In istoria cinematografiei anglofone multe filme se disting printr-o temperatura ridicata, la nivel de scene hot, insa nu de putine ori ele sunt clasificate eronat drept pornografie.

De fapt, in cel mai “rau” caz, ceea ce aduc regizorii mari, auteur-ii, pe ecran, pentru a-si realiza viziunea, este softcore, indulcit cu lumini si decoruri care induc, seduc, dar nu reduc din subtilitatea stilistica, dimpotriva. Clipurile de mai jos exemplifica unele dintre cele mai unanim apreciate instante de geniu, manifestat ce-i drept prin dezvaluiri picante... P.S. Minorii si mironositele sunt invitati sa isi intoarca grabnic ochii de la cele de mai jos!

10. “Crash” (1996)

Filmul-soc al lui David Cronenberg ne facea introducerea, fara perdea si prin niste ochi neintinati – ca ai nostri – prin filtrul, deci, al unui nou “recrut”, intr-o lume a impatimitilor de accidente rutiere. “Gratie” unui accident din care iese cam sifonat, James (James Spader) are ocazia sa pompeze adrenalina in viata sa maritala, in speta latura ei sexuala – cooptati de grupul unui anume Vaughan, sotii Ballard inteleg si rezoneaza cu apetentele fetisiste ale leader-ului. Mai mult, atat el cat si sotia lui se lasa antrenati in diversele intreprinderi sexuale care ii implica pe ceilalti jucatori – toate impletind inextricabil imagistica (inscenata sau nu, a) incarceratilor contorsionati in masini zdrobite, cu placerea sexuala. Aici, celor doi soti le clocoteste sangele dupa o partida, in urma unui accident cat se poate de autentic – iar amandoi sunt constienti ca vor continua practica pana la moartea inevitabila.

9. “Nine 1/2 Weeks” (1986)

Filmul care l-a scos pe Mickey Rourke din anonimat, distribuindu-l intr-un rol de predator misterios care a fascinat generatii intregi de cinefile de la premiera si pana azi (sau poate n-ar trebui sa generalizez de la propria mea fascinatie...?). El este John, strainul care, in plin ritual de cucerire, timp de noua saptamani si jumatate, ramane un strain pentru Elizabeth pe tot parcursul apropierii lor. Pelicula lui Adrian Lyne inscria un pionierat in istoria cinema-ului american, presarata fiind cu multe clipe intime, de amor sado-maso, jucaus, sau dominanto-apetisant (v. mai jos) – scene care, se-ntelege, n-au fost primite fara roseata in obraji si sprancene ridicate. Si chiar o nominalizare la Zmeura de Aur!

Citeste articolul integral pe yuppy.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.