Jurnalista franceza Florence Aubenas a sosit simbata dupa-amiaza in Romania pentru a participa, asa cum a promis intr-un beci sordid din Irak, la nunta lui Sorin Miscoci, ziaristul roman cu care a impartit, aproape doua luni, soarta de rapit al insurgentilor irakieni.

Cursa de Paris a sosit de citeva minute pe Aeroportul Otopeni. Usile culisante se deschid si rasare de dupa ele o fiinta plapinda, adolescentina, dar cu o figura pe care se ghiceste ca a vazut multe la viata ei. Pantalonii negri si puloverul gri inchis o fac aproape de nebagat in seama. Cauta imprejur ca si cum ar cere ajutor sau ar vrea sa vada o figura cunoscuta. N-o baga nimeni in seama, oamenii din aerogara isi asteapta, unii, cunoscutii, altii necunoscutii, dar tin macar la vedere foi de hirtie pe care le sint scrise numele. Pe nici una dintre hirtii nu scrie Florence Aubenas.

Intilnire aminata

La inceputul anului, figura ei era pe toate televiziunile lumii. Jurnalista Florence Aubenas, de la "Liberation", fusese rapita la Bagdad impreuna cu ghidul sau. Acum jumatate de an, devenea mult mai cunoscuta si in Romania. In centrul Bucurestiului, la Teatrul National, chipul ei trona pe postere uriase alaturi de Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, jurnalistii romani rapiti si ei la Bagdad. Asa sint uneori oamenii, uita repede…

Un semn din mina si un zimbet retinut ii fura ochii. Fata i se destinde si se apropie cu pasi hotariti. Asta inseamna ca trebuia sa o astepte cineva pe care nu-l cunoaste. Ar fi simplu sa-i spui "hai la masina, te duc in oras", dar nu faci asa ceva cuiva care a are deja o rapire la activ. Cind afla cine i-a facut semnul cu mina, devine arici. Nu vrea sa stea de vorba cu nici un ziarist, zice ca persoana care trebuia sa o astepte nu a inteles bine ora de sosire a avionului. "Pleci direct la Sibiu, la nunta lui Sorin?". "Nu stiu despre ce vorbiti, sint aici cu afaceri". Se trage intr-un colt si da un telefon pe mobil. In cealalta parte a aerogarii, Marie Jeanne Ion cauta si ea cu infrigurare printre calatori. In sfirsit, cele doua femei se vad pentru prima data dupa eliberarea din beciul irakian. Se indreapta precipitat spre masina.

Basescu a intirziat

Cununia civila a lui Sorin Miscoci a avut loc vineri, iar ieri s-au tinut cununia religioasa si petrecerea. Presedintele Traian Basescu a intirziat o jumatate de ora si a ratat slujba tinuta de cinci preoti. Impreuna cu sotia sa si cu consilierii prezidentiali Claudiu si Adriana Saftoiu, el s-a dus direct la restaurantul "Fintinita Haiducului", aflat in afara Sibiului. Acolo, invitatii erau riguros controlati, pentru a nu face loc neavenitilor sau, si mai rau, presei. "Le doresc in primul rind 'casa de piatra>>, iar lui Sorin sa nu-si doreasca sa fi ramas prizonier in Irak si sa ajunga si ei la 30 de ani de casnicie", a spus Traian Basescu, explicind ca secretul longevitatii in propria-i casnicie a fost toleranta. Basescu a mai spus ca, dintre cei trei jurnalisti rapiti, Miscoci i-a fost cel mai drag, pentru faptul ca, la un moment dat, era cel mai in pericol de a fi executat. Dar n-a vrut sa dezvaluie ce dar de nunta a facut mirilor.

Aubenas, bine pazita

Florence Aubenas si Marie Jeanne Ion au disparut imediat dupa cunu-nia religioasa si, pina la inchiderea editiei, inca nu-si facusera aparitia la local. Pe tot parcursul zilei, jurnalista franceza a rezistat tuturor solicitarilor presei de a povesti aventura irakiana. "Va rog, n-o siliti sa va intoarca spatele", i-a luat apararea Marie Jeanne Ion.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.