"Pope Joan", pelicula care prezinta povestea unei femei despre care se spune ca ar fi ocupat scaunul papal in secolul al IX-lea, a fost criticata de Biserica Catolica, pe motiv ca ar avea o viziune "extrem de limitata".

Dupa ce pelicule de succes precum "The Da Vinci Code" si continuarea acestuia, "Angels and Demons", au nemultumit Vaticanul in ultimii ani, un nou film provoaca dezaprobarea Bisericii Catolice, abordand posibilitatea existentei unei femei pontif.

Filmul "Pope Joan", ecranizarea romanului cu acelasi nume scris de autoarea americana Donna Woolfolk Cross, o are in rol principal pe actrita germana Johanna Wokalek, iar pe David Wenham ("The Lord of the Rings") in rolul iubitului acesteia, care ar fi adus-o la Roma. Actorul american John Goodman interpreteaza rolul Papei Sergius.

Filmul este bazat pe legendele privind existenta unei femei Papa in secolul al IX-lea, idee respinsa de Biserica Catolica si de majoritatea istoricilor. Se spune ca aceasta s-ar fi deghizat in barbat pentru a deveni preot si a ajuns in gratiile fostului papa datorita intelectului si capacitatii sale de studiu. Potrivit legendelor, dupa ce a ocupat cativa ani scaunul papal, aceasta ar dat nastere unui copil in timpul unei procesiuni papale, urmand a fi atacata de multimea furioasa.

Pelicula regizata de realizatorul german Sönke Wortmann se situeaza pe locul 20 in box-office-ul italian, imediat dupa "Sex and the City 2" si "Robin Hood". Filmul a avut premiera si in Germania si urmeaza sa fie prezentat pana la sfarsitul anului in Marea Britanie.

L'Avvenire, publicatia Conferintei Episcopilor Italieni, a publicat saptamana trecuta un articol in care califica "Pope Joan" drept o farsa si o pelicula cu "viziune extrem de limitata".

Legenda Papesei Ioana a aparut pentru prima oara in secolul al XIII-lea si s-a raspandit in intreaga Europa, desi istoricii cred ca povestea a devenit populara mult mai tarziu, prin propaganda anti-catolica. Povestea Papesei Ioana a mai fost prezentata in pelicula "Pope Joan" din 1972, cu Liv Ullmann, muza lui Ingmar Bergman, in rol principal. Pelicula a fost reeditata anul trecut si prezentata sub titlul "She ... Who Would Be Pope".

Citeste si:
Restaurantele s-ar putea reînchide. Controverse din cauza numărului...
Restaurantele s-ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.