Lista nominalizarilor la Globurile de Aur, cele mai importante premii cinematografice americane dupa cele ale Academiei, a fost facuta publica luni, la Los Angeles, favorite fiind "Sideways" si "The Aviator", retinute la sapte, respectiv sase categorii, transmite AFP, citata de Mediafax. Cea de-a 62-a editie a Globurilor de Aur, privite in general ca o avanpremiera a premiilor Oscar, se va desfasura pe 16 ianuarie. Premiile sunt decernate de Asociatia Presei Straine de la Hollywood.

Cele mai multe nominalizari la aceasta editie le are "Sideways", un road-movie cu accente comice, care a fost deja premiat de criticii de film californieni. "Sideways" are sapte nominalizari la Globurile de Aur, printre care acelea pentru cea mai buna comedie si cel mai bun regizor, pentru Alexander Payne. "The Aviator", un film de Martin Scorsese despre viata excentricului miliardar Howard Hughes, cu Leonardo di Caprio in rolul titular, este nominalizat la sase categorii, printre care acelea pentru cel mai bun regizor, cel mai bun actor si cel mai bun film, la categoria drama. Pentru acest din urma premiu, "The Aviator" va concura cu alte cinci filme: "Closer", in regia lui Mike Nichols, cu Julia Roberts si Jude Law, "Finding Neverland", despre viata scriitorului care l-a inventat pe Peter Pan, "Kinsey", un film despre sexologul american cu acelasi nume, "Hotel Rwanda", despre genocidul din aceasta tara din urma cu zece ani si "Million dollar Baby", cel mai recent film regizat de Clint Eastwood.

La categoria cea mai buna comedie/ cel mai bun musical, alaturi de "Sideways" mai concureaza "Eternal sunshine of the spotless mind", in regia francezului Michel Gondry, filmul de animatie "The Incredibles", "The Phantom of the Opera" (versiunea lui Andrew Lloyd Weber) si "Ray", despre Ray Charles. La categoria cel mai bun regizor se vor lupta pentru premiu, pe langa Payne si Scorsese, Marc Foster pentru "Neverland," Mike Nichols pentru "Closer" si Clint Eastwood pentru "Million Dollar Baby". Eastwood, nominalizat la aceasta categorie si in 2004 pentru "Mystic River", revine de aceasta data cu un film despre o tanara interpretata de Hillary Swank, care viseaza sa ajunga jucatoare profesionista de box.

Globul de Aur pentru cel mai bun actor intr-o productie dramatica va fi disputat de spaniolul Javier Bardem ("Mar adentro"), Johnny Depp, Leonardo di Caprio si Liam Neeson. Aflat in Spania, Bardem s-a declarat surprins si incantat de aceasta nominalizare. "Am turnat filmul in Spania, in limba spaniola si nu ne imaginam ca va fi atat de bine primit", a declarat el. Bardem a fost premiat la Festivalul de la Venetia pentru acest rol. Tot pentru prestatia intr-o productie dramatica au fost nominalizate Scarlett Johansson ("A song for Bobby Long"), Nicole Kidman ("Birth"), Uma Thurman ("Kill Bill - vol 2"), Imelda Staunton ("Vera Drake") si Hilary Swank ("Million dollar Baby"). Primele trei au fost nominalizate la aceeasi categorie si in 2004.

La categoria cel mai bun film strain au fost nominalizate doua productii franceze "Les choristes", de Christophe Barratier si "Un long dimanche de fiancailles", de Jean-Pierre Jeunet, alaturi de "House of Flying Dagers" regizat de chinezul Zhang Yimou, "Diarios de motocycleta" al brazilianului Walter Salles si "Mar adentro" al spaniolului Alejandro Amenabar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.