepe sa il bantuie, iar el devine incapabil sa isi stapaneasca demonii dinauntru. Nici macar cand bucati de trupuri vor fi gasite in raul Fleet, iar sir John Fielding va cere cercetarea cartierului, barbierul nu va putea sa se rupa de monstrul din el. Din contra, dorinta de a ucide va creste, amenintand vietile tuturor celor din jur.

"Ray Winstone interpretandu-l pe este un moment ce nu trebuie ratat! Scenariul lui Joshua Johnston construieste zone noi si re-editeaza un mit care in imaginatia populara s-a transformat intr-o tragica poveste de dragoste, o puternica alegorie despre dragoste, sex si moarte, asa cum s-a intamplat in secolul al XVIII-lea.

In acest scenariu, Sweeney Todd este un om care lupta sa scape de propriul destin", spune Gub Neal, producatorul filmului, care, pe langa un premiu Emmy pe care il are in palmares, se poate lauda ca a produs filmul "No Direction Home - Bob Dylan". Coproductia Box TV si Size 9 pentru BBC One s-a filmat integral la Buftea in perioada 29 august-23 septembrie, sub comanda regizorului David Moore.