Starurile arunca in aer cliseele societatii, la fel de bine cum pot sa le perpetueze sau sa le repuna pe tapet.

Cam la fel se intampla si cu ultimul videoclip lansat de diva americana Beyonce, unde aceasta joaca rolul traditional al “femeii de casa”.

Observatia critica o face site-ul american de sociologie Sociological Images, care arata cum starul pop s-a metamorfozat, pentru ultima ei aparitie, intr-o “femeie cliseu” a anilor ’50. Femeia ideala a acelei perioade era “femeia de casa”, “gospodina”, “casnica”, in timp ce rolul barbatilor era strict acela de a aduce bani in casa. Este un cliseu deloc strain chiar si pentru multe romance.

“Why don’t you love me?” (De ce nu ma iubesti?), spune refrenul lui Beyonce ceea ce implica un alt stereotip: <<o femeie “sexy”, “frumoasa”, “desteapta” si “gospodina”, are toate atuurile pentru a deveni dezirabila in ochii unui barbat>>. Este rolul “femeii fericite, care sufera in secret”… pentru iubirea unui barbat.

Desi le are pe toate, nu se poate bucura si de atentia barbatului. Acesta este absent din sfera privata a locuintei, ocupat fiind probabil, cu indatorirea sa de finantator al familiei. Iata doua roluri grele, care ne-au incatusat pe toti deopotriva, barbati si femei, obligati astfel, prin coduri culturale sa ne comportam ca atare.

Desigur, site-ul american mai observa un aspect important al acestui scenariu, un fapt cumva indepartat de noi, cel legat de starea conflictuala dintre albii si negrii americani. In anii ’50, “modelul femeii casnice – ideale”, pe cat de gospodina, pe atat de sexy, era rezervat doar albelor din clasa de mijloc, in timp ce, in acest videoclip, Beyoncé arunca in aer practic, vechea reprezentare, calificandu-i pe negri in orice fel de ipostaza pe care o pot avea albii.

Citeste si:
Larisă Udilă a dat cărțile pe față. Cât au plătit ea și Nicole...
Larisă Udilă a dat cărțile pe...

Citeste articolul integral pe garbo.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.