Dupa "Codul lui Da Vinci" (2003) si "The Rule of Four" (2004), piata americana de carte inregistreaza un nou best-seller, ce readuce pe tapet mitul lui Dracula. "The Historian", cartea publicata recent de Elizabeth Kostova, a inregistrat un asemenea succes, incat specialistii i-au dat imediat o noua denumire "Codul lui Dracula", facand aluzie la succesul inregistrat acum doi ani de romanul lui Dan Brown. Motivele acestei asocieri au fost simple, pentru ca "The Historian" a reusit sa vanda mai multe exemplare decat "Codul lui Da Vinci" in prima zi. Mai mult, inainte de lansare, autoarea a primit un avans de doua milioane de dolari, vanzand apoi drepturile de publicare in 28 de tari.

Imediat dupa acest debut fulminant, "fara precedent in industria de peste Ocean", asa cum considera specialistii, "The Historian" le-a atras atentia reprezentantilor Sony Pictures, care au cumparat drepturile de ecranizare pentru alte doua milioane de dolari.

Rezultatele nu s-au lasat prea mult asteptate, cartea lui Kostova ocupand prima pozitie a topurilor de carte realizate de "The New York Times" si "Publishers Weekly", aflandu-se in prezent la cel de-al cincilea tiraj.

Vlad Tepes, reinviat

Fata de celebra abordare a lui Bram Stoker, "The Historian" trateaza mitul lui Dracula dintr-o noua perspectiva, evitand aspectele sangeroase si abordarea romanului modern cu vampiri.

In "The Historian", Elizabeth Kostova porneste de la un mister care tine de generatii intregi despre cautarea mormantului lui Vlad Tepes, pe care il transpune in aventura unor istorici care, pe parcurs, devin din ce in ce mai convinsi de faptul ca Tepes este in viata. Povestea incepe in 1972, la Amsterdam, cand o adolescenta americanca gaseste un pachet de scrisori ingalbenite in biroul tatalui sau. Toate scrisorile incep cu "dragul si nefericitul meu succesor", vorbind despre felul in care Bartholomew Rossi, un istoric si mentor al tatalui sau, Paul, gaseste o carte veche si misterioasa, ce contine doar o xilogravura cu un dragon, in dreptul caruia scrie "Drakulya".

Povestea cartii are trei episoade distincte, ce se petrec in 1930, 1950 si 1970. In fiecare dintre aceste decade, istoricii sunt atrasi de povestea lui Vlad Tepes, domnitorul valah din secolul al XV-lea. De la cautarea lui Rossi a mormantului lui Dracula in 1939, pana la momentul in care Paul il cauta pe Rossi si mormantul in 1950 si ajungand apoi la episodul in care tanara americanca il cauta pe tatal sau si mormantul lui Dracula in anii 70, cititorii asista la o lectie de istorie, transpusa sub forma unui jurnal de calatorie, trecand din Istanbul, in Croatia, Bulgaria, Ungaria si Romania si ajungand pana in indepartata Spanie. Pentru realizarea celor 642 de pagini, autoarea a avut la dispozitie 10 ani, timp in care a calatorit in toata Europa.

"Nu cred ca Dracula a fost vampir"

Succesul acestei carti a transformat-o pe Elizabeth Kostova intr-o vedeta comparabila cu Dan Brown sau J.K. Rowling. Cu toate ca "The Historian" a fost asociat cu "Codul lui Da Vinci", autoarea a tinut sa se delimiteze de romanul lui Brown.

"Cred ca marea diferenta dintre cartea mea si cea a lui Dan Brown consta in faptul ca eu am inteles povestea si ca nu cred ca am gasit adevarul. Or, el crede ca a gasit dovada legaturii dintre Iisus si Maria Magdalena. In plus, eu nu cred ca Dracula a fost un vampir. Cred cu siguranta, asemenea multor istorici, ca Dracula a fost o figura istorica", a declarat Kostova. "Am folosit misterul istoric privind mormantul lui sau ce s-a intamplat cu ramasitele lui, si de aici am construit fictiunea acestei carti. Celelalte evenimente istorice din carte sunt reale, analizate cu atentie, chiar daca personajele din secolul XX sunt fictive", a continuat ea. Ca un amanunt de culoare, se mai poate spune ca prefata cartii dateaza din 2008, iar naratorul nu are un nume. Din acest punct de vedere, autoarea a spus ca a incercat "un experiment literar, pentru a vedea daca pot sa contruiesc o personalitate solida fara ajutorul unui nume".

"New York Daily News": "Un rol perfect pentru Tom Cruise"

Intr-una dintre sutele de recenzii ale cartii, editorii ziarului "New York Daily News" considera ca "The Historian" poate oferi rolul perfect pentru actorul Tom Cruise.

"Daca Tom Cruise s-ar calma putin, ar afla ca exista un rol perfect pentru el. Daca veti citi cartea, veti vedea ca Tom s-a nascut sa joace personajul Vlad Tepes, temutul conducator valah". Pentru a-l ataca putin pe celebrul actor, editorii gasesc un rol si pentru actuala sa iubita, Katie Holmes, care ar putea "sa interpreteze fara probleme rolul eroinei fara nume"...