Peste 8.000 de tineri, veniti din intreaga tara, au cantat, au dansat si au participat la Festivalul FanFest, desfasurat week-end-ul trecut la Rosia Montana, pentru a milita impotriva intentiilor de exploatare a zacamantului auro-argentifer din zona. Aflat la cea de-a doua editie, festivalul, conceput ca un protest si o sarbatoare campeneasca deopotriva, si-a dublat anul acesta numarul de spectatori. Din pacate, nu toate trupele implicate initial in acest proiect s-au dovedit in stare sa intre in spiritul acestei manifestari. Astfel, trupa Shukar Collective - unul din capetele de afis - a dat teapa organizatorilor de la Rosia Montana pe motiv ca nu au conditii de cazare si nu pot locui la cort in fan (sic!). Si cei de la Vita de Vie au cerut sa fie cazati jos in Rosia, iar baietii de la Zdob si Zdub s-au deplasat cu avionul pana la Cluj.

In primele doua zile, sute de turisti au ales sa faca turul localitatii Rosia Montana, insotiti de ghizi locali. Alti tineri au participat la seminarii si prezentari pe tema dezvoltarii durabile a regiunii. Participantii au putut vizita ariile protejate - Piatra Despicata si Piatra Corbului, Muzeul Mineritului, taurile din vremea imparatesei Maria Teresa, ruinele cazinoului de la inceputul secolului al XIX-lea, casele de patrimoniu din zona si Valea Cornei.

Festivalul FanFest a fost deschis, vineri seara, de grupul de tulnicarese "Apuseni", condus de Ana Maria Gligor. Prima zi a fost dedicata unor dezbateri si workshop-uri pe teme ecologiste. Noaptea tarziu au sustinut recitaluri Endless Zone, Target, Dahoo, Altar, Implant pentru Refuz, B.Ton, Vita de Vie, Timpuri Noi, Zdob si Zdub, Blazzaj, Blanosz Distrusoz si Silent Strike.

Ziua de sambata a continuat cu excursii de explorare, proiectii de filme documentare, dezbateri si spectacole de jonglerie si animatie cu foc. Organizatorii au pregatit vizitatorilor si un spatiu destinat discursului public si dezbaterilor libere, urmand modelul celebrului Speakerīs Corner din Hyde Park, Londra. Organizatorii au lansat proiectul "Drumul Aurului", care se doreste a fi o alternativa ecologica pentru dezvoltarea localitatii Rosia Montana. Manifestarile au continuat cu prezentari si dezbateri pe teme de ecologie, dar si cu proiectiile unor filme documentare.

Ustun Reinhart, campaigner de mediu turco-canadian, a facut o prezentare despre rezistenta locala a unor comunitati din Turcia fata de proiecte miniere aurifere cu impact negativ asupra mediului. De asemenea, a fost prezentat in premiera in Romania filmul documentar despre Rosia Montana al lui Tibor Kocics, intitulat "The new Eldorado". Filmul s-a bucurat deja de aprecierea publicului international, castigand cateva premii la festivaluri de profil din lume. Potrivit prezentarii facute de autorul documentarului, pelicula de 76 de minute "surprinde viata localnicilor din Rosia Montana intre preconizatul proiect minier de exploatare cu cianuri, frica unui posibil dezastru de mediu si amenintarea cu disparitia a caselor si cimitirelor vechi de sute de ani".

Participantii au avut parte si de experiente inedite: fan-jumping, tunuri cu apa sau panouri artificiale de catarat. Din pacate, fan-jumpig-ul a facut si o victima, una dintre participante rupadu-si piciorul dupa ce a sarit de pe platfoma de sase metri. Si cea de-a doua zi a festivalului s-a incheiat tot catre dimineata, dupa concertele sustinute de Ada Milea, Aria Urbana, CTC, NEO, Luna Amara, Pacha Man, Bitza, Grasu XXL, K-GULA, Sensor, Romano si Phane Button. De departe, cele mai apreciate prestatii de la actula editie le-au avut Vita de Vie, Timpuri Noi si Bitza, in timp ce Zdob si Zdub a cam dezamagit.

Festivalul Fan Fest de la Rosia Montana s-a incheiat duminica, cu excursii, proiectii de film si workshop-uri privind actiunile non-violente pentru protectia mediului. "Campania Salvati Rosia Montana merge mai departe: avem din ce in ce mai multe succese in justitie, de credibilitatea campaniei nu se mai indoieste nimeni si am inceput efectiv planul de dezvoltare durabila in Rosia Montana. In acest context, FanFest face cunoscut mesajul campaniei si ofera publicului care sprijina cauza oportunitatea de a veni la Rosia Montana, de a o strabate la pas, de a-i cunoaste adevaratele bogatii si, nu in ultimul rand, de a asculta muzica in mijlocul naturii", a declarat Eugen David, presedintele asociatiei "Alburnus Maior" Rosia Montana, unul dintre organizatorii principali ai FanFest.