Reprezentanta Italiei, Linda, care a interpretat in prima seara de concurs piesa Nicolei "Iti multumesc" si o piesa compusa impreuna cu Gary Barlow (ex-Take That), a pus mana in cadrul galei de vineri seara pe Trofeul "Cerbul de Aur" 2005. Licentiata in psihopedagogie, cu tata italian si mama romanca, Linda a fost favorita majoritatii membrilor juriului, ceea ce a determinat-o pe Andra - "expulzata" pe locul al doilea - sa aiba o iesire la adresa acestora chiar in seara de Gala.

"Acest premiu reprezinta o fuziune intre Italia si Romania", a declarat Linda, emotionata, dupa ce si-a primit recompensa. Linda a afirmat, de altfel, la intalnirea cu presa ca trofeul a ramas pe jumatate in tara, ea vorbind romaneste. Despre piesa Nicolei "Iti multumesc", cea pe care a interpretat-o in concurs, Linda a spus ca, pe viitor, doreste sa o lanseze, asa cum a fost cantata la Brasov, si in Italia. Astfel, unii au apreciat ca trofeul "Cerbul de Aur" nu a plecat prea departe. Premiul in bani pentru trofeu este de 10.000 de dolari.

Linda traieste la tara, in provincia Ascoli Piceno. In 1995, a obtinut locul al doilea la concursul national "O noua voce italiana", desfasurat la Milano. In 2002, a obtinut premiul Mia Martini la sectiunea "Tineri pentru Europa". In 2003, semneaza un contract cu casele de productie Leartīdi Grottammare si Mr Studio (Pedaso), CNI (Roma). In 2004, a obtinut locul al treilea la cea de-a 54-a editie a Festivalului de la San Remo, cu piesa "Aria, sole, terra e mare", ale carei versuri sunt compuse chiar de ea. Cu vocea ei "soul", Linda a fost mereu comparata cu celebra solista americana Anastacia.

Premiul I al Festivalului "Cerbul de Aur" a fost primit de Vanessa Quai din Vanuatu. Aflata la a treia vizita in Romania, Vanessa a interpretat, joi seara, o piesa compusa si orchestrata chiar de ea, precum si "Numai tu", o compozitie a Deliei Matache.

Romanca Andra, considerata inaintea concursului printre marii favoriti, s-a clasat pe locul al doilea la interpretare si a primit, in plus, un premiu de popularitate pentru videoclip. Ea a fost urmata, pe locul al III-lea, de Olivia Lewis din Malta. Premiul de popularitate a fost primit de Giulia Nahmany din Israel. Premiul pentru cel mai bun videoclip nu s-a acordat, premiul pentru regie a fost primit de Linas & Simona din Lituania, iar premiul pentru imagine l-a primit videoclipul Andrei - "Vreau sarutarea ta".

Andra: "O sa particip pana o sa castig!"

Andra a fost singura care a urcat Romania pe podiumul festivalului, ceilalti reprezentanti, Mihai Traistariu, Gina Pop Band si Ovidiu Anton, nereusind sa obtina nici o distinctie. Data ca favorita la concurenta cu Linda, Andra a avut o iesire necontrolata vineri, in seara galei, cand a aflat ca s-a clasat doar pe pozitia a doua, la adresa membrilor juriului care au acordat punctaj maxim Lindei. Andra a spus si la conferinta de presa ca ea considera ca merita mai mult, insa nu intentioneaza sa conteste rezultatele.

"M-am saturat sa mi se spuna mereu ca sunt prea mica sau ca mai este timp pentru mine", a spus Andra, si si-a exprimat dorinta de a participa la "Cerbul de Aur" pana cand va castiga trofeul. Intrebata daca apreciaza ca ar fi avut sanse mai mari in varianta in care ar fi cantat in concurs o piesa ceva mai ritmata, Andra a raspuns ca, pentru un concurs de interpretare asa cum este "Cerbul de Aur", piesele lente pun mult mai bine in valoare calitatile vocale ale concurentului, acesta fiind criteriul dupa care a ales aceste piese.

Multumita de prestatia ei, Andra a adaugat ca ea crede ca a reprezentat Romania asa cum merita mai bine. Olivia Lewis (Malta), castigatoarea locului III, care este la a doua participare la "Cerbul de Aur", s-a declarat fericita de premiul castigat si multumita de rezultate, pe care le-a apreciat ca fiind unele corecte. Preferata publicului din acest an, Giulia Nahmany din Israel, care a surprins si ea vorbind limba romana foarte bine, a afirmat ca este onorata sa-si reprezinte tara la acest festival.

De asemenea, Giulia este fericita pentru creditul pe care i l-a acordat publicul, considerand ca el se datoreaza in mare parte si melodiei interpretate, "Beijo Uh La La", melodie atat de populara la ora actuala in Romania. De la conferinta de presa au lipsit castigatorii premiului pentru regie de videoclip, Linas & Simona (Lituania), care au plecat din Brasov sambata dimineata.

Irina Radu, directoarea festivalului "Cerbul de Aur", a raspuns si ea intrebarilor puse de presa, subliniind faptul ca este multumita atat de prestatia concurentilor, cat si de corectitudinea rezultatelor. De asemenea, Irina Radu a mai afirmat faptul ca este destul de greu sa aduci pe scena "Cerbului de Aur" mari vedete internationale, costurile cele mai mari fiind pentru dreptul de difuzare tv. Ea a mai reamintit presei ca, de cinci ani de zile de cand este coordonatoarea acestui festival, a reusit sa creeze o carte de vizita pentru festivalul de la Brasov.

Natalie Imbruglia "s-a dres" cu whisky

Spre deosebire de succesul lui Joe Cocker, Natalia Imbruglia a cam dezamagit la Brasov, ea fiind "sabotata" si de ploaie. Cu un public infrigurat, care a asistat in ploaie la concert, Imbruglia a interpretat piese de pe noul sau album, cel de-al treilea - "Counting Down the Days", dar si productii mai vechi. "Va multumesc pentru ca stati aici pe ploaie", s-a adresat cantareata spectatorilor din Piata Sfatului, care nu s-a umplut nici macar pe jumatate.

Imbruglia a fost apreciata mai ales pentru interpretarea pieselor mai vechi, care au facut-o cunoscuta si pe care spectatorii le puteau fredona. "Torn", "Wrong Impression", "Smoke", "That Day", dar si "Satisfied", o piesa compusa de sotul acesteia, au fost puternic aplaudate de publicul care s-a strans pana la urma in jurul scenei.

Chiar daca audienta vedetei internationale s-a apropiat, ca numar, mai degraba de cea de la un festival local al berii decat de cea a unui spectacol cu anvergura internationala, cei prezenti au cantat si au dansat in ploaia care a marcat seara de gala a "Cerbului de Aur" 2005. Mai mult, in loc sa faca show pe scena, Imbruglia a dat unul de pomina dupa recital, in... bar la Aro. Acolo, solista s-a distrat cu sotul sau intr-un separeu, petrecerea luand proportiile unui dezmat in toata regula, caci la un moment dat Natalie ajunsese sa danseze cu o sticla de whisky in brate!