Mihaela Tatulici, sotia realizatorului de televiziune Mihai Tatulici, este acuzata de marturie mincinoasa in dosarul fratilor Camataru, trimisi in judecata in septembrie pentru santaj si lipsire de libertate. Mihaela Tatulici este acuzata ca, pentru a-si ajuta o prietena sa recupereze de la un om de afaceri suma de 400.000 de dolari, ar fi apelat la serviciile lui Ion Balint, zis Nutu Camataru. Potrivit informatiilor din dosar, daca fratii Camataru reuseau sa obtina cei 400.000 de dolari ar fi primit 30a din suma, adica 120.000 de dolari. Procurorii Sectiei Anticoruptie din Parchetul General sustin ca Mihaela Tatulici ar fi mintit la audieri, incercind sa-si ascunda implicarea in aceasta afacere. Ei au decis acuzarea sotiei lui Tatulici de marturie mincinoasa intr-un dosar separat de cel al fratilor Camataru. Contactat telefonic, Mihai Tatulici a acuzat implicarea sefului cancelariei primului-ministru, Alin Teodorescu, a generalilor de politie Toma Zaharia si Iulian Medrea, a procurorilor de la Parchetul General Marian Sintion si Gheorghe Muscalu.

Potrivit legii, recuperarea unei datorii se face pe cale amiabila si, daca acest lucru nu este posibil, se apeleaza la justitie. In decembrie 2003, cind Violeta Adriana Molodetiu, cunoscut om de afaceri, a constatat ca nu poate recupera sub nici o forma o datorie mai veche, de 400.000 de dolari, de la Marian Moraru, patronul fabricii de zahar "Cristal" din Racari, ea ar fi trebuit sa se adreseze unei instante comerciale pentru a-si primi legal banii.

Conform rechizitoriului, Violeta Molodetiu este acuzata ca n-a facut acest lucru, ci a apelat la prietena sa, Mihaela Tatulici, sotia realizatorului de televiziune Mihai Tatulici, pentru a gasi niste recuperatori care sa-l oblige pe patronul fabricii "Cristal" sa returneze datoria. Surse judiciare sustin ca o parte din suma datorata de Marian Moraru i-ar apartine lui Mihai Tatulici. Potrivit acestor surse, Tatulici l-ar fi imprumutat pe Moraru cu 100.000 de dolari, iar cind a vazut ca nu poate recupera banii, i-ar fi cedat creanta Violetei Adriana Molodetiu. Astfel Violeta Adriana Molodetiu l-a somat pe Moraru fie sa-i dea banii, fie sa-i cedeze fabrica de zahar.
Negociere in birlogul lui Nutu

Procurorii nu explica in rechizitoriu cum a ajuns Mihaela Tatulici sa agreeze solutia folosirii unor recuperatori, in speta a fratilor Camataru. Potrivit rechizitoriului, intilnirea dintre Mihaela Tatulici si Violeta Adriana Molodetiu, pe de o parte, si Ion Balint, zis Nutu Camataru, pe de alta parte, a avut loc la ferma lui Camataru situata in Bucuresti, pe soseaua Salaj, nr. 277-291, sector 5. Anchetatorii sustin ca "vizitatoarele" i-ar fi povestit lui Nutu istoricul datoriei, inclusiv disputele pe marginea ei dintre Violeta Molodetiu si Marian Moraru, patronul fabricii de zahar din Racari. La aceasta intilnire a participat, chemat de Nutu Camataru, si seful echipei de recuperatori, Cristian Gheorghe, zis Masca.

In fata procurorilor, Masca a declarat: "Am inteles ca cele doua femei s-au adresat lui Nutu Camataru in calitate de recuperator. Nutu Camataru mi-a spus ca cele doua au fost "perpelite" de unul... in sensul ca au fost inselate cu niste bani si sa stau de vorba cu ele, sa vad care e situatia si sa ma ocup de rezolvarea problemei. Din discutie era evident ca rezolvarea problemei insemna recuperarea sumei de bani de la acel individ". In actul de trimitere in judecata s-a mai retinut ca, ulterior acestei intilniri, la data de 10.12.2003, Violeta Molodetiu s-a dus la fabrica de zahar impreuna cu Masca si un alt recuperator din trupa Camatarilor si i-ar fi comunicat patronului acesteia ca, "din acel moment, de recuperarea datoriei se vor ocupa persoanele care o insoteau....".

"Nu stiu cit o sa te mai vad cald"

"Brigada" Camatarilor care s-a ocupat direct de caz a fost compusa din recuperatorii Cristian Gheorghe, zis Masca, Ion Lungu, zis Ionica, Laurentiu Cosma si Florin Leonard, zis Barbierul. Potrivit rechizitoriului, comandoul avea sarcina sa opreasca orice TIR incarcat cu zahar care ar fi iesit din fabrica. Recuperatorii le-au spus soferilor ca "fabrica este a lui Nutu Camataru si nu mai intra si nu mai iese nimic". Oamenii Camatarilor - se mai arata in rechizitoriu - l-ar fi vizitat si pe patronul fabricii, pe care l-ar fi amenintat: "Nu stiu cit o sa te mai vad cald", "S-ar putea sa ajungi cit de curind in carucior", "Astazi ati scapat, dar de miine nu veti mai scapa", "Pe mine m-ai vazut acum, ma mai vezi inca o data si altcineva iti va lua gitul".

Gheorghe, Lungu si Cosma sint arestati, iar Florin Leonard, zis Barbierul, este dat in urmarire generala. Alaturi de ei, in acelasi dosar, a fost trimisa in judecata si Violeta Adriana Molodetiu, sub acuzatia de instigare la santaj si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Procurorii puncteaza in rechizitoriu si vina Mihaelei Tatulici: ea a condus-o pe Violeta Molodetiu la Nutu Camataru, a asistat la discutia si intelegerea prin care Cristian Gheorghe, zis Masca, seful echipei de recuperatori, a fost desemnat sa se ocupe de recuperarea celor 400.000 de dolari, insa "a facut declaratii neconforme cu realitatea" despre aceasta intilnire. Din punctul de vedere al Parchetului, Mihaela Tatulici se face vinovata de marturie mincinoasa, infractiune pedepsita conform articolului 260 din Codul Penal. Ea va fi judecata intr-un dosar disjuns din cel al Camatarilor pentru aceasta infractiune.

Mihai Tatulici acuza numerosi lideri PSD, generali din politie si procurori din Parchetul General: "Alin Teodorescu i-a spus sotiei mele: "Ajuta-l ca si cum m-ai ajuta pe mine""

Contactat telefonic, Mihai Tatulici ne-a declarat ca sotia sa, Mihaela, si Violeta Molodetiu ar fi fost de fapt victimele lui Marian Moraru, patronul fabricii de zahar din Racari. El a afirmat ca sotia sa ar fi intrat in afaceri cu Moraru la rugamintea lui Alin Teodorescu, cancelarul primului-ministru Adrian Nastase, la acea data directorul centrului de sondaje IMAS. "Totul a pornit de la o solicitare a lui Alin Teodorescu, care este prieten de familie cu noi. Alin a venit la nevasta-mea la serviciu, la agentia ei de publicitate, cu un domn pe nume Marian Moraru. Si a rugat-o pe nevasta-mea sa gaseasca o posibilitate sa-l ajute cu o suma de bani. Si nevasta-mea a facut un contract de imprumut cu el numai pe baza frazei lui Alin:"Ajuta-l ca si cum m-ai ajuta pe mine".

Eu am aflat de faptul ca Alin a apelat la nevasta-mea la vreo trei zile." Intrebat daca isi aminteste de ce suma era vorba in contractul de imprumut, Mihai Tatulici a precizat: "Evident ca da, 100.000 de dolari. Si nu am ridicat nimic din acesti bani". Dupa un an, cind Moraru nu a putut sa returneze banii, Alin Teodorescu - care o cunoaste si pe Violeta Molodetiu - le-ar fi cerut sotilor Tatulici sa o roage pe aceasta sa-i cumpere fabrica si sa i-o lase in custodie, ca sa poata continua investitia, si astfel sotii Tatulici sa-si recupereze banii. In acea perioada, Moraru era partener cu Mihaela Tatulici si cu Violeta Molodetiu si aveau impreuna un plan de afaceri facut la Alin Teodorescu pe calculator. "Inca de pe atunci, Moraru nu intentiona sa-i dea banii nici sotiei mele si nici celeilalte partenere de afaceri", a mai precizat Mihai Tatulici.

"Au "lucrat-o" pe Violeta, si-au batut joc de ea"

Tatulici sustine ca tot acest scandal este un complot orchestrat impotriva sotiei sale si a partenerei de afaceri a acesteia de catre patronul fabricii de zahar: "Atunci lui Moraru i-a venit ideea sa le trimita pe nevasta-mea si pe Violeta sa faca rost de o firma de paza ca sa apere, chipurile, fabrica, Violeta fiind deja detinatorul utilajelor aflate in custodie la el. Omul acesta le-a spus Violetei si Mihaelei ca utilajele stau in cimp la Racari si ca ar trebui sa ia o firma de paza si a zis: "Uite, v-o recomand pe asta!". Care era firma lui Nutu Camataru".

Potrivit lui Mihai Tatulici, Mihaela Tatulici l-ar fi sunat pe Nutu Camataru si cu gindul de a lua de la acesta publicitate. "Nevasta-mea l-a sunat si s-a intilnit cu el. Abia atunci si-a dat seama nevasta-mea cine este. Dar era prea tirziu, vorbise cu el pe telefon fara sa ii ceara altceva decit o intilnire sa-i dea niste bodyguarzi pentru protejat fabrica." Tatulici mai spune ca "Moraru era mina in mina cu fostul general de politie Medrea, adjunctul internelor, patronul unor firme de paza care de obicei apara obiective dubioase. Firma lui Medrea apara deja fabrica, de fapt de cele doua femei". Cele doua firme de paza - a generalului Medrea si a lui Nutu Camataru - au avut un mic conflict la poarta fabricii, s-au scuipat peste gard, spune Tatulici, atunci cind Violeta Molodetiu s-ar fi dus sa verifice, impreuna cu avocati si executori judecatoresti, daca utilajele mai sint in fabrica.
Sotia lui Mihai Tatulici a cistigat procesul impotriva lui Marian Moraru, dar nu a putut recupera inca nici un ban pentru ca Moraru si-ar fi instrainat toate bunurile,
ne-a mai spus realizatorul.

In declaratia sa, Mihai Tatulici a acuzat numeroase personalitati politice, dar si persoane importante din conducerea Parchetului si politiei ca l-ar fi sustinut pe Moraru in desfasurarea unor afaceri pe care le-a catalogat drept ilegale: "O multime de lideri PSD din Dimbovita, care sint in spatele lui Moraru, inclusiv politia din judet, inclusiv Parchetul din judet, inclusiv Parchetul General, au "lucrat-o" pe Violeta pina la sa-i fure acte din dosar. Si si-au batut joc de ea in toate felurile".

"Relatia Medrea - Politia Dimbovita - Toma Zaharia e o relatie consolidata, ei stiu bine jocul"

Tatulici afirma ca el personal ar fi fost doar o singura data la Racari si atunci sustine ca ar fi fost sfidat de politistii de acolo, care i-ar fi cerut o sticla-doua, de whisky ca sa beneficieze de amabilitatea lor. "Eu cred ca relatia Medrea - politia judeteana Dimbovita - Toma Zaharia e o relatie consolidata de ani de zile de experienta si au trecut ei prin multe procese de recuperare, de privatizare, ei stiu bine jocul", a adaugat Mihai Tatulici. El sustine ca declaratia recuperatorului Cristian Gheorghe, in care este acuzata sotia sa, ar fi falsa si ca acesta ar fi fost "cumparat" de Parchet.
Tatulici sustine ca ar fi primit, in cursul campaniei electorale, mai multe amenintari din partea lui Moraru care i-ar fi cerut sa nu se amestece in acest dosar. Mai mult, el a adaugat ca ar fi fost amenintat chiar si de Alin Teodorescu, prin socrul sau, care ar fi fost vizitat de Moraru. Tatulici ii acuza si pe procurorii Marian Sintion si Gheorghe Muscalu, de la Parchetul General, ca l-ar sustine pe Moraru in desfasurarea acestui dosar.

Mihaela Tatulici: "M-a amenintat cu relatiile lui cu deputatul Ion Stan si chestorul Toma Zaharia"

Mihaela Tatulici considera ca este nevinovata si sustine ca Moraru ar fi amenintat-o cu relatiile pe care le are cu deputatul Ion Stan, seful Comisiei parlamentare de control a SRI, originar din Dimbovita, si cu relatia lui cu prim-adjunctul ministrului de interne, chestorul Toma Zaharia. Patronul fabricii de zahar ar fi afirmat despre acestia ca il ajuta si il sprijina, a precizat sotia lui Mihai Tatulici.
"Pe mine m-a sunat Alin Teodorescu sa-l ajut pe Marian Moraru cu o suma de bani. Din ce stiu eu de la Alin Teodorescu, Marian Moraru s-a dus la el prin socrul lui Alin Teodorescu si i-a solicitat ajutorul in legatura cu Soros... ceva fundatie... voia bani. S-au facut tot felul de cercetari de la Soros, si Soros nu a vrut sa-i dea banii. Atunci Alin Teodorescu a apelat la mine", ne-a povestit Mihaela Tatulici cum l-a cunoscut pe Marian Moraru. Ea afirma ca i-ar fi imprumutat lui Moraru 84.000 de dolari si nu 100.000, asa cum ne-a declarat sotul sau. Imprumutul ar fi fost garantat de Moraru cu 5a din actiunile fabricii de zahar "Cristal" Racari, a adaugat sotia lui Mihai Tatulici.

Alin Teodorescu despre "protejatul" sau, Marian Moraru: "Omul acela este bolnav! Este un tepar!"

Cancelarul premierului le-a facut cunostinta sotilor Tatulici cu Moraru

Contactat telefonic, Alin Teodorescu, cancelarul primului ministru Adrian Nastase, a recunoscut ca el le-a facut cunostinta sotilor Tatulici cu Marian Moraru. Despre acesta din urma, Alin Teodorescu a afirmat: "Omul acela este bolnav! Este un tepar! A furat foarte multi bani de la foarte multi oameni. Eu nu stiu cum am scapat." Cancelarul premierului a afirmat ca pe Marian Moraru l-ar fi cunoscut in vara lui 2000, cind patronul fabricii de zahar ar fi venit in biroul sau de la institutul de sondaje IMAS sa ceara o finantare. Intrebat in ce calitate ar fi putut sa acorde sau sa sustina el o finantare, Alin Teodorescu nu a raspuns. El afirma ca ar fi refuzat sa-l recomande vreunui investitor pe Marian Moraru. Teodorescu a precizat ca Moraru ar fi dorit sa ia o finantare de la Soros, dar ca nu l-a putut recomanda acestei fundatii pentru ca fabrica lui Moraru nu indeplinea nici pe departe criteriile de finantare.

El afirma ca i-ar fi promis, totusi, lui Moraru sa-l ajute sa incheie niste parteneriate de afaceri. "Cred ca era Tatulici la mine in birou atunci. Au facut cunostinta si de atunci eu am iesit", a mai precizat Alin Teodorescu despre momentul intilnirii dintre Tatulici si Moraru. Cancelarul premierului a recunoscut ca Moraru il cunoaste pe socrul sau pentru ca "a lucrat la fabrica de zahar de la Buzau si socru-meu a fost sef la Vinalcool Buzau, asa ca se cunosc ca Buzaul nu e tocmai Paris", a incheiat Alin Teodorescu.

Violeta Molodetiu: "Eu nu pot sa cred ca Muscalu a facut-o pe gratis"

Violeta Adriana Molodetiu sustine ca este nevinovata si aduce, la rindu-i, acuzatii grave unor oficiali din Politie si Parchet. Ea ii nominalizeaza pe comisarul Dan Ioan, de la serviciul Judiciar al IGP, si pe procurorii Marian Sintion si George Muscalu de la Parchetul General. "Eu nu pot sa cred ca Muscalu a facut-o pe gratis", a precizat Violeta Molodetiu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.