Suverana Imperiului britanic a fost implicata intr-o relatie sentimentala cu unul dintre servitorii sai, la scurt timp dupa ce a ramas vaduva

O scrisoare datata 30 martie 1883, descoperita de cercetatorul britanic Bendor Grosvenor, pare sa tradeze afectiunea deosebita a reginei Victoria a Marii Britanii pentru unul dintre servitorii sai, John Brown, informeaza The Telegraph, citand numarul din ianuarie al revistei History Today.

"Poate ca niciodata in istorie nu au existat legaturi atat de puternice si de sincere, atat de calduroase si de afectuoase intre o suverana si un servitor, precum acelea care au existat intre ea si foarte dragul Brown", ii scrie regina prietenului si confidentului ei, vicontele Cranbrook, fost secretar de stat pentru India, adoptand persoana a treia pentru a se numi. Suverana isi marturiseste "suferinta fara limite fata de pierderea celui mai bun, mai devotat dintre servitori si prietenul cel mai sincer si cel mai drag", comparandu-si situatia cu aceea de a fi devenit pentru a doua oara vaduva in martie 1883, dupa trecerea la cele vesnice a lui Brown. "Nu este doar un bilet afectuos, ci este scris in termeni care probeaza o eventuala relatie sexuala intre ei si nu va exista nicicand un document mai explicit", comenteaza Benador Grosvenor.

Victoria a urcat pe tron in 1837, la varsta de 18 ani, unde a ramas vreme de 64 de ani, adica mai mult decat orice alt suveran englez, domnia sa fiind sinonima cu dezvoltarea Imperiului britanic. Ea afisa imaginea unei vaduve neconsolabile dupa moartea in 1861 a sotului sau mult iubit, printul Albert, de la care a avut noua copii. Dupa moartea printului-consort, John Brown si-a asumat rolul principal in consolarea Reginei. Neconventionala relatie a suveranei cu unul dintre servitorii sai cei mai apropiati era binecunoscuta de catre mai toti membrii familiei regale si apropiatii acesteia, care barfeau neincetat pe aceasta tema. Fiicele Reginei se refereau la John Brown ca la "amantul mamei" si au existat chiar zvonuri referitoare la faptul ca cei doi indragostiti s-ar fi casatorit in secret.

Pana in momentul de fata nu a existat insa o dovada concreta a acestei legaturi "interzise", ci numai barfe, zvonuri si banuieli, si nimic mai mult. Scrisoarea a fost scrisa la doua zile dupa moartea lui Brown. In ceea ce priveste existenta unor relatii intime intre cei doi, aceasta fapt cred ca este limpede ca lumina zilei. (...) Se prea poate ca, in realitate, cei doi sa fi ajuns in acesta situatie tocmai datorita necesitatii reginei de a avea in continuare o viata sexuala normala, mai ales ca din acest punct de vedere sotul sau fusese la inaltime. In plus, la 42 de ani, Regina era o vaduva "in floarea varstei", a mai precizat Grosvenor. Regina Victoria a fost bunica Reginei Maria de Romania, tatal acesteia din urma fiind ducele de Edinburgh, cel de-al doilea fiu al suveranei Angliei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.