Membrii trupei Phoenix l-ar putea chema in justitie pe Adrian Iorgulescu, noul ministru al Culturii, dar si pe regizorul Sergiu Nicolaescu pentru a-si recupera drepturile de autor din perioada in care acestia nu au fost in tara.

Liderul legendarei trupe rock, Nicu Covaci (foto) a declarat sambata, la Focsani, unde se afla cu prilejul unui concert caritabil, ca din toamna Phoenix va deschide 4-5 actiuni judecatoresti prin care intentioneaza sa-si recupereze banii din drepturile de autor pe care membrii trupei considera ca ii merita, ca urmare a aparitiilor discografice si a folosirii creatiilor lor, in diverse momente. "Si dupa ’75, cand am plecat noi din tara, s-au mai gasit pe piata albumele noastre. Cineva a castigat bani pe chestia asta. Probabil ca daca s-ar fi respectat drepturile de autor aveam bani acum sa cumparam o casa de cultura. Acum, cei care nu au respectat aceste drepturi vor trebui sa plateasca", a afirmat Nicu Covaci.

El a mai precizat ca primul proces va fi intentat regizorului Sergiu Nicolaescu. Conform lui Covaci, Sergiu Nicolaescu ar fi folosit in filmul "Nemuritorii", film care s-a vandut in milioane de exemplare si care a fost cumparat de televiziuni de afara, muzica compusa de membrii trupei Phoenix. "Muzica din film este creatia mea si nu am primit nici un leu dupa urma acestui film. Mai mult, nici pe genericul filmului nu apare numele meu", a spus Nicu Covaci, mentionand ca prima actiune in instanta va fi deschisa impotriva regizorului Nicolaescu.

Contactat telefonic, Acesta a declarat ca liderul trupei Phoenix nu ar avea dreptate, si ca nu are nici o sansa sa castige procesul. "Eu am folosit o piesa care nu a fost scrisa special ca muzica de film. Daca ar fi scris-o special pentru "Nemuritorii", atunci putea sa ceara drepturi de autor". In ceea ce priveste absenta din genericul filmului al numelui compozitorului, Nicolaescu a explicat circumstantele in care a fost creat acel film, in 1973.

"Eu am trecut pe generic numele formatiei, dar a venit securitatea la usa si m-a somat sa nu pun numele trupei pe generic. Si totusi am facut-o. Nicu Covaci ar trebui, pentru asta, sa ma felicite, nu sa ma dea in judecata", crede Nicolaescu. In ceea ce priveste actionarea in justitie a Uniunii compozitorilor, Covaci s-a plans ca aceasta institutie "nu a facut nimic pentru ca drepturile de autor sa fie respectate". El a mai adaugat ca nu are nici o problema sa intre in conflict cu Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Compozitorilor din Romania si, mai nou, noul ministru al Culturii.

Adrian Iorgulescu a declarat, in replica, faptul ca Nicu Covaci poate sa actioneze in justitie societatea de gestiune colectiva a drepturilor, dar pe el personal, ca individ, pentru ca el ar fi colector de drepturi de autor. " Afirmatia lui Covaci este o prostie. Nu poti sa identifici o societate cu conducatorul ei", a mai spus Iorgulescu. In ceea ce priveste con-flictul dintre Phoenix si Segiu Nicolaescu, actualul ministru al Culturii a declarat: "Daca Sergiu Nicolaescu a folosit muzica lui Nicu Covaci, trebuia sa i-o plateasca. Dar Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), societatea de gestiune a drepturilor de autor, nu putea sa stie ce contract exista sau nu exista intre Sergiu Nicolaescu si Nicu Covaci.

Pentru ca lucrarile se urmaresc doar in baza unei declaratii, facute fie de autorul muzicii, fie de autorul filmului. Eu n-am de unde sa stiu daca a existat sau nu un contract intre producator pe de o parte si autorul muzicii pe alta parte. Nicu Covaci si-a primit drepturile de autor din partea UCMR-ADA", a mai adaugat Iorgulescu. Trupa Phoenix a concertat sambata seara in Piata Unirii din municipiul Focsani in cadrul unui concert caritabil organizat pentru strangerea de ajutoare destinate sinistratilor din Moldova, afectati de inundatiile din 12-14 iulie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.